ΟΣΑΚ: Σε τροχιά εφαρμογής ο «Συνήγορος του Ασθενή»


Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), διαβεβαιώνει ότι η υποεπιτροπή η οποία έχει διοριστεί από τον Υπουργό της Υγείας και αποτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, ΟΣΑΚ, Επίτροπος Νομοθεσίας, Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Εκπρόσωπος της Κίνησης Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών) για την επικαιροποίηση και ενίσχυση της νομοθεσίας του 2005 για την εφαρμογή και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών μέσω της θέσπισης του Συνηγόρου Υγείας, συνέρχεται ανά τακτά διαστήματα για τον καθορισμό των αρχών και λειτουργιών του νέου θεσμού. Στο μεταξύ μόλις οριστικοποιηθεί και ξεκαθαρίσει πλήρως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νομοθεσία, θα προχωρήσει άμεσα η επεξεργασία και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας του 2005.

Η καθυστέρηση στη δημιουργία του ανεξάρτητου οργάνου το οποίο θα διαχειρίζεται τα παράπονα ασθενών οφείλεται σε ατυχής χειρισμούς του παρελθόντος και της προσπάθειας για την παράκαμψη του κινήματος των ασθενών και των εκπροσώπων τους αλλά και των ιδίων των μελών της Ad Hoc επιτροπής.

Ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο «Περί Κατοχύρωσης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών» το οποίο είχε διαμορφωθεί δεν αποτελούσε προϊόν διαβούλευσης και  ούτε ανταποκρινόταν στις σημερινές ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών και απορρίφθηκε ομόφωνα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος της ΟΣΑΚ είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού που θα διαχειρίζεται με αποτελεσματικό μηχανισμό τα παράπονα και τη συνηγορία (η φωνή) των ασθενών.

Μέχρι τότε, καθησυχάζουμε όσους αγωνιούν για τη θέση του συνηγόρου του ασθενή  και τους ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου εργοδοτεί  ικανούς επαγγελματίες για να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ασθενών  και να διεκδικεί το σεβασμό και την εφαρμογή τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











790