ΟΣΑΚ: Όσοι σκοπίμως καταχράστηκαν ή διέπραξαν απάτη να τιμωρηθούν παραδειγματικά


Με αφορμή τη χρήση από κάποιους της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για τις αμοιβές των Ειδικών Ιατρών (ΕΙ) και των γιατρών του δημοσίου και τις προσπάθειες διασύνδεσής τους με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) τονίζει ότι αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Όντως γίνονται καταχρήσεις, είτε προέρχονται από τους ασθενείς είτε από τους γιατρούς. Είναι περισσότερο απογοητευτικό και ανησυχητικό ότι οι αναφορές και καταγγελίες για κατάχρηση αφορούν μερίδα γιατρών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΣΑΚ επιβάλλεται όπως για τις περιπτώσεις καταχρήσεων διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση και όσοι έχουν σκοπίμως καταχραστεί ή και έχουν διαπράξει απάτη να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Επιβάλλεται όπως η πλειοψηφία των σωστών γιατρών απομονώσει αυτούς τους ολίγους και τους απομακρύνει από το σύστημα.

Η ΟΣΑΚ επανειλημμένα αναφέρθηκε στο σοβαρό αυτό πρόβλημα των καταχρήσεων και μάλιστα εγκαίρως είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον ΟΑΥ στην οποία προειδοποιούσε για εσκεμμένη κατάχρηση του συστήματος όπως και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένοι πάροχοι υγείας σκοπίμως καταχρώνται συστηματικά το σύστημα με στόχο να το γονατίσουν. (Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή).

Το θέμα των καταχρήσεων αποτελεί ευθύνη του ΟΑΥ ο οποίος διαβεβαιώνει ότι προβαίνει στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και διαδικασιών για τον έλεγχο των ιατρικών πράξεων, αποφυγή της κατάχρησης του συστήματος, από όπου κι αν αυτή προέρχεται, όπως και τη ρύθμιση της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε την ανάγκη όπως ο ΟΑΥ διατηρεί κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου, εποπτείας και έγκαιρης διάγνωσης περιπτώσεων κατάχρησης. Είναι επίσης χρήσιμο και ωφέλιμο να ζητήσει καθοδήγηση από το εξωτερικό, ειδικά από χώρες οι οποίες ανέπτυξαν καλή πρακτική μετά την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων.

Σίγουρα οι καταχρήσεις ή η σκόπιμη χρέωση του ΓεΣΥ με ιατρικές πράξεις οι οποίες είτε ήταν αχρείαστες ή δεν έγιναν, δεν έχουν καμιά σχέση με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του συστήματος αλλά με κακές νοοτροπίες του παρελθόντος. Γι’ αυτό ας μην προτρέχουν οι διάφοροι καλοθελητές να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για εκτροχιασμό του ΓεΣΥ. Ας επικεντρωθούμε όλοι στην επίλυση του προβλήματος και ας εργαστούμε όλοι για να  ανακτηθεί η αξιοπρέπεια και η εκτίμηση των πολιτών στους γιατρούς μας».   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











712