ΟΣΑΚ: Οι ασθενείς με Long – Covid σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν μπούλινγκ και χλευασμό


Στην Κύπρο, ο αριθμός των ασθενών το σύνδρομο Long – Covid ξεπερνά τις 60.000 και στον κόσμο προσεγγίζει τα 70 εκατομμύρια

Με ανακοίνωσή της η ΟΣΑΚ, με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας ενημέρωσης για το Long – Covid αναφέρει:

Η Διεθνής ημέρα ενημέρωσης για το Long – Covid η 15η Μαρτίου και τα οργανωμένα δίκτυα ασθενών παγκοσμίως επιδιώκουν να ενημερώσουν την κοινότητα αλλά και τις Αρχές των κρατών για αυτή την νέα κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία και ταλαιπωρεί ήδη εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, περιορίζοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό, την οικογενειακή, κοινωνική αλλά και επαγγελματική τους ζωή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10%-20% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό, στη συνέχεια παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα του συνδρόμου Long -Covid. Αυτό σημαίνει ότι ήδη στον κόσμο γύρω στα 70 εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά από τα επακόλουθα του κορωνοϊού και στην Κύπρο ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως φτάνει τις 60.000 και ίσως ξεπερνά και τις 100.000.

Ο όρος Long -Covid περιλαμβάνει διαφορετικές κλινικές καταστάσεις διαφορετικής βαρύτητας. Έντονη κόπωση ή/και δύσπνοια, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, διαταραχές από το νευρικό σύστημα με χαρακτηριστική αδυναμία συγκέντρωσης και σημαντικό περιορισμό στη δυνατότητα εκτέλεσης σύνθετων νοητικών λειτουργιών καθώς και απώλεια μνήμης, τριχόπτωση, μυαλγίες, διαταραχές εμμήνου ρύσης κ.α.

Σημαντικό το γεγονός ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα για διάστημα μέχρι και πέραν των δύο ετών (βάσει των δεδομένων που μέχρι σήμερα καταγράφονται διεθνώς), είναι χαρακτηριστικό που συνήθως δεν εκδηλώνεται σε άλλες λοιμώξεις αλλά φαίνεται να εντοπίζεται στα πιθανά επακόλουθα της μόλυνσης του ατόμου από τον κορωνοϊό.

Σημαντικό επίσης και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν εμφανίζεται μόνο σε άτομα που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα κατά τη νόσηση τους από τον κορωνοϊό αλλά και σε άτομα που παρουσίασαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Για αυτό άλλωστε και μεταξύ των ασθενών με Long-Covid υπάρχουν και εκατομμύρια στον κόσμο, χιλιάδες στην Κύπρο, νεαρά άτομα.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και με το σύνδρομο Long-Covid να βρίσκεται ακόμα υπό παρακολούθηση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα προκειμένου να καταγραφούν πλέον με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του αλλά να βρεθούν και κατάλληλες θεραπείες, τα δίκτυα Long – Covid διεθνώς καταβάλλουν προσπάθεια να ενημερώσουν πολίτες και κράτη για τις ανάγκες της νέας αυτής ομάδας ασθενών, τις ιδιαιτερότητες της και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν οριστεί πιθανές θεραπείες για την αντιμετώπιση των παρατεταμένων συμπτωμάτων που αφήνει πίσω της η COVID -19.

Οι ασθενείς με Long – Covid σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν μπούλινγκ και χλευασμό αφού αν και ο ΠΟΥ έχει ήδη δώσει τον επίσημο ορισμό του συνδρόμου, αρκετά κράτη δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει πρακτικές ή και πολιτικές για την παροχή διευκολύνσεων προς τους ασθενείς με το μεγαλύτερο κενό να εντοπίζεται στον τομέα της εργασίας.

Το δίκτυο Long – Covid Cyprus που δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, μετά από επισταμένη καταγραφή αναφορών από τα μέλη του αλλά και από τις διαπιστώσεις των γιατρών-συνεργατών του, έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ενημέρωση τόσο της κοινωνίας όσο και της Πολιτείας γύρω από τα θέματα που αφορούν την Long – Covid κατάσταση.

Στην Κύπρο έχουν ετοιμαστεί από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων και θα κυκλοφορήσουν εντός των επόμενων ημερών, ειδικά εγχειρίδια τα οποία αφορούν το σύνδρομο Long – Covid, την διατροφή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι ασθενείς προκειμένου να διαχειριστούν τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στο χώρο εργασίας τους. Εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι το εγχειρίδιο που αφορά τον τομέα της εργασίας, έχει εκδοθεί με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Το δίκτυο  «Long - Covid Cyprus» με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, καλεί την κυβέρνηση και την ιατρική και επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προωθήσουν τη συνεργασία και την κατάρτιση επιστημονικά ορθών ιατρικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της μεγάλης και ετερογενούς ομάδας των ασθενών με Long – Covid».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











283