ΟΣΑΚ: Ο Προσωπικός Ιατρός έχει καθήκον να προβαίνει σε κοινωνικές παρεμβάσεις


«Ο ΠΙ οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες δεν περιορίζονται στο να εξετάζει και παρακολουθεί τους ασθενείς του»

«Ο ΠΙ οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες δεν περιορίζονται στο να εξετάζει και παρακολουθεί τους ασθενείς του. Ένας ΠΙ έχει καθήκον να προβαίνει σε κοινωνικές παρεμβάσεις. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στη Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες όπου ο ΠΙ είναι υπεύθυνος για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από το ιατρικό, ασθενοκεντρικό μοντέλο και θα συμβάλουμε στη διατήρηση υγιών πολιτών».

Αυτά ανέφερε στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΟΑΥ με θέμα «Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ο Γραμματέας τουτης Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).Νικόλας Φιλίππου

Ανέφερε ο κ. Φιλίππου:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο συνέδριο του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας (ΟΑΥ) με θέμα « Ο  θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ». Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αφού ο θεσμός του προσωπικού ιατρού αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα πάνω στον οποίο βασίζεται το ΓεΣΥ.

Η ΟΣΑΚ, μέλος της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ασθενών European Patients Federation, αριθμεί σήμερα 31 μέλη οργανώσεις ασθενών που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων ασθενών και αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο όλων των ασθενών στην Κύπρο. Αποστολή της ΟΣΑΚ είναι να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς στην Κύπρο θα έχουν πρόσβαση σε ολιστική, ασθενοκεντρική, ισότιμη και κοινωνικά αλληλέγγυη υγειονομική περίθαλψη.

Ως οργανωμένο κίνημα ασθενών, συμμετέχουμε πλέον θεσμοθετημένα και ενεργά σε όλες τις συζητήσεις για θέματα υγείας καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, μεταφέροντας υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τις θέσεις και απόψεις του οργανωμένου κινήματος των ασθενών εκ μέρους όλων των μελών μας. Η συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και με τον ΟΑΥ κρίνεται θετική και θεωρούμε ότι αναγνωρίζεται πλέον ότι η ΟΣΑΚ λειτουργεί με ωριμότητα και ικανότητα να συνδράμει παραγωγικά στους διαλόγους και συζητήσεις.

Γνωρίζουμε το τεράστιο έργο που επιτελείται από τον ΟΑΥ, αλλά και τις αδυναμίες που παρατηρούνται. Μείζον θέμα αποτελεί και ο θεσμός του ΠΙ.

Είναι πολύ βασικό όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτός ο θεσμός αποτελεί το θεμέλιο λίθο του συστήματος υγείας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση γιατρού-ασθενή, ώστε να δημιουργηθεί μια σωστή και αρμονική σχέση αλληλοσεβασμού και συνεργασίας. Εξάλλου οι ασθενείς πρέπει να αντιληφθούν ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένας σταθερός συνεργάτης τους με τον οποίο πρέπει να συνεργάζονται από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουν.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει εισαχθεί όχι για να δυσκολέψει την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, αλλά αντίθετα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε κατάλληλες και ενδεδειγμένες υπηρεσίες υγείας και αυτό μπορεί να το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο ΠΙ ο οποίος παρακολουθεί στενά και συστηματικά τον ασθενή και το ιστορικό του.

Εκ μέρους του οργανωμένου κινήματος των ασθενών οφείλουμε να καταγράψουμε μια αδυναμία από πλευράς των ασθενών να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του θεσμού, του ρόλου τον οποίο έχει να επιτελέσει ο ΠΙ και των δικαιωμάτων τους τα οποία απορρέουν από το ΓεΣΥ. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι να επενδύσουμε στην ενδυνάμωση, σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των χρόνιων ασθενών αλλά και όλων των συμπολιτών μας.  

Παρά την παρατεταμένη εκστρατεία του ΟΑΥ για ενημέρωση των πολιτών, θα πρέπει να γίνεται συνεχής προσπάθεια για ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους. Ήδη έχει αποφασισθεί η διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας εκ μέρους της ΟΣΑΚ για τα θέματα των ΠΙ, την πλοήγηση του ασθενή  εντός του ΓεΣΥ, όπως και τη σωστή χρήση του συστήματος προς αποφυγήν των καταχρήσεων.

Παράλληλα όμως, έχει εντοπισθεί η ανάγκη για εκπόνηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων στήριξης των οικογενειακών γιατρών με σεμινάρια, για να επιτελούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον ρόλο τους που είναι ιδιαίτερα κομβικός και σημαντικός για τη σωστή χρήση του συστήματος.

Οι ιατρικές πράξεις και δραστηριότητες τις οποίες προσφέρει ένας ΠΙ για ενήλικες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ είναι οι πιο κάτω:

1) Έγκαιρη διάγνωση και λήψη μέτρων στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής

2) Διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων και συννοσηρότητας

3) Διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στο ιατρείο με διαγνωστικά κιτς για έλεγχο ούρων και έλεγχο σακχάρου στο αίμα, η προώθηση ανιχνευτικών προληπτικών προγραμμάτων που υιοθετούνται από τον οργανισμό

4) Χορήγηση εμβολίων (ανεξαρτήτως εάν η δαπάνη του καλύπτεται από το σύστημα) και η παροχή φροντίδας σε μετεγχειρητικούς δικαιούχους

5) Παροχή φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων της συρραφής τραυμάτων, της χρήσης ενδοφλέβιων υγρών, της ενέσιμης αγωγής κα.

Στα πλαίσια των πιο πάνω δραστηριοτήτων ο ΠΙ οφείλει να παραπέμπει τον ασθενή σε περίπτωση που χρειάζεται άμεσα ειδικό ιατρό.

Πολύ ουσιώδες κομμάτι του ρόλου του ΠΙ αποτελεί και η προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσω συμβουλών για πρόληψη και καλή υγεία, μεταξύ άλλων για αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, διακοπή του καπνίσματος και υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής στάσης ζωής μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΠΙ οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες δεν περιορίζονται στο να εξετάζει και παρακολουθεί τους ασθενείς του. Ένας ΠΙ έχει καθήκον να προβαίνει σε κοινωνικές παρεμβάσεις. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στη Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες όπου ο ΠΙ είναι υπεύθυνος για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από το ιατρικό, ασθενοκεντρικό μοντέλο και θα συμβάλουμε στη διατήρηση υγιών πολιτών.

Με την ευκαιρία διεξαγωγής αυτού του πολύ αναγκαίου και ενδιαφέροντος συνεδρίου, η ΟΣΑΚ τονίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας και εφαρμογής ελάχιστων προτύπων υγείας. Εισηγείται όπως ενταχθούν στους κανονισμούς για τους ΠΙ ποιοτικά πρότυπα όπως η ανάρτηση του ωραρίου εργασίας, ο χρόνος ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης επειγόντων και μη επειγόντων περιστατικών καθώς και η στελέχωση του ιατρείου με νοσηλευτές και γραμματειακό προσωπικό, αναλόγως του αριθμού των εγγεγραμμένων ασθενών του κάθε ΠΙ. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση εκ μέρους του ΠΙ για καθορισμό αντικαταστάτη σε περίπτωση που απουσιάζει. Τέλος  είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαφαίνεται στην πλατφόρμα του οργανισμού η προσβασιμότητα των ιατρείων σε άτομα με τροχοκάθισμα και κινητικά προβλήματα, με ευθύνη του ιδίου του γιατρού για την ορθότητα της πληροφόρησης. Αναμένουμε ότι ο οργανισμός θα υλοποιήσει τις πιο πάνω εισηγήσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Καταληκτικά, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) δηλώνει αρωγός και υποστηρικτής του ΟΑΥ αλλά και όλων των συμβεβλημένων με αυτόν Επαγγελματιών Υγείας. Κύριο μέλημα μας είναι η διασφάλιση και προστασία των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ασθενών, η βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικές και  ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού αλλά και η μείωση της επαγγελματικής κόπωσης των επαγγελματιών υγείας.  

 

Γι’ αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά και ευελπιστούμε σύντομα να απολαμβάνουμε όλοι μαζί τους καρπούς των πολύχρονων κόπων μας. Από πλευράς μας, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε ουσιαστικά και εποικοδομητικά στο έργο σας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











911