ΟΣΑΚ: Ο δρόμος της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς


Με ανακοίνωσή της, η Συμμαχία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αναφέρει:

«H Ευρωπαϊκή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ασθενών, καθιερώθηκε από το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με φορείς ασθενών και οργανώσεις πολιτών και τιμάται ετησίως τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο στις 18 Απριλίου.

Αποτελεί ημέρα υπενθύμισης προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και την ανάγκη για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων με στόχο την ενίσχυση, βελτίωση και πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών σε κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη απόλαυση όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Για την εφαρμογή της χάρτας των δικαιωμάτων των ασθενών απαιτείται συνεργασία και σύμπραξη πολλών θεσμών και φορέων μη εξαιρουμένης της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών. 

Στην Κύπρο, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών αναδεικνύοντας περιπτώσεις καταπάτησης τους, απαιτώντας εφαρμογή μέτρων και κανονισμών που τα διαφυλάσσουν και δημοσιοποιώντας περιπτώσεις κατά τις οποίες το συμφέρον του ασθενή δεν λαμβάνεται, ως θα έπρεπε, υπόψη.

Πολιτεία και ΟΣΑΚ ένωσαν δυνάμεις και πλέον οι πολίτες της Κύπρου απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη τα οποία έχει επιφέρει στις ζωές όλων το Γενικό Σύστημα Υγείας. Το δικαίωμα της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα των ασθενών και  πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέσω της εφαρμογής του ΓεΣΥ τυγχάνει πλήρους σεβασμού.

Σαφέστατα ο δρόμος της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς και προς τούτο η ΟΣΑΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται άοκνα για την εφαρμογή όλων όσων αναφέρονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των ασθενών και στην εθνική νομoθεσία.

Έχοντας ως κύριο στόχο την εφαρμογή και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και όλων των πολιτών στην υγεία, η ΟΣΑΚ διεκδικεί:

ü  Την προώθηση και  εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του 2005 για την εφαρμογή και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών μέσω της ψήφισης και εφαρμογής προνοιών που προβλέπουν τη λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή.

ü  Την ανάπτυξη πολιτικών και την αξιοποίηση εργαλείων για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών και τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν.

ü  Την ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στον καθορισμό των προτεραιοτήτων στον τομέα της υγείας. 

ü  Την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ασθενών για συμμετοχή στη διαχείριση της πάθησής τους αλλά και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ü  Την ενίσχυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας μέσω γενναίων επενδύσεων και μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

ü  Τη συνεχή ενίσχυση και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών πρόληψης και αλλαγής κουλτούρας με την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.  

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου τάσσεται στο πλευρό όλων των πολιτών και ασθενών και διαβεβαιώνει όλους ότι καταβάλλει καθημερινά προσπάθειες και δίνει αγώνα, μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε κανένας να μην στερηθεί των δικαιωμάτων του στην υγεία.

 ⃰ Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών ΟΣΑΚ (1403 Παγκύπριος δωρεάν τηλεφωνικός αριθμός)»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











356