ΟΣΑΚ: Νοσηλευτές, ο πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας


Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρας Νοσηλευτών η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου 2022 η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) ευχαριστεί δημοσίως όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριας και μαίες για το σκληρό και απαιτητικό έργο το οποίο επιτελούν καθημερινά. Όντας στην πρώτη γραμμής της μάχης, κατέχουν κεντρικό ρόλο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Θέμα της φετινής Ημέρας των Νοσηλευτών είναι «Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες: Μια φωνή για να ηγηθούν - Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε τα δικαιώματα για να διασφαλίσετε την παγκόσμια υγεία». Ένα θέμα το οποίο αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ θέλοντας να δώσει φωνή στους νοσηλευτές δημιούργησε το εικονικό δίκτυο Παγκόσμιας Κοινότητας Πρακτικής Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Πρόκειται για ένα φόρουμ όπου νοσηλευτές και μαίες  έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους όπως και με άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Η Πανδημία η οποία έχει εισβάλει στις ζωές των ανθρώπων εδώ και δυο χρόνια συνέβαλε στην ανάδειξη των κενών και της ανάγκης διασφάλισης ενός σωστού εργασιακού περιβάλλοντος. Ας μη ξεχνάμε ότι οι νοσηλευτές βρίσκονται στο προσκέφαλο των ασθενών καθημερινά, προσφέροντας ακούραστα φροντίδα και υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση, έναν ιό, απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή, υπερέβησαν τα όρια τους, έβαλαν στην άκρη προσωπικό χρόνο και οικογένεια, ώστε να συμβάλουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία έχει πλήξει την ανθρωπότητα.

Οι νοσηλευτές και μαίες αναμφίβολα αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας οι οποίοι το στηρίζουν και υποστηρίζουν, ώστε να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των ασθενών..

Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες και μαίες όπως και επενδύσεις οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι οι νοσηλευτές εργάζονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, έχοντας στη διάθεση τους τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκπαίδευση, κίνητρα και ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους. Μέσα από τη διασφάλιση αυτών, βελτιώνεται  η ελκυστικότητα του νοσηλευτικού επαγγέλματος, επιτυγχάνεται η βελτίωση της απόδοσης τους, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται εμπράκτως από τα κράτη η αναγνώριση της σημαντικότητας του επαγγέλματος. Η αναγνώριση αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε να συνεχίσουν να υπηρετούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό τους συνανθρώπους μας.

Τέλος, η ΟΣΑΚ εκφράζει για μια ακόμη φορά τις ειλικρινείς ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη της προς όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και μαίες, καθώς χάρη στην αφοσίωση την οποία επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τρόπο που μπορούμε πλέον να θεωρούμε ότι ξέρουμε να ζούμε μαζί με τον ιό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











558