OΣΑΚ για Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Γεφυρώνουμε το χάσμα μέσα από μια ενιαία φωνή


Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αναφέρει:

«Με μήνυμα ‘Γεφυρώστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου’, η παγκόσμια ημέρα καρκίνου η οποία τιμάται σήμερα, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας τριετούς  εκστρατείας η οποία στοχεύει στην εξάλειψη των ανισοτήτων οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο παγκόσμια.  

Η παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), ως μια υπενθύμιση προς τον κάθε ένα από εμάς και κυρίως την πολιτεία, της ανάγκης για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου καθώς αναμφίβολα η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά για επιτυχή θεραπεία.

Ο κάθε ασθενής με καρκίνο έχει δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα. Σχετικά με αυτό, ένας μεγάλος στόχος έχει επιτευχθεί μέσα από την επανασύσταση το 2021 της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου. Ωστόσο υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό και όλες οι οργανώσεις κατά του καρκίνου οι οποίες είναι μέλη της ΟΣΑΚ, έχουν ήδη προβεί στα κατάλληλα βήματα για την  υλοποίηση του στόχου του 2023. «Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση» τονίζουν, προς την προώθηση των πολιτικών αποφάσεων που αφορούν στα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο.

Τα δικαιώματα αυτά, έχουν περιθωριοποιηθεί τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επειδή ο καρκίνος δε χαρίζεται σε κανέναν, τα μέτρα δε σηκώνουν αναβολή και γι’ αυτό και η Μόνιμη Επιτροπή του Καρκίνου της ΟΣΑΚ έχει επικεντρωθεί στα πιο κάτω σημεία:

-       Ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής του Καρκίνου στην Κύπρο και δημιουργία Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου ως μετεξέλιξη της Εθνικής Επιτροπής.

-       Ενοποίηση των ογκολογικών υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος μέσω της ύπαρξης ενός σύγχρονου, Ολιστικού Ογκολογικού Κέντρου

-       Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και κλινικές μελέτες

-        Αναβάθμιση των υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους

-       Έμφαση στην έρευνα και στο σχεδιασμό νέων καινοτόμων φαρμάκων.

-       Αύξηση των  κονδυλίων (ιδιαίτερα όσον αφορά στα κονδύλια για τον παιδικό καρκίνο τα οποία είναι μικρά σε σχέση με αυτά των ενηλίκων).  

-       Πρόσβαση ασθενών σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

-       Πρόσβαση ασθενών σε υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας.

-       Εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

-       Ένταξη των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στο ΓεΣΥ, συμπεριλαμβανομένης και της παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων αυτών, η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της ΟΣΑΚ, προγραμματίζει μέσα στο τρέχον έτος ημερίδα με στόχο την ευθυγράμμιση όλων των φορέων της Κύπρου αναφορικά με τα  θέματα του καρκίνου και τον καθορισμό κοινών προτεραιοτήτων.

Η  ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και πρωτίστως ασφαλείς υπηρεσίες υγείας προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο η ΟΣΑΚ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διαφυλάξει με κάθε τρόπο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











486