ΟΣΑΚ: Έντονη ανησυχία για ΤΑΕΠ Νοσηλευτηρίων ΟΚΥπΥ


«Δυστυχώς, εδώ και χρόνια είμαστε θεατές στο ίδιο ακριβώς έργο»

Η ΟΣΑΚ με ανακοίνωσή της «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και αφορούν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ.

Δυστυχώς, εδώ και χρόνια είμαστε θεατές στο ίδιο ακριβώς έργο. Αλλάζουν μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές οι οποίοι προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά επί της ουσίας η κατάσταση δεν αλλάζει.

Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε για παραιτήσεις γιατρών από το ΤΑΕΠ Πάφου. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι στην Κύπρο μάλλον έχουμε πρόβλημα μνήμης διότι το συγκεκριμένο τμήμα του συγκεκριμένου νοσοκομείου εδώ και χρόνια απασχολεί τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας με παρόμοιας φύσης ζητήματα.

Αλήθεια, τι έγινε με την έρευνα που είχε ζητήσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου το 2019; Οι δηλώσεις του κ. Ιωάννου την 1η Νοεμβρίου του 2019 ήταν ξεκάθαρες και αφορούσαν την παραίτηση δύο Ελλαδιτών γιατρών οι οποίοι κατήγγειλαν δημόσια ότι δέχθηκαν μπούλινγκ από συναδέλφους τους στο ΤΑΕΠ Πάφου. Εξ’ όσων γνωρίζουμε κάποιοι από τους συναδέλφους τους, τους οποίους είχαν καταγγείλει εξακολουθούν να βρίσκονται στο ίδιο τμήμα του ίδιου νοσοκομείου.

«Στην Πάφο έχουν αποχωρήσει δύο γιατροί εξ Ελλάδος, καταγγέλλοντας ανάρμοστες συμπεριφορές από συναδέλφους τους σαν λόγο αποχώρησης. Αυτό πρέπει να το ψάξει ο ΟΚΥπΥ, διότι δεν γίνεται να βρίσκουμε γιατρούς και να φεύγουν εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου ή κάποιας», είπε χαρακτηριστικά ο τότε Υπουργός Υγείας. Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν το μάθαμε ποτέ. 

Οι καταγγελίες αυτές του τότε υπουργού σχολιάστηκαν με διαφορετικό τρόπο από τις Συντεχνίες των γιατρών, με την ΠΑΣΥΔΥ να ζητά επίσης τη διερεύνηση των δυο περιστατικών και να κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος συναδέλφων από την Ελλάδα» και την ΠΑΣΥΚΙ να τα βάζει τότε με τον Υπουργό Υγείας και να υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου «στοχοποιεί τους γιατρούς».

Σήμερα οι συντεχνίες προειδοποιούν με στάσεις εργασίας και επιρρίπτουν ακέραια την ευθύνη στον ΟΚΥπΥ. Εμείς ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, αναμένουμε απαντήσεις.

Την λύπη μας ωστόσο εκφράζουμε και για το αποτέλεσμα που, όπως έχουμε πληροφορηθεί, είχαν οι συσκέψεις της νυν υπουργού Υγείας με τον ΟΚΥπΥ για τα προβλήματα των ΤΑΕΠ γενικά.

Δυστυχώς, τα όσα συζητήθηκαν ήταν μια επανάληψη των όσων εδώ και χρόνια συζητούνται μεταξύ υπουργών Υγείας και ΟΚΥπΥ (από το 2019 και μετά) ή διευθύνσεων νοσοκομείων την προ της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας εποχή.

Οι επικεφαλίδες του τύπου: «καλύτερη διαχείριση κλινών στους θαλάμους» ή «καλύτερη οργάνωση και έγκαιρη ανταπόκριση των ειδικών γιατρών στις κλήσεις των ΤΑΕΠ», αποτελούν επανάληψη των όσων έχουν αποφασιστεί και τροχοδρομηθεί τάχα, πολλές φορές το παρελθόν.

Πληροφορηθήκαμε ότι κάποια από τα όσα συζητήθηκαν, αφορούν την ενίσχυση των ΤΑΕΠ με γραμματειακό προσωπικό το οποίο θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο. Διερωτόμαστε για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου.

Η επιφυλακτικότητα μας οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές φθάνουν στην ΟΣΑΚ παράπονα πολιτών οι οποίοι περίμεναν με τις ώρες στα ΤΑΕΠ επειδή δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι διευθύνσεις των διαφόρων τμημάτων για το ποια ειδικότητα είναι η αρμόδια για να τους αναλάβει.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι γίνονται σκέψεις για την επαναφορά των ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης για τα μη επείγοντα περιστατικά, στα ΤΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερο εγχείρημα απέτυχε. Για να πετύχει η λειτουργία αυτών των ιατρείων χρειάζεται σωστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Επιβάλλεται παράλληλα και ο ΟΑΥ να αναλάβει δράση, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της παραπομπής ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά επείγοντα προβλήματα στα ΤΑΕΠ, από τους προσωπικούς τους γιατρούς καθώς και να ενισχύσει το ρόλο και την ευθύνη των προσωπικών Ιατρών.

Ο ΟΑΥ επίσης, πρέπει να προωθήσει την ολοκλήρωση του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων ώστε αυτά να λειτουργούν και τις μη εργάσιμες ώρες τις καθημερινές ενώ άποψη μας είναι ότι ενδεχομένως να χρειάζεται και ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα συγκεκριμένα ιατρεία.

Ο ΟΚΥπΥ, οφείλει να αναλάβει επιτέλους το ρόλο που η Πολιτεία του ανέθεσε. Ο ΟΚΥπΥ, παρέπεμψε την Υπουργό σε εγχειρίδιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια και αφορά την σωστή λειτουργία των ΤΑΕΠ. Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο είναι πλήρες και καλύπτει όλες τις παραμέτρους. Δεν αρκεί όμως μόνο η ετοιμασία ενός εγχειριδίου. Επιβάλλεται η παρακολούθηση της κατάστασης και η λήψη μέτρων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, τα όσα περιλαμβάνονται στις οδηγίες δεν εφαρμόζονται.

Ως ΟΣΑΚ δεν προβαίνουμε στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις με στόχο να εκμηδενίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό το διάστημα η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη. Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να συνδράμουμε σε όποια πρωτοβουλία εκδηλώνεται και έχει στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ.

Θεωρούμε ωστόσο ότι σημαντικές παράμετροι δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











343