ΟΣΑΚ: Έλλειψη πρόσβασης σε Ιατρική Κάνναβη παρά τη νομιμοποίησή της εδώ και 3 χρόνια


Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αναφέρει:

«Εδώ και χρόνια οι οργανωμένοι ασθενείς αγωνίζονταν για την νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης. Ο νόμος για την καλλιέργεια, εισαγωγή και χρήση της ψηφίστηκε το 2019. Ωστόσο από τότε φαίνεται ότι οι αρμόδιοι- «αναρμόδιοι»  δεν βρίσκουν τρόπο εφαρμογής της.

Η ΟΣΑΚ αρνείται να δεχθεί την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τη φαρμακευτική κάνναβη για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας  τα οποία αντιμετωπίζουν – όπως το χρόνιο πόνο κ.α., να μην  μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Μετά λύπης του το οργανωμένο κίνημα των ασθενών παρατηρεί ότι η νομοθετική κατοχύρωση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο επί της ουσίας δε σημαίνει απολύτως τίποτα, μιας και δε διατίθεται προς τους ασθενείς για χρήση. Όπως έχει διαφανεί λανθασμένα συγχέεται το θέμα της πρόσβασης με την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος επί του θέματος.

Είναι δε με ιδιαίτερη έκπληξη που η ΟΣΑΚ παρατηρεί ότι το Υπουργείο Υγείας αντί να ασχολείται με τα σημαντικά ζητήματα τα οποία άπτονται της πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, έχει δυστυχώς εγκλωβιστεί στα θέματα της παραγωγής τα οποία καμιά σχέση έχουν με το αίτημα και τις ανάγκες των εκατοντάδων ασθενών για πρόσβασή τους στην ιατρική κάνναβη.  

Η ΟΣΑΚ τονίζει ότι επιτέλους θα πρέπει να αποσυνδεθεί η καλλιέργεια και παραγωγή με τη διάθεσή της και η πολιτεία να φροντίσει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερη ποιότητα  ζωής».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
411