ΟΣΑΚ: Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις


«Η στέγαση εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία του Συστήματος ήταν και είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Με ανακοίνωσή της ΟΣΑΚ για την πρόταση στέγασης γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε νοσηλευτήρια του Γενικού Σχεδίου Υγείας αναφέρει:

«Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την πρόταση νόμου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου η οποία προβλέπει την παραμονή εκτός ΓεΣΥ γιατρών για περίοδο 24 μηνών σε νοσοκομεία τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ, η ΟΣΑΚ θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της:

-   Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά είναι καθαρά πολιτικό

-   Η ΟΣΑΚ πριν από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, είχε κάνει υποχώρηση στην παραμονή κάποιων εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία τα οποία εκείνη την εποχή θα εντάσσονταν στο Σύστημα.

-  Την τότε εποχή τηρήσαμε τη συγκεκριμένη στάση για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και η σύμφωνος γνώμη μας δόθηκε για ισχύ της ρύθμισης εκείνης μέσω ενός μνημονίου συναντίληψης το οποίο είχε ημερομηνία λήξης.

-  Η υποχώρηση μας ήταν ξεκάθαρη, αφορούσε την περίοδο ισχύος του μνημονίου και από την αρχή γνωρίζαμε ότι αυτή η ρύθμιση ήταν σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

-   Από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και το Νοέμβριο του 2022, η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ συζητήθηκε κατ΄ επανάληψη τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο.

-   Τόσο από πλευράς βουλευτών (Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής), όσο και από πλευράς κομμάτων αλλά και από πλευράς αξιωματούχων, (Ελεγκτική Υπηρεσία), γινόταν λόγος για «διπλοπόρτι» το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες οι οποίοι εντέχνως καθοδηγούνταν, όπως έλεγαν κάποιοι, από τα νοσηλευτήρια/γιατρούς στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς. Κάποιοι μάλιστα, κατηγορούσαν τον ΟΑΥ ότι έκλεινε τα μάτια τη στιγμή «που κάποιοι τρώνε τα λεφτά του κοσμάκη». 

-   Ως ΟΣΑΚ και αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί αφού η ρύθμιση που εφαρμοζόταν κρίθηκε και από τον Γενικό Εισαγγελέα ως παράνομη, εισηγηθήκαμε τότε να υπάρξει νομοθετική πρόνοια για τους γιατρούς που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ. Κατά τις συζητήσεις στις Βουλή και επίσης μετά από σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, υπήρξε συναίνεση και από άλλα κόμματα με τον όρο να χαρακτηριστούν εκείνοι οι συγκεκριμένοι γιατροί (25-30 στο σύνολο) ως «θνησκουσα τάξη» και να επιτραπεί η παραμονή τους στα νοσηλευτήρια των οποίων κάποιοι ήταν μέτοχοι. Η ρύθμιση εκείνη θα είχε ισχύ μόνο για τους συγκεκριμένους γιατρούς και μόνο για τα συγκεκριμένα νοσηλευτήρια χωρίς καμία άλλη εξαίρεση.

-   Η πρόταση εκείνη δεν προχώρησε και τελικά, και πάλι κατόπιν πιέσεων από βουλευτές, κόμματα, την Ελεγκτική Υπηρεσία και άλλους, τον Νοέμβριο του 2022 (και αφού είχαν μεσολαβήσει και Δικαστικές διαδικασίες), οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί αποκλείστηκαν από τα νοσοκομεία του Συστήματος και δεν στεγάζονται πλέον σε αυτά.

-  Με τη νέα πρόταση του κ. Λεωνίδου, το θέμα επανέρχεται για να καλυφθούν κυρίως συγκεκριμένοι γιατροί συγκεκριμένοι νοσηλευτηρίου το οποίο προτίθεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

-   Για την ΟΣΑΚ, αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες  υποχωρήσεις. Δεν υπάρχει ζήτημα προστασίας του ΓεΣΥ αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου τασσόμαστε κατά τις πρότασης.

-   Η στέγαση εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία του Συστήματος ήταν και είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

-  Η ψήφιση οποιασδήποτε τροποποίησης η οποία δεν θα έχει ημερομηνία λήξης θα οδηγήσει σε μόνιμες πρακτικές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

-  Ο κάθε πάροχος, γιατρός, νοσηλευτήριο ή άλλος, έχει το δικαίωμα να παραμείνει εκτός ΓεΣΥ ή να συμβληθεί με το Σύστημα. Λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο δεν γίνεται.

Αυτών δεδομένων και επειδή βάσει δημοσιευμάτων η υπουργός Υγείας αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση επιθυμούμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά ξεκάθαρα πολιτικό.

Η νομοθεσία απαγορεύει την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία. Εάν τροποποιηθεί τότε η παρουσία των γιατρών αυτών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος θα επιτρέπεται. Η Νομική Υπηρεσία δεν έχει να δώσει κάποια περίπλοκη απάντηση κατά την άποψη μας.

Ως εκ τούτου, καλούμε την υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίσει εάν σε πολιτικό επίπεδο, θα ταχθεί υπέρ της φιλοσοφία τους ΓεΣΥ ή εναντίον της.

Θα ταχθεί υπέρ των όσων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακηρύττει ή θα βοηθήσει στο ξήλωμα του ΓεΣΥ;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις το περασμένο Σάββατο στο επιστημονικό συνέδριο της ΟΣΑΚ δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων ότι θα ταχθεί απέναντι σε όσους επιχειρήσουν να αλλοιώσουν την φιλοσοφία του ΓεΣΥ.  Ρωτάμε λοιπόν δημόσια την υπουργό Υγείας: Ποια είναι η πολιτική της θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Υποσημείωση: Επειδή φθάνουν στην ΟΣΑΚ πληροφορίες από βουλευτές, ότι κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν την ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης επικαλούμενοι τις χιλιάδες των Ρώσων και Ουκρανών που ζουν στη Λεμεσό οι οποίοι όπως λένε δεν είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ και δεν θα έχουν που να αποταθούν όταν προκύψει θέμα υγείας, υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών του ΓεΣΥ, μπορούν να εξυπηρετούν όλους τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ και να πληρώνονται είτε ιδιωτικά, είτε μέσω ιδιωτικών ασφαλειών. Ως εκ τούτου κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει ξεκρέμαστος εάν το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο της Λεμεσού ενταχθεί στο ΓεΣΥ και δεν διαθέτει εκτός ΓεΣΥ γιατρούς». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











720