ΟΣΑΚ: Αυξάνονται ανησυχητικά σε Ελλάδα και Κύπρο οι ασθενείς με Long Covid με μακροχρόνια συμπτώματα


Οι ασθενείς με μακροχρόνιες συνέπειες της COVID-19 ολοένα και αυξάνονται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Τα δύο νεοσύστατα δίκτυα ασθενών σε Ελλάδα και Κύπρο συναντήθηκαν με σκοπό να ενώσουν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους απέναντι σε αυτή την νέα ιατρική οντότητα.

Τονίζουν την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης των ασθενών με Long Covid από οργανωμένες ομάδες ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, όπως και τη δημιουργία μητρώων ασθενών καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν.

Επιπλέον, στοχεύουν στην καταγραφή όλων των δεδομένων και αναγκών των ασθενών με Long Covid και στην προώθηση των διαδικασιών για σωστή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και άλλους επίσημους φορείς, ώστε να υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες του OSHA για την διευκόλυνση των ασθενών, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εργασία και τις διευκολύνσεις που πιθανόν να απαιτούνται αλλά και τη συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα αποκατάστασης.

Εφιστούν προσοχή στην ιατρική κοινότητα και στους γονείς για πολλά περιστατικά long covid σε παιδιά και νέους τα οποία έχουν ανάγκη έγκαιρης και άμεσης αντιμετώπισης και παροχής διευκολύνσεων σε ότι αφορά την εκπαίδευση για μαθητές και νέους με μακροχρόνια συμπτωματολογία.

Τέλος, τα δύο σωματεία προγραμματίζουν την πρώτη μεγάλη δημόσια ημερίδα που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό Ελλάδας και Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα συζητηθούν τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα με έναν τρόπο λιτό και  κατανοητό, ενώ ταυτόχρονα θα αφιερωθεί μεγάλο μέρος του συνεδρίου σε μαρτυρίες ασθενών και απαντήσεις σε ερωτήματα κοινού.

Τα δύο δίκτυα, είναι επίσημα μέλη της ευρωπαϊκής οργάνωσης «LONG COVID EUROPE» και επιφυλάσσονται για πολλές κοινές δράσεις και κινήσεις που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη αντιμετώπιση της υγειονομικής αυτής κρίσης.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











582