ΟΣΑΚ: Αναμένουμε από τη νέα υπουργό Υγείας, να πράξει τα δέοντα


«Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα»

Αντιπροσωπεία της ΟΣΑΚ είχε την Τετάρτη συνάντηση με την Υπουργό Υγείας κα. Πόπη Κανάρη, κατά  την οποία συζητήθηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και στην πορεία εκσυγχρονισμού και αυτονόμησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων.

Εξαρχής, τονίστηκε η ανάγκη για συμμετοχή των οργανωμένων ασθενών στην λήψη αποφάσεων, αλλά και η ανάγκη για σταθερή πολιτική βούληση και προώθηση πολιτικών αποφάσεων και δράσεων στον τομέα της Υγείας,  ώστε οι υπηρεσίες που προσφέρονται να έχουν ανθρωποκεντρική προσέγγιση και να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών μας.   

Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αποτελεσματική λειτουργία και επίλυση των προβλημάτων που σήμερα εντοπίζονται, από τους δύο αρμόδιους οργανισμούς, τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ και για ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου.   

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ, αναφέρθηκαν ειδικότερα στην ένταξη των καινοτόμων και μοναδικών φαρμάκων στο ΓεΣΥ και στην ανάγκη για αυτονόμηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων, καθώς και στην αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών για τις μη επείγουσες καταστάσεις υγείας.

Παράλληλα, έγινε εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ του κρατικού τομέα και έγινε αναφορά στους λόγους αλλά και στις λύσεις που έχουν επανειλημμένα συζητηθεί, χωρίς όμως οποιοδήποτε αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Πεποίθηση της ΟΣΑΚ είναι ότι, η ένταξη των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, θα βοηθήσει στην αύξηση των επιλογών και στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών αλλά, παραμένει η αναγκαιότητα για την επίλυση των προβλημάτων των ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ για τη βέλτιστη διαχείριση των ασθενών.

Εκτενής αναφορά, έγινε στη διαχείριση των κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και έχει αντίκτυπο και στην εύρυθμη  λειτουργία των ΤΑΕΠ.

Για τον ΟΚΥπΥ, για μια ακόμη φορά τέθηκαν οι θέσεις της ΟΣΑΚ για ενίσχυση του ΔΣ του Οργανισμού αλλά και για συμμετοχή εκπροσώπου των οργανωμένων ασθενών σε αυτό. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι επιβάλλεται να λειτουργούν σωστά και στη βάση των όσων προνοούνται από τη σχετική νομοθεσία, οι θεσμοί και οι διάφορες επιτροπές του Οργανισμού.

Συζητήθηκε επίσης, και έχουν κατατεθεί οι απόψεις της ΟΣΑΚ, για το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή και ζητήθηκε προώθηση του στη Βουλή για ψήφιση χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Παρόμοια ήταν η στάση που τήρησε η ΟΣΑΚ και για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, το οποίο επίσης εκκρεμεί εδώ και χρόνια.  

Σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε συμφωνία στις διαπιστώσεις και στα συμπεράσματα για τα θέματα που είχαν συζητηθεί.

Για αυτό και τώρα, το οργανωμένο κίνημα των ασθενών αναμένει σύντομα από την Υπουργό Υγείας την λήψη αποφάσεων και την προώθηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων.

Συμφωνήθηκε η συνεχής επαφή και η πραγματοποίηση συναντήσεων για λεπτομερή ανάλυση των θεμάτων και συζήτηση και των υπολοίπων ζητημάτων τα οποία λόγω χρόνου δεν ήταν δυνατό να αναλυθούν κατά την πρώτη συνάντηση ΟΣΑΚ και Υπουργού Υγείας.

Τα προβλήματα στην Υγεία, είναι φλέγοντα και δεν μπορεί να καθυστερήσει η επίλυση τους. Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Αναμένουμε από τη νέα υπουργό Υγείας, να πράξει τα δέοντα».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











545