Οδηγίες για διαχείριση ασθενών με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο από την ΕΕΘ στον ΟΚΥπΥ


Στα χέρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) βρίσκονται πλέον επισήμως οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Επείγουσα Διαχείριση Ενήλικων Ατόμων με Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΔΝ) και Ατόμων με Θαλασσαιμία, τις οποίες ανέπτυξε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας (ΕΕΘ).

Ο Πρόεδρος της ΕΕΘ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), κ. Πάνος Εγγλέζος, παρέδωσε εκ μέρους της Επιτροπής τις Οδηγίες στον Ιατρικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Δρα Γεώργιο Παντέλα, το περασμένο Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΘ.

Οι εν λόγω Οδηγίες συνιστούν ένα απαραίτητο εργαλείο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των κρατικών νοσηλευτηρίων και αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν στην ορθή ενημέρωση, εκπαίδευση και καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας αυτών των Τμημάτων γύρω από τις πιο πιθανές, οξείες ιατρικές επιπλοκές με τις οποίες προσέρχονται συχνά τα άτομα με θαλασσαιμία και ΔΝ στα ΤΑΕΠ.

Ως έργο «ουσιαστικής σημασίας και αξίας» χαρακτήρισε την εκπόνηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών ο κ. Εγγλέζος στην ομιλία του, επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής άμεσης και αποτελεσματικής φροντίδας σε ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου μπορεί να κρίνεται η ίδια η ζωή τους, ιδιαίτερα δε, όπως συμπλήρωσε, «όταν στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει, όχι αδίκως, περιορισμένη ειδική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων και περίπλοκων χρόνιων παθήσεων».

Ακολούθως, ο Δρ Παντέλας συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο της και δεσμεύτηκε πως ο Οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες διαδικασίες για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Κατευθυντήριων Οδηγιών από τους ιατρούς των ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

Η ανάπτυξη των Κατευθυντήριων Οδηγιών συμπεριλαμβάνεται στις κύριες δράσεις της ‘Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών΄’, η οποία και αποτελεί εκ των κύριων όρων εντολής της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας.

Η ΕΕΘ εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες τους σε όλους ανεξαιρέτως τους θεράποντες ιατρούς και επιστήμονες των Κλινικών Θαλασσαιμίας Κύπρου, τους εκπροσώπους του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής Αναιμίας (ΠΑ.ΣΥ.ΔΡΕ.ΜΙ.Α), καθώς και στους εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους του εξωτερικού για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών.

Εκ μέρους της ΕΕΘ, ο κ. Εγγλέζος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και των ΤΑΕΠ για την παρουσία τους στην εκδήλωση και το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον τους για το έργο αυτό. Η Επιτροπή προσβλέπει στην άμεση αξιοποίηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών από όλους τους εμπλεκόμενους επιστήμονες υγείας και, ειδικότερα, το μάχιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΑΕΠ.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
704