Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος


ΠΑΣΥΚΑΦ: Μάιος, ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσα από το πρόγραμμά του για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης υπερήφανος υποστηρικτής του οποίου είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου πραγματοποιεί αυτό το μήνα εκστρατεία ενημέρωσης στοχεύοντας στη μείωση των περιστατικών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με εμπειρία αυτού του καρκίνου.  Το Πρόγραμμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης υποστηρίζει η Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής ο ΠΑΣΥΚΑΦ καλεί όσα άτομα με εμπειρία αυτού του καρκίνου που θα ήθελαν να συμμετέχουν στην Ομάδα Ουρολογικού Καρκίνου του Συνδέσμου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα www.pasykaf.org και να επικοινωνήσουν στο τηλ. 22 345 444.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος και επηρεάζει άντρες και γυναίκες. Στην Κύπρο αποτελεί την τέταρτη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες και την όγδοη στις γυναίκες Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου κάθε χρόνο παρατηρούνται κοντά στα 150 νέα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών και άνω. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 570.000 άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 1.7 εκατομμύρια ζουν με αυτό τον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία από την παγκόσμια Οργάνωση Ασθενών World Bladder Cancer Patient Coalition.

Ο κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το κάπνισμακαι οικαπνιστές θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης προκαλούνται από το κάπνισμα. Τόσο η διακοπή του καπνίσματος, όσο και η προστασία από το παθητικό κάπνισμα συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Το πιο κοινό σύμπτωμα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι το αίμα στα ούρα που μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία φορά, αλλά θα πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνησης. Άλλα συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η επώδυνη ούρηση, η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στη ράχη και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η παραμονή αυτών των συμπτωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί  καθοδήγηση από ιατρό.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης θεωρούνται η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως μπογιές, δέρματα και καύσιμα στον εργασιακό χώρο, η χρόνια κυστίτιδα, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα.

Η διάγνωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει τη γενική και καλλιέργεια ούρων για αποκλεισμό ουρολοίμωξης, κυστεοσκόπηση, κυτταρολογικές εξετάσεις ούρων, υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία.

Για την περαιτέρω ενημέρωση της εκστρατείας Λειτουργοί του ΠΑΣΥΚΑΦ μαζί με εθελοντές θα βρίσκονται στο The Mall of Cyprus το Σάββατο 14 Μαΐου από τις 10:00 – 2:00 μ.μ. και θα δίνουν διαφωτιστικό υλικό για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση για το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος της Διεύθυνσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας - ΟΚΥΠΥ και της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής 1431.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











479