Μ. Κουλούμας: Αρκετά από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν εξυπηρετούν ηλικιωμένους


«Ως πολιτεία, Κυβέρνηση, Βουλή και εμπλεκόμενοι θεσμοί πρέπει να οργανώσουν τις υπηρεσίες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΟΣΑΚ Μάριου Κουλούμα στη διάσκεψη Τύπου:

 «Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια και με την έναρξη της πανδημίας, οι ηλικιωμένοι μας έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, στις πλείστες των περιπτώσεων λόγω  δική μας απροσεξίας και αδράνειας. Το 80% των νεκρών της πανδημίας ήταν ηλικιωμένοι και υπερήλικες ενώ οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ήταν και είναι επίσης στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένα άτομα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες κοινές λοιμώξεις. Φέτος είχαμε ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων από γρίπη. Στην πλειοψηφία τους οι νεκροί ήταν ηλικιωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή ως κοινωνία δεν έχουμε αναπτύξει την απαραίτητη κουλτούρα για σεβασμό και προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.

Πέραν αυτών, ως ΟΣΑΚ, δεχόμαστε σχεδόν κάθε μήνα στο Παρατηρητήριο ασθενών, παράπονα από ηλικιωμένους ή από συγγενείς ηλικιωμένων για την μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που σας παραθέτουμε σε ξεχωριστό έντυπο το οποίο σας έχει δοθεί και να υπενθυμίσουμε βεβαίως τα όσα είχαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες για ηλικιωμένους γυμνούς ή δεμένους στις κλίνες νοσηλείας.  

Η κατάντια μας ως κράτος αλλά και ως κοινωνία, δυστυχώς διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ο ΟΑΥ υποχρεώθηκε να εντάξει την περίθαλψη των ηλικιωμένων και υπερηλίκων ατόμων στα ποιοτικά κριτήρια που αφορούν τις αποζημιώσεις των νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Σε ένα κράτος που σέβεται την τρίτη ηλικία και μια κοινωνία που τιμά τους ηλικιωμένους της, η πρόσβαση των ηλικιωμένων σε υπηρεσίες υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στα κίνητρα για εξασφάλιση μεγαλύτερων αποζημιώσεων. Εμείς το κάναμε και αυτό, επειδή, όπως η ΟΣΑΚ καταγγέλλει από την έναρξη της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓεΣΥ, αρκετά από τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν εξυπηρετούν ηλικιωμένους και παθολογικά περιστατικά. Επικαλούνται πληρότητα κλινών ή ανυπαρξία υπηρεσιών από συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες. 

Επίσης εντοπίζεται ανυπαρξία εξειδικευμένων δομών. Πολλοί είναι οι ηλικιωμένοι μας οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσηλευτήρια αλλά χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας σε άλλα κέντρα κατάλληλα εξοπλισμένα και σωστά στελεχωμένα. Εμείς στην Κύπρο, διαθέτουμε μόνο γηροκομεία των οποίων στην πραγματικότητα δεν είναι αυτή η αποστολή. Παράλληλα, δεν έχουμε γιατρούς εξειδικευμένους στην περίθαλψη ηλικιωμένων ασθενών. Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν τις ιδιαιτερότητες τους. Σαφώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, αλλά πάντα η εξειδίκευση προσφέρει καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών.

Ως πολιτεία, δηλαδή η Κυβέρνηση, η Βουλή και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι θεσμοί πρέπει να φροντίσουν και να οργανώσουν τις υπηρεσίες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ομολογουμένως ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας και πάντοτε με σεβασμό και αξιοπρέπεια.  

Θέματα που αφορούν την κάτοικόν νοσηλεία και ιατρική φροντίδα μέσα από το ΓεΣΥ αλλά και γενικότερα υπηρεσιών υγείας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές φορές είναι ιδιαίτερα  δύσκολο να μετακινούνται. Τα προβλήματα προσβασιμότητας επίσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που μας απασχολούν και πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που θα υποχρεώσουν τους εμπλεκόμενους να διαμορφώσουν τόσο τους χώρους όσο και τον εξοπλισμό που διαθέτουν για να είναι προσβάσιμοι  για τα άτομα με αναπηρίες αλλά και τα άτομα τρίτης ηλικίας με κινητικά και άλλα προβλήματα.

Ζητάμε επίσης από την Κυβέρνηση να στηρίξει το αίτημα μας για την πρόσβαση των χαμηλοσυνταξιούχων στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΣΦ) που έχουν μεγάλη ανάγκη όπως τα παυσίπονα, αντιγριπικά φάρμακα και σιρόπια του βήχα. 

Στα πιο πάνω πλαίσια και επειδή τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας δεν περιορίζονται μόνο στα καθαρά προβλήματα του τομέα της υγείας αλλά και γενικότερα στα θέματα που αφορούν τη διαβίωση και της ποιότητας ζωής που βέβαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα της υγείας, ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από την προσπάθεια που καταβάλλει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας. Για αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε συνεννόηση και σήμερα προχωρούμε στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για να θέσουμε πλέον τη συνεργασία μας σε ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει στην ολοκληρωμένη πλέον αντιμετώπιση των θεμάτων και την άσκηση πίεσης για την επίλυση τους.

Δεν ξεχνάμε το χρέος μας ως απλοί πολίτες, ως κοινωνία. Μιλάμε για τους γονείς και για τους παππούδες μας. Θυμίζουμε σε όλους ότι, αν είμαστε τυχεροί, θα βρεθούμε σύντομα στη θέση τους. Δεν νομίζω να ήθελε κάποιος από εμάς, τους μελλοντικούς ηλικιωμένους, να μας συμπεριφέρονται οι νεότεροι κατά τρόπο που θα προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











372