Καταγγελία ΠAΣΣΠ για άρνηση του κράτους να παραχωρήσει φάρμακο σε ασθενή με κυστική ίνωση


Με ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων αναφέρει:

«Με αφορμή το θέμα του ασθενή με κυστική ίνωση που παρουσιάστηκε από τον Δημοσιογράφο Σταύρο Κυπριανού στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση στο ΡΙΚ, θα θέλαμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την επανειλημμένη άρνηση του κράτους να προσφέρει πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμα και σωτήρια φάρμακα, επικαλούμενο πάντα παράλογες δικαιολογίες.

Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να μην τις μετατοπίζει σε επιτροπές που απαρτίζονται από άτομα με το σύμπλεγμα του μικρού Θεού που αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει και όχι πάντα με επιστημονικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που παρουσιάστηκε στη σημερινή εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», θεωρούμε αδιανόητο ένας ασθενής ο οποίος έλαβε έγκριση εντός 72 ωρών για τη χορήγηση μιας καινοτόμας φαρμακευτικής αγωγής από μια εξειδικευμένη κλινική Κυστικής Ίνωσης στο Λονδίνο  να αναγκάζεται να δημοσιοποιεί το θέμα για να τύχει ανάλογης μεταχείρισης στην Κύπρο. Ίσως, αν ο ασθενής χρησιμοποιούσε διαφορετικές οδούς τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Ακόμα και μετά την αιτιολόγηση που έδωσαν οι θεράποντες ιατροί στην Κύπρο και το εξωτερικό για την ανάγκη χορήγησης του φαρμάκου στον ασθενή, εντούτοις δεν ήταν αρκετό για να πειστεί η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων αλλά ούτε και το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Φαρμάκων για την αδήριτη ανάγκη παραχώρησης του στον ασθενή. Η αιτιολόγηση των θεράποντων ιατρών ήταν βασισμένη τόσο στην υπάρχουσα βιβλιογραφία όσο και στη σαφή βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, και τόνιζε ότι η αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς υπερδιπλασιάστηκε σε διάστημα λιγότερο τους ενός έτους.

Σαν Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων έχουμε αποταθεί για το ίδιο θέμα, μέσω επιστολών μας ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2020, σε όλους τους αρμόδιους φορείς  χωρίς να λάβουμε ουδεμία απάντηση επί του θέματος.

Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Υγείας, έστω και την υστάτη, θα αναθεωρήσει τις προηγούμενες του αποφάσεις και θα λάβει υπόψιν τις γνωματεύσεις των Ειδικών Ιατρών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1339