Ημερίδα Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου ΟΣΑΚ «Ενώνουμε δυνάμεις για το αύριο»


Για πρώτη φορά, οι εννέα οργανώσεις ασθενών οι οποίες αποτελούν την Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της ΟΣΑΚ ενώνουν δυνάμεις και οργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ενώνουμε δυνάμεις για το αύριο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, στις 4:30 – 8:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου και τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη.

Για πρώτη φορά, όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικούν θέλοντας να διασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο, ένα ευοίωνο μέλλον για τους ασθενείς με καρκίνο. Στόχος της ημερίδας η ευθυγράμμιση όλων των φορέων ως προς το πού, βρισκόμαστε στην Κύπρο με τα θέματα καρκίνου, την ανάδειξη των σημαντικών θεμάτων αλλά και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, διεκδικήσεων και πολιτικών οι οποίες πρέπει να προωθηθούν με την εμπλοκή των αρμόδιων φορέων για θέματα τα οποία αφορούν και επηρεάζουν του ασθενείς με καρκίνο.

Στην εκδήλωση θα γίνουν σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις από εξέχουσες προσωπικότητες οι οποίες καταπιάνονται με τα θέματα καρκίνου όπως η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Στέλλα Κυριακίδου η οποία έχει εκπονήσει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κος Ευθύμιος Δίπλαρος και ο Συμπρόεδρος του MEPs Against Cancer, Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Ευρωβουλευτή κος Λουκάς Φουρλάς.

Θα συμμετάσχουν και μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Ο Δρας Σίμος Μαλάς, Ογκολόγος θα παρουσιάσει τη χαρτογράφηση της Κυπριακής πραγματικότητας στην ογκολογία και θα ακολουθήσει ανάλυση των 5 πυλώνων της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου από τον Δρα Παύλο Δράκο, Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής για τη Στρατηγική κατά του Καρκίνου. Εκ μέρους των ασθενών  θα μιλήσει ο κος Αντώνης Τρύφωνος, Πρόεδρος της ΜΕΚ και θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η δημιουργία ενός Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στην Κύπρο όπως και ποιο είναι το όραμα των ασθενών όσον αφορά τα θέματα καρκίνου.

Σημαντική θα είναι η παρουσία στην Κύπρο και στην ημερίδα των Pr. ClaudioLombardo, Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Καρκίνου  (Organization of European Cancer InstitutesOECI) και Dr. Giovanni Apolone, Εκλεγέντος Προέδρου του OECI και Επιστημονικού Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Μιλάνο, o οποίος θα μιλήσει για τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Καρκίνου για την προώθηση της καινοτομίας για την ποιότητα στη φροντίδα του καρκίνου μέσω της δημιουργίας Εθνικών Δομών Ολοκληρωμένων Κέντρων Καρκίνου - Comprehensive Cancer Centres / Networks.

Ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα αφού επιβάλλεται σύμφωνα και με την Εθνική Στρατηγική του Καρκίνου στην Κύπρο αλλά και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, να προχωρήσει και η Κύπρος με την δημιουργία Εθνικών Δομών ως Comprehensive Cancer Centres / Networks οι οποίες να ενταχθούν σε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2025.

Θα ακολουθήσει Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στην οποία θα συμμετέχουν ο κος Αντώνης Τρύφωνος, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου της ΟΣΑΚ και η Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, Αντιπρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρίας Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ΜSD την οποία και ευχαριστούμε δημοσίως.

Η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου αποτελείται από εκπροσώπους των πιο κάτω οργανώσεων μελών της ΟΣΑΚ, οι οποίες εκπροσωπούν ογκολογικούς ασθενείς ή/και ομάδες ασθενών με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των αιματολογικών καρκίνων, σπάνιων καρκίνων και του παιδικού καρκίνου:

  1. Europa Uomo Κύπρου
  2. Εuropa Donna Κύπρου
  3. Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου
  4. Αντιλευχαιμικός Σύνδεσμος «Ζωή»
  5. Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας
  6. Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών & Φίλων – ΠΑΣΥΚΑΦ
  7. Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας»
  8. Σύνδεσμος Φίλων και Ατόμων με Όγκους Εγκεφάλου
  9. Ένα Όνειρο μια Ευχή



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











488