Ημερίδα ΚΥΦΑ: Η HIV/AIDS Λοίμωξη, η εξέλιξη, πως αντιμετωπίζεται Ιατρικά, Κοινωνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα


 «Απαράδεκτο: Στο δελτίο Υγείας νεογέννητου βρέφους αναφέρεται ότι η μητέρα του είναι οροθετική»

Το ΚΥΦΑ (Κέντρο Υποστήριξης Οροθετικών Ανθρώπων) πραγματοποίησε στη Λεμεσό στις 24/5/2023 ημερίδα με θέμα:  Η HIV/AIDS Λοίμωξη, η εξέλιξη, πως αντιμετωπίζεται Ιατρικά, Κοινωνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ομιλητές ο Δρ. Γιώργος Σιακαλής Διευθυντής Γρηγορίου Κλινικής, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου Επιδημιολόγος, Λοιμωξιολόγος Υπουργείου Υγείας, Χρυσή Μιχαηλίδου Νομικός Εγκληματολόγος, Πέτρος Κούσιος Επαγγελματίας Υγείας Συμβουλευτική για HIV/AIDS. Μαρτυρία Οροθετικής για καταπάτηση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Συζητήθηκαν οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV, το πρόβλημα που υπάρχει ότι οι οροθετικοί από άλλες πόλεις έχουν προσβάσεις στις φαρμακευτική αγωγή μόνο στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρνακάς  και μόνο για 2 μήνες. Αυτό πρέπει άμεσα να διαφοροποιεί για να μειώσει το κόστος μετακίνησής  τους αλλά και να αποφορτιστεί  η  Γρηγόριος Κλινική  από το  φόρτο εργασίας της και έτσι θα προσφέρει και καλύτερε ποιοτική παρακολούθηση .

Επίσης τονίστηκε ότι κρίνετε αναγκαία το θέμα της αιμοληψίας και σε άλλες πόλεις και όχι μόνο στην Γρηγόριο Κλινική.

Το ΚΥΦΑ επίσης επεσήμανε ότι χρειάζονται περισσότερες εκστρατείες για ενημέρωση και διαφώτιση στο ευρύ κοινωνικό σύνολο και στους Επαγγελματίες Υγείας, η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κρίνετε αναγκαία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αναφέρθηκαν περιπτώσεις που κλινικές αρνήθηκαν χειρουργεία και περίθαλψη.

Οροθετική μητέρα έδωσε μαρτυρία ότι στο δελτίο Υγείας του νεογέννητου βρέφους της αναφέρεται ότι η μητέρα είναι οροθετική ! αυτό είναι απαράδεχτο και δεν τηρείται το ιατρικό απόρρητο!

 Η Χρυσή Μιχαηλίδου ανέφερε ότι σε  Ημικρατικούς οργανισμούς ζητάνε  αποτελέσματα αρνητικού τεστ για τον Hiv σαν κριτήριο πρόσληψης.

Η Στέλλα Μιχαηλίδου τόνισε ότι πάρα την αλματώδη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια όσο αφορά την επιστημονική πρόοδο της λοίμωξης του HIV που αντιμετωπίζεται πλέον σαν μια χρόνια πάθηση, εντούτοις η ενημερότητα  μεγάλου τμήματος της Κυπριακής κοινωνίας δεν γνωρίζει και θεωρεί πως ο Hiv δεν τους αφορά και ουσιαστικά δεν χρειάζεται να ξέρουν . Με αποτέλεσμα αυτή η ασυμφωνία να έχει βέβαια άμεσες συνέπιες στην αποδοχή και τον σεβασμό του οροθετικού πληθυσμού.

Το ΚΥΦΑ είναι μια εθελοντική οργάνωση που λειτουργεί γραφεία στο Παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού με μόνιμο Checkpoint όπου κάποιος καλώντας το 1464 μπορεί να εξεταστεί για Hiv δωρεάν και ανώνυμα.

Επίσης λειτουργεί και η πρώτη και μόνη κινητή μονάδα εξέτασης για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ενημέρωση και διαφώτιση σε όλη την Κύπρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3156