Ιατρική Ασπίδα: Στα «μαλακά» ο ιατρός που ευθύνεται για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου


Με ανακοίνωση της η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα αναφέρει:

"Είναι λυπηρό και συνάμα τραγικό να βλέπουμε αθώες ζωές να χάνονται άδικα. Σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ο θάνατος του 10χρόνου παιδιού προκλήθηκε "λόγω αλόγιστης, επικίνδυνης και απερίσκεπτης πράξης" του θεράποντα ιατρού.

Η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα και η προσήλωση του ιατρού στο ιατρικό καθήκον και ο σεβασμός του προς τον ασθενή πρέπει να αποτελούν τον βασικό άξονα για την σωστή καθημερινή ιατρική πρακτική.

Η κοινωνία αναμένει απο τους αρμόδιους φορείς του κράτους και απο το ίδιο το κράτος να είναι οι θεματοφύλακες στην παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους ασθενείς. Είναι επίσης σημαντικό το κράτος να έχει την δυνατότητα να παρέχει ένα σωστό σύστημα υγείας όπου θα μπορεί να υπάρχει η εποπτεία, η αξιολόγηση και η εκπαίδευση των ιατρών για να αποτρέπονται φαινόμενα ιατρών που δεν τηρούν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης είτε απο απειρία, είτε απο απερισκεψία, είτε απο άγνοια ή ανεπιτηδειότητα.

Παρόλο που η πλειοψηφία των ιατρών στην Κύπρο τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη και ασκούν το επάγγελμα τους σύμφωνα με τους αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης, είναι πλέον απροκάλυπτη πραγματικότητα το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι ιατροί που:

-       έχουν πάρει την επαγγελματική τους άδεια κατά παράβαση της νομοθεσίας

-       έχουν καταδικαστεί απο ποινικά και διοικητικά δικαστήρια λόγω κακής ιατρικής πρακτικής ή επονείδιστης συμπεριφοράς προς το ιατρικό επάγγελμα

-       έχουν εξαπατήσει το κράτος και το αρμόδιο σώμα αναγνώρισης ειδικοτήτων του κράτους, προσκομίζοντας ψεύτικα πιστοποιητικά για εξασφάλιση αναγνώρισης ιατρικών ειδικοτήτων 

-       έχουν παρουσιάσει τους εαυτούς τους με ειδικότητες που δεν κατέχουν και άσκησαν το ιατρικό επάγγελμα παραπλανώντας ανυποψίαστους ασθενείς

και όμως συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να υπάρχει κάποια τιμωρία γιατί η πρακτική που ακολουθεί το αρμόδιο σώμα για την επιτήρηση της σωστής ιατρικής και για την επιβολή τιμωρίας στις περιπτώσεις κακής ιατρικής  ή επονίδειστης συμπεριφοράς προς το ιατρικό επάγγελμα, φαίνεται να είναι ελλειπής και ανεπαρκές για λόγους που δεν συνάδουν με το ήθος και τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την ιατρική κοινότητα.

Η Ιατρική Ασπίδα έχει στείλει επανειλημμένως επιστολές στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο με σκοπό την διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου προς όφελος της ασφάλειας και της προστασίας των ασθενών. Παρατηρούμε την περιφρόνηση και την άρνηση της ηγεσίας του συλλόγου να αποδεχτεί το αίτημα της ομάδας. Το γεγονός αυτό μας λυπεί και ταυτόχρονα μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την προσήλωση της ηγεσίας του συλλόγου στο ιατρικό καθήκον. 

Η ομάδα έχει συναντήσει τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας τον Νοέμβριο του 2021  και του είχε εκφράσει τις ανησυχίες και τους φόβους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ζωές των πολιτών. Σήμερα δυστυχώς θρηνούμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής που το δικαστήριο έκρινε ότι χάθηκε απο ευθύνες που βαραίνουν τον θεράποντα ιατρό, καθώς και πολλών ιατρικών λαθών και περιπτώσεων αμέλειας με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και την πολιτεία  να δράσουν άμεσα προς αποφυγή άλλων παρόμοιων δυσάρεστων και ανεπιθύμητων περιστατικών όπου ίσως χαθούν άδικα και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Τέλος η ομάδα Ιατρική Ασπίδα εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του μικρού Σταύρου και συμμερίζεται τον αβάσταχτο πόνο τους!!"

Ομάδα πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα

Μέλη της Ομάδας:

Μάριος Κουλούμας

Μαρίνος Μουσιούττας

Γιώργος Περδίκης

Έλενα Ευσταθίου

Ελεονώρα Μαυρομμάτη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











702