Η ΔΟΘ χαιρετίζει τα σημαντικά βήματα προόδου της Κύπρου στον τομέα των φαρμάκων


,Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας αναφέρει:

«Ως Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), αλλά και ως ιδρυτικά μέλη της πρόσφατα αναληφθείσας πρωτοβουλίας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη,  των Διεθνών Φόρουμ Ενημέρωσης και Διαλόγου για τις Καινοτόμες  Επιστημονικές Θεραπείες της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας, επικροτούμε με θέρμη τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλει η πολιτεία στον τομέα των φαρμάκων και τις οποίες ανέδειξε λεπτομερώς ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Οι διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας για τα φάρμακα που έχει ήδη συνάψει η χώρα μας αλλά και εκείνες που έχουν μπει στην τελική ευθεία για επισημοποίηση το προσεχές χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την ανάληψη από την Κύπρο ρόλου «Κράτους Μέλους Αναφοράς» για την αξιολόγηση αιτήσεων έκδοσης ή ανανέωσης κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να αποφέρουν σύντομα χειροπιαστά οφέλη τόσο για την τοπική φαρμακοβιομηχανία, όσο – και κυριότερα – για τους ασθενείς, αφού θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διασφάλισης της επάρκειας πολλών φαρμάκων, ενώ θα διευκολύνουν την ταχύτερη πρόσβαση των πασχόντων σε νέες θεραπείες και σκευάσματα με μειωμένο κόστος σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα.

Θεωρούμε απαραίτητο να σταθούμε αρωγοί της κυβέρνησης εν όψει των εξελίξεων που δρομολογεί η προώθηση – έστω και με καθυστέρηση - του νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας της ανεξάρτητης Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής (ΕΦΑ), σε εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται από όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στις αρμοδιότητες της Αρχής θα περιέλθει, μεταξύ άλλων, η ευθύνη για ρύθμιση της ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις φαρμακευτικές υπηρεσίες προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Ως ΔΟΘ, δεσμευόμαστε ότι θα παράσχουμε άμεσα τις εισηγήσεις και συστάσεις που θα προκύψουν από τις διεργασίες των Φόρουμ Ενημέρωσης και Διαλόγου για τις Καινοτόμες  Επιστημονικές Θεραπείες των Αιμοσφαιρινοπαθειών προς το Υπουργείο Υγείας, καθώς και τη στήριξή μας στις όποιες προσπάθειες θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου και εκσυγχρονισμένου πλαισίου που προδιαγράφεται για τον φαρμακευτικό τομέα της χώρας μας».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
269