Γιώργος Μεσαρίτης: Το ΓεΣΥ δεν κατάφερε να επιλύσει τα προβλήματα στην αιμοκάθαρση


*Μιλά στο Ygeia-News ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών 

*Εκφράζουμε την επιφύλαξη και τον φόβο μας ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν από το ΓεΣΥ για την αιμοκάθαρση δεν θα είναι επαρκή για την κάλυψη των αναγκών

*Ο θάνατος οποιουδήποτε ασθενή σηματοδοτεί ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί, ιδιαιτέρως αν αυτός συμβεί εν ώρα συνεδρίας αιμοκάθαρσης

«Το ΓεΣΥ όσον αφορά τα τμήματα αιμοκάθαρσης η μέχρι τώρα εφαρμογή του, δυστυχώς δεν κατάφερε να επιλύσει διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς είτε λόγω της υποστελέχωσης, είτε λόγω του τρόπου-εκτέλεσης και παραλαβής συνταγογραφήσεων φαρμάκων και παραπεμπτικών που χρειάζονται πολύ συχνά από τους προσωπικούς ιατρούς»

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη του στο Ygeia-News ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών Γιώργος Μεσαρίτης.

ΕΡ: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Σύνδεσμος σας;

ΑΠ: Τα κυριότερα και πιο σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η οργάνωση μας- ΠΟΝ- και συνεπώς και των ασθενών μας (αιμοκαθαιρομένων παγκυπρίως, 800 τον αριθμό), είναι η σημαντική υποστελέχωση, τόσο του νοσηλευτικού, όσο και του ιατρικού προσωπικού στις διάφορες μονάδες αιμοκάθαρσης ανά επαρχία (άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο) σε όλη την Κύπρο. Αυτό το γεγονός και μόνο υποβαθμίζει και μειώνει σημαντικά και επικίνδυνα την ποιότητα φροντίδας και θεραπείας των ασθενών εν ώρα συνεδρίων αιμοκάθαρσης, αλλά και εκτός.

Ο περί νοσηλευτικών νόμος καθορίζει μια αναλογία της τάξεως του 1ος νοσηλευτή προς 2 ασθενείς, μια αναλογία που στις πλείστες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται. Αυτή η αναλογία στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται σε 1 προς 3 και κάποιες φορές 1 προς 4 ιδιαίτερα σε περιόδους τουρισμού από το νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα τον θανάσιμο κίνδυνο ασθενών αφού σε ένα υποτασικό και καρδιακό επεισόδιο χρειάζεται άμεση επέμβαση με ελάχιστο αριθμό τριών νοσηλευτών. 

Όσον αφόρα τον νόμο για το ιατρικό προσωπικό (νεφρολόγοι), αυτός καθορίζεται σε 1α προς 40αντα ασθενείς μόνο σε σταθμούς αιμοκάθαρσης και όχι εξωτερικά ιατρεία ή νεφρολογικούς θαλάμους. Δυστυχώς και εδώ έχουμε έλλειψη ιδιαιτέρως κατά τις απογευματινές και βραδινές βάρδιες θεραπείας όπου δεν αρκεί ο επί καθήκον ιατρός να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών επείγουσες και μη (επίβλεψη ασθενών / αποτελέσματα αιματολογικών αναλύσεων / συνταγές φαρμάκων κλπ).

Ένα άλλο πρόβλημα είναι αυτό των μειωμένων κλινών-μηχανών αιμοκάθαρσης αλλά και των χώρων-αιθουσών που στεγάζονται οι οποίοι χρίζουν άμεσης επέκτασης τους σε διάφορες πόλεις (μικρός χώρος σε εμβαδό) καθώς υπάρχει μια συνεχιζόμενη αυξητική τάση εισόδου νέων αιμοκαθαιρομενων ασθενών περίπου 10-15% ετησίως

ΕΡ: Πρόσφατα πέθανε ένα άτομο που βρισκόταν στην διαδικασία αιμοκάθαρσης. Πόσο σας προβληματίζει αυτό το γεγονός;

ΑΠ: Το γεγονός του θανάτου ενός συνασθενή μας, είναι καταρχάς αντίθετο εν τη ουσία του με τη φιλοσοφία της ΠΟΝ αφού ένας από το σκοπούς μας είναι εκτός της παράτασης ζωής των ασθενών (μέχρι την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης εκεί και όπου είναι δυνατόν να γίνει) είναι και η εξασφάλιση - βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.  Ο θάνατος λοιπόν οποιουδήποτε ασθενή σηματοδοτεί ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί, ιδιαιτέρως αν αυτός συμβεί εν ώρα συνεδρίας αιμοκάθαρσης και οφείλεται στους πιο πάνω παράγοντες και αιτίες όπου έχω προ-αναφέρει.  Πράγμα που δικαιολογεί και δημιουργεί την ανάγκη μιας ακόμα πιο άμεσης και επιτακτικής επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων.

 ΕΡ: Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει βελτιωθεί αυτή η εικόνα;

ΑΠ: Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ η ΠΟΝ προσβλέπει και ελπίζει στην γενική βελτίωση όλων αυτών των συνθηκών που επικρατούν στα δημόσια νοσηλευτήρια (σε κάθε τμήμα-θάλαμο) που προϋπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν ιδιαίτερα στα πρώτα αρχικά στάδια εφαρμογής του ΓεΣΥ. Αλλά αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί, όχι μόνο τη διατήρηση των συνθηκών αυτών στα ίδια επίπεδα αφού το όλο εγχείρημα συμβαίνει προς καλυτέρευση τους, πόσο μάλλον και στην περίπτωση επιδείνωσης τους.  

ΕΡ: Πόσο σας έχει βοηθήσει  εφαρμογή του ΓεΣΥ;

ΑΠ: Συγκεκριμένα όσον αφορά τα τμήματα αιμοκάθαρσης η μέχρι τώρα εφαρμογή του ΓεΣΥ δυστυχώς δεν κατάφερε να επιλύσει διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς είτε λόγω της υποστελέχωσης, είτε του τρόπου-εκτέλεσης και παραλαβής συνταγογραφήσεων φαρμάκων και παραπεμπτικών που χρειάζονται πολύ συχνά από τους προσωπικούς ιατρούς. Έχουμε κάνει εισήγηση για άμεση-απευθείας εκτέλεσης συνταγογράφησης φαρμάκων και έκδοσης παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς από τους νεφρολόγους ενδονοσοκομειακά.  

-Έχετε εντοπίσει οποιαδήποτε κενά στο σύστημα και πως μπορούν να συμπληρωθούν κατά την άποψη σας;

 ΑΠ: Ένας άλλος προβληματισμός μας όσον αφορά το ΓεΣΥ είναι η χαμηλή κοστολόγηση της κάθε συνεδρίας αιμοκάθαρσης της τάξεως των 175 ευρώ αντί των 275-300 ευρώ που υπολογίζεται ότι στοιχίζει τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε χώρες εκτός Ε.Ε.  Εκφράζουμε την επιφύλαξη και τον φόβο μας ότι τα χρήματα αυτά δεν θα είναι επαρκή για την κάλυψη των κονδυλίων με αποτέλεσμα την γρήγορη εξάντληση τους.  Επίσης, για το θέμα του εθελοντισμού που είναι τόσο αναγκαίο για κάθε σύνδεσμο και οργάνωση ειδικά όσων ασχολούνται με τους ασθενείς γενικότερα, θα ήταν καλό να εξευρεθεί ένας πιο γρήγορος-εύκολος-προσβάσιμος τρόπος απορρόφησης αριθμού εθελοντών εκεί και όπου χρειάζονται.  

 ΑΝΝΙΤΑ ΝΙΚΟΛΟΥ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1439