Έναρξη νέου Προγράμματος για τον καρκίνο του Θυρεοειδούς αδένα από τον ΠΑΣΥΚΑΦ


Με αφορμή το Σεπτέμβριο που είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ εξήγγειλε σήμερα σε διάσκεψη τύπου, την έναρξη του νέου εξειδικευμένου προγράμματος του που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του Θυρεοειδούς αδένα. 

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ Δρ Άννα Αχιλλεούδη ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης.  Παράλληλα καλεί τα άτομα με εμπειρία καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα να ενταχθούν στην Ομάδα του Προγράμματος με στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Κυπριακή Ενδοκρινολογική Εταιρεία και ο Υπερήφανος Υποστηρικτής του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, το 2017 σημειώθηκαν 292 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς στις γυναίκες και 63 στους άντρες, σημειώνοντας συνολικά 355 περιστατικά. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος σε συχνότητα στους άντρες. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου καταδεικνύουν ότι οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα είναι η ψηλαφητή διόγκωση ή οζίδιο, η αλλοίωση της φωνής (βραχνάδα), η δυσκολία στην κατάποση και αναπνοή, η παρουσία διογκωμένων αδένων στο λαιμό και πόνος στην περιοχή. Στις πλείστες των περιπτώσεων ο καρκίνος αυτός είναι ασυπτωματικός και τα περιστατικά διαγιγνώσκονται τυχαία, ωστόσο είναι σημαντικό τα άτομα που πιθανόν να παρατηρήσουν κάποια από τα συμπτώματα να απευθυνθούν άμεσα σε ενδοκρινολόγους για ιατρική αξιολόγηση.

Επιπρόσθετα, ως επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το φύλο και η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη και η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από το πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του θυρεοειδή αδένα είναι πλήρως θεραπεύσιμο, ειδικά όταν διαγνωσθούν σε αρχικό στάδιο.

Για περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











938