Έκκληση ΔΟΘ για στήριξη πασχόντων από αιμοσφαιρινοπάθειες στις πληγείσες από κορωνοϊό χώρες


 Ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) από τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αφορούν την αλματώδη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού σε περιοχές όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό, όπου ο απολογισμός των κρουσμάτων και των νεκρών παρουσιάζει καθημερινά αυξητική τάση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΘ:

«Ενδεικτικά σημειώνουμε πως μόλις το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ινδία 14.820 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 425.282.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, υπάρχει διάχυτη ανησυχία από τους ειδικούς ότι η επιδημιολογική εικόνα που προκύπτει κυρίως για χώρες με τεράστιους πληθυσμούς, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και σοβαρές ανεπάρκειες σε στοιχειώδεις υποδομές, δεν αποτυπώνει την πραγματική έκταση που έχει λάβει η εξάπλωση του ιού εντός των συνόρων τους. Σε αυτές, πέρα από την Ινδία, ανήκουν το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ, η Σρι Λάνκα κ.α., και εκεί ζει πάνω από το 75% των πασχόντων από θαλασσαιμία και αιμοσφαιρινοπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται, συνεπώς, ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιοι αυτών που ανακοινώνονται επίσημα, με δεδομένη την έλλειψη εκτενών διαγνωστικών τεστ.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η ΔΟΘ είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό και για το ζήτημα της μεγάλης οπισθοδρόμησης που σημειώνεται στη βασική θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από αιματολογικές διαταραχές, η οποία δύναται να έχει απρόβλεπτες και απειλητικές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους, συνολικά. Επί σειρά ετών, η Ομοσπονδία με συμμάχους τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκατοντάδες συνδέσμους ασθενών ανά την υφήλιο και τα Υπουργεία Υγείας διαφόρων χωρών, όπου η θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες έχουν υψηλό επιπολασμό, έδωσε μεγάλους αγώνες για να συνεισφέρει στη δημιουργία εθνικών στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης αυτών των ασθενειών που θα επέτρεπαν την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υγειονομικών υπηρεσιών στους πάσχοντες.

Όλη αυτή η πρόοδος, σύμφωνα με τη Δρα Ελευθερίου, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα υπό τη σκιά της πανδημίας και ήδη προκαλεί σωρεία προβλημάτων σε χιλιάδες ασθενείς. Ως εκ τούτου, η ΔΟΘ απευθύνει έκκληση αφενός προς τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια αυτών των ευάλωτων ομάδων και αφετέρου προς τον ΠΟΥ να παρακολουθεί και να ενημερώνει συστηματικά για τις πολιτικές που ακολουθούνται στα κράτη –μέλη του. Ο ρόλος του ΠΟΥ υπήρξε καταλυτικός ανά το παγκόσμιο στις συστάσεις που παρείχε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ευελπιστούμε ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει και τις συγκεκριμένες χώρες που τώρα αρχίζουν να παρουσιάζουν τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου.

Η Κύπρος, στην οποία η Ομοσπονδία έχει την καταστατική της έδρα, και η Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων σε σχέση με τις αιμοσφαιρινοπάθειες, ακριβώς επειδή αποτελούν άριστα μοντέλα διαχείρισης και φροντίδας αυτών των πασχόντων ανά τον κόσμο. Ως τέτοιες αναδείχθηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφού δε κατέγραψαν κρούσματα κορωνοϊού σε ασθενείς με θαλασσαιμία ή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, παρόλο τον διαχρονικά υψηλό επιπολασμό των νόσων και στις δύο χώρες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











521