Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι νεφροπαθείς Πάφου


 Το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε για τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες στην μονάδα αιμοκάθαρσης. Ζητούν σεβασμό από το αρμόδιο υπουργείο. Ο πρόεδρος της επιτροπής αιμοκαθαριζομένων Ανδρέας Ξενοφώντος μιλώντας στο Ygeia News, ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου, στις 8.00 το πρωί, οι επηρεαζόμενοι νεφροπαθείς θα συγκεντρωθούν έξω από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου σε  ένδειξη διαμαρτυρίας απαιτώντας καλύτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας  που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ζητούν όπως οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης εφαρμοστούν άμεσα.

Η μονάδα αιμοκάθαρσης χαρακτηρίστηκε ως το  πιο  «καυτό» Τμήμα  της Νεφρολογικής Κλινικής  του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

«Τα προβλήματα» είπε ο κ. Ξενοφώντος «πηγάζουν κυρίως από την στενότητα χώρου. Χρόνια ολόκληρα οι ασθενείς παλεύουν με την ελπίδα να εισακουστεί το αίτημά τους για επέκταση /βελτίωση των συνθηκών στη μονάδα αιμοκάθαρσης.  Οι συνθήκες που επικρατούν παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Οι μηχανές αιμοκάθαρσης η μια  δίπλα στην άλλη, ο ένας ασθενής δίπλα στον άλλο!! Ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες  δεν  τηρούνται.

Η χωρητικότητα της μονάδας είναι για έξι κρεβάτια/ μηχανές αιμοκάθαρσης  κι’ όμως έχουν τοποθετηθεί 14, σε ένα χώρο που δεν ξεπερνά τα 50 τετραγωνικά μέτρα. Ο ένας ασθενής σχεδόν πάνω στον άλλο. Στο παρελθόν υπήρξε περίπτωση  όπου άτομο που βρισκόταν στην μονάδα και είχε επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, για να μεταφερθεί άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης τον έβγαλαν από το παράθυρο αφού δεν υπήρχε χώρος για να περάσει το τρόλλεϊ  ενώ σε κάποια άλλη περίπτωση  έφυγε η βελόνα από ασθενή και «λούστηκαν»  στο αίμα οι  διπλανοί. Τέτοια θλιβερά γεγονότα σημειώνονται στη μονάδα και έχουν να αφηγούνται πολλά  οι ασθενείς. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με την αύξηση των ασθενών που παρατηρείται χρόνο με τον χρόνο».

Ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς τους νεφρολόγους ιατρούς και τους νοσηλευτές της Μονάδας Αιμοκάθαρσης για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για την εξυπηρέτηση των ασθενών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. “Είναι συγκινητικός ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν. Μας συμπεριφέρονται με αγάπη, στοργή και σεβασμό. Σαν να είμαστε γονείς  και παιδιά τους. Γι αυτό  τους ευχαριστούμε”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νεφροπαθείς  πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Πάφου. Υπήρξαν και άλλες τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία».

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1103