ΔΟΘ: Ζητούμε επανατοποθέτηση για τον χρόνο αποχής από την αιμοδοσία μετά από εμβολιασμό


Με ανακοίνωση της Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας αναφέρει:

 Η μετάγγιση αίματος κάθε 2-3 εβδομάδες αποτελεί βασική θεραπεία για τη θαλασσαιμία και επιβάλλεται για να διατηρηθούν στη ζωή οι ασθενείς. Πιστεύουμε ότι ο εκ των πραγμάτων αναγκαίος εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ενδέχεται να έχει επηρεάσει την προσέλευση των αιμοδοτών και να έχει οδηγήσει στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στα αποθέματα αίματος.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει υιοθετήσει το Κέντρο Αίματος, ο χρόνος αποχής των αιμοδοτών από την αιμοδοσία έχει οριστεί στις 7 ημέρες, εάν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Moderna, Pfizer/BionTech) και σε 28 ημέρες, εάν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια ιικού φορέα (Johnson & Johnson, Astrazeneca/Oxford).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδώσει οι αρμόδιοι εθνικοί φορείς της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας, ο χρόνος αποχής οποιουδήποτε εμβολιασμένου αιμοδότη από την αιμοδοσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7 ημέρες, εάν και εφόσον δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες (π.χ. πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος). Σε περίπτωση που παρουσιαστούν παρενέργειες, ο αιμοδότης μπορεί να απέχει από την αιμοδοσία μέχρι την πλήρη του ανάρρωση. Η εν λόγω περίοδος των 7 ημερών έχει οριστεί προληπτικά από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τις μεταγγίσεις αίματος για την ασφάλεια των αιμοδοτών και των ληπτών παραγώγων αίματος. Πολλοί οργανισμοί, όπως το αμερικανικό CDC και ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, θεωρούν ότι αυτή η περίοδος αποχής από την αιμοδοσία δεν είναι καθόλου αναγκαία.

Σημειώνουμε ότι τα εμβόλια τύπου mRNA (Moderna, Pfizer/BionTech) περιέχουν ένα είδος γενετικής πληροφορίας που προκαλεί ανοσοαπόκριση κατά του ιού SARS-CoV-2, ενώ τα εμβόλια ιικού φορέα (Johnson & Johnson, Astrazeneca/Oxford) χρησιμοποιούν έναν αβλαβή, αδρανοποιημένο ιό για τον σκοπό αυτό. Κανένα από τα πιο πάνω εμβόλια που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στην Κύπρο δεν περιέχει ζωντανό τον ιό, ώστε να δικαιολογείται μια περίοδος 28 ημερών ενεργού εμφάνισης παρενεργειών και αποχής από την αιμοδοσία.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το Κέντρο Αίματος, ως αρμόδιος εθνικός φορέας, θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω το ενδεδειγμένο διάστημα αποχής των αιμοδοτών μετά από εμβολιασμό, καθότι ίσως να έχει επηρεάσει αρνητικά τα εθνικά αποθέματα αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ατόμων με θαλασσαιμία και κάθε Κύπριου πολίτη που χρειάζεται μετάγγιση.

Ως Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το θέμα και προωθούμε σχετικό έγγραφο θέσεων σε όλες τις 62 χώρες μέλη μας. Στο εν λόγω έγγραφο στηρίζουμε την αποχή από την αιμοδοσία για 7 ημέρες μετά τη χορήγηση κάθε δόσης εμβολίου και διασαφηνίζουμε πλήρως το γιατί δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε περαιτέρω αποχή από την αιμοδοσία, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή παρενέργειες.

Ζητούμε από το Κέντρο Αίματος να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριές του γραμμές και απευθύνουμε επείγουσα έκκληση προς όλους τους Κύπριους πολίτες για αιμοδοσία. Για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











985