ΔΟΘ: Κοινή διακήρυξη υπέρ της καθολικής υγειονομικής κάλυψης υπέγραψαν 193 αρχηγοί κρατών


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ):

«Ισχυρό μήνυμα σύμπνοιας και αποφασιστικότητας για την επίτευξη του νούμερο ένα στόχου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δεν είναι άλλος από την παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης στους πολίτες όλων των χωρών σε διεθνές επίπεδο, εξέπεμψε η Σύνοδος Κορυφής που διεξήχθη χθες στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη συνυπογραφή κοινής πολιτικής διακήρυξης από 193 αρχηγούς κρατών-μελών των ΗΕ που συμμετείχαν στις εργασίες της, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους υπέρ της υιοθέτησης συγκεκριμένων σχεδίων και πρωτοβουλιών που θα προωθούν την απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών κάθε κράτους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όποτε τις χρειάζονται.

Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί ουσιαστικό βήμα προόδου για τους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 και αφορούν την αντιμετώπιση των σημαντικότερων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.

Παράλληλα, συνιστά ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τόσο των φορέων χάραξης πολιτικών υγείας όσο και των ίδιων των ασθενών για τη διεκδίκηση της απαραίτητης ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας χωρίς επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. H εξασφάλιση και εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως η Ινδία, η Κίνα, το Μπαγκλαντές και άλλες περιοχές όπου εκατομμύρια ασθενείς ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας κάθε χρόνο λόγω του δυσβάσταχτου κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με την εν λόγω διακήρυξη γίνεται για πρώτη φορά επίσημη μνεία και συμπερίληψη των σπάνιων παθήσεων, στις οποίες εντάσσεται και η θαλασσαιμία, σε μια υψηλού επιπέδου συμφωνία του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των σπάνιων παθήσεων και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων είχαν διοργανώσει τον περασμένο Μάϊο στο πλαίσιο της 72ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τρεις παράπλευρες εκδηλώσεις για τη στήριξη της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την ένταξη των σπάνιων παθήσεων στους σχεδιασμούς καθολικότητας και αλληλεγγύης των εθνικών συστημάτων υγείας.

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υιοθέτηση της σημαντικότατης αυτής διακήρυξης και ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών πολλών κυβερνήσεων ανά το παγκόσμιο που θα οδηγήσουν στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σπάνιες παθήσεις και θαλασσαιμία, στις καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται».

 Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
166