ΔΟΘ: Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για την Παγκόσμια διασπορά του κορωνοϊού


Σοβαρές οι επιπτώσεις του στη φροντίδα των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) αναφέρει:

"Η ακάθεκτη πορεία της πανδημίας σε ολόκληρη την υφήλιο καταδεικνύει με τα πιο μελανά χρώματα πως ο κορωνοϊός διαβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα χωρίς διακρίσεις, καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα από τις πλέον ανεπτυγμένες μέχρι τις πιο ευάλωτες χώρες και κοινότητες. Οι τελευταίες δε είναι εκείνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον απρόβλεπτο εχθρό χωρίς τα απαραίτητα πολεμοφόδια.

Πέρα από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική που κατατρύχονται ανηλεώς από την πανδημία, ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» πλέον, όπως αναμενόταν, και σε χώρες με φτωχούς πληθυσμούς και υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, όπως η Ινδία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία. Αυτές οι χώρες χαρακτηρίζονται από υψηλό επιπολασμό θαλασσαιμίας και άλλων σοβαρών αιμοσφαιρινοπαθειών, αλλά και χαμηλό προσδόκιμο ζωής των πασχόντων που δεν ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), ως οργανισμός με παγκόσμια παρουσία και δικτύωση στον τομέα των αιματολογικών διαταραχών, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας στις εν λόγω περιοχές. Εκφράζει, συνεπώς, έντονο προβληματισμό από τα στοιχεία που λαμβάνει τόσο για τη σοβαρότατη κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία στους εκεί πληθυσμούς, όσο και για τη σαφή οπισθοδρόμηση των προσπαθειών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την υιοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης και κλινικής διαχείρισης των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες.

Παράλληλα, η επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η οποία επιβεβαιώθηκε μόλις προχθές, και οι συνακόλουθοι φόβοι για αποδυνάμωση του Οργανισμού που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησής του, γεννούν επιπρόσθετη ανησυχία για την εξέλιξη της ήδη δραματικής κατάστασης.

Η ΔΟΘ, με καταστατική έδρα την Κύπρο και μαζί με τα Υπουργεία Υγείας διάφορων χωρών, προεξάρχοντος του κυπριακού Υπουργείου Υγείας, τους εταίρους της σε όλο τον κόσμο, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, συνεχίζει να ηγείται του αγώνα για την προώθηση των προληπτικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, την καλύτερη διαχείριση αυτών των ευάλωτων ομάδων, καθώς και τις προσπάθειές της να καταστήσει προσβάσιμες τις νέες και καινοτόμες θεραπείες που έχουν αναδυθεί για τις αιματολογικές διαταραχές σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς ανά το παγκόσμιο".

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











668