ΔΟΘ: Διοργάνωσε Διάσκεψη Επαγγελματιών Υγείας για Θαλασσαιμία - Δρεπανοκυτταρική Αναιμία στη Θεσ/νίκη


Αξιοποιεί το παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιμόρφωση Ευρωπαίων γιατρών στη θαλασσαιμία

Εντατικοποιώντας τις διαχρονικές της προσπάθειες για την εποικοδομητική εκπαίδευση τόσο των ασθενών με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, όσο και των ειδικών γιατρών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) διοργάνωσε με επιτυχία διήμερη Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη Επαγγελματιών Υγείας για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, στις 1 & 2 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας (ΕΣΘΑ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ), έδωσαν το παρών ορισμένες από τις πλέον διακεκριμένες επιστημονικές προσωπικότητες στο πεδίο των αιμοσφαιρινοπαθειών και την ιστορική τους εξέλιξη, από την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και 45 αιματολόγοι και παιδίατροι από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Πρόκειται για χώρες που καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση στους ασθενείς με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών από περιοχές συχνής εμφάνισης και εξάπλωσης της θαλασσαιμίας, όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, και η Τυνησία. Να σημειωθεί ότι λόγω της σπανιότητας αυτών των αιματολογικών παθήσεων στον ενδογενή πληθυσμό της Ευρώπης και της συνακόλουθης περιορισμένης εμπειρογνωμοσύνης του ιατρικού προσωπικού ειδικά σε ό, τι αφορά τη θαλασσαιμία, η ολιστική διαχείρισή τους συναντά συχνά καθυστερήσεις και προβλήματα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Κεντρική επιδίωξη της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεων των Ευρωπαίων ιατρών για τη θαλασσαιμία, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξουν τις εθνικές υπηρεσίες των χωρών τους στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ή στην ενδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στους πάσχοντες.  Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορική διαδρομή της θαλασσαιμίας από το παρελθόν μέχρι σήμερα, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με την πρόληψη, διάγνωση, και μεταγγισιοθεραπεία της θαλασσαιμίας, τη διαχείριση κλινικά δύσκολων περιπτώσεων ασθενών, αλλά και τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις που γεννούν βάσιμες ελπίδες για την οριστική αποθεραπεία από τη νόσο στο άμεσο μέλλον.

Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων γιατρών σχετικά με τις προκλήσεις που εγείρει η θαλασσαιμία στις χώρες τους και η γόνιμες συζήτηση που διεξήχθη μαζί με τους ειδήμονες πάσχοντες που βρίσκονταν στη Διάσκεψη για τα πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που ζουν με τη νόσο, προκάλεσαν τη ζωηρή συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων. Επιπρόσθετα, η ΔΟΘ ανέδειξε εκ νέου τον πρωτοπόρο και καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος, από τη δεκαετία του ΄70, στην αναγνώριση και υιοθέτηση όλων εκείνων των στοιχείων που συμβάλουν στη επιτυχή έκβαση των προγραμμάτων ελέγχου, πρόληψης και κλινικής διαχείρισης των ασθενειών αυτών.

Ανάμεσα στους έγκριτους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη ήταν και οι πρωτοπόροι στην έρευνα των αιμοσφαιρινοπαθειών Καθηγητές Δρ. Δημήτρης Λουκόπουλος και Δρ. Χρήστος Καττάμης, ενώ την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της, κ. Πάνος Εγγλέζος, η Εκτελεστική Διευθύντρια, Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου και ο Επιστημονικός Σύμβουλος, Δρ. Μιχάλης Αγκαστινιώτης, μαζί με δυο μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Πάγια θέση της ΔΟΘ είναι να προάγει την εκπαίδευση ασθενών και επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ασθένειά τους, τα δικαιώματά τους στην ποιοτική ιατρική περίθαλψη και τις πολυεπιστημονικές ανάγκες, καθώς και τις απαιτούμενες δεξιότητες για την αποτελεσματική σύμπραξη με τους ενδιαφερόμενους φορείς των χωρών για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις ανάγκες τους. Η ΔΟΘ αντιπροσωπεύει σήμερα 224 ενώσεις ασθενών από 63 χώρες, ενώ το 2017 ξεκίνησε το πρώτο ηλεκτρονικό μάθημα για θαλασσαιμικούς πάσχοντες με τίτλο ‘’Thal e-Course’’, η πλατφόρμα του οποίου φιλοξενεί πέραν των 400 ασθενών παγκοσμίως.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











579