ΔΟΘ: Άμεση προώθηση των αιτημάτων ασθενών με ηπατικά νοσήματα


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου και καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να προβαίνει στις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση αυτής της σοβαρής νόσου. Μιας νόσου που σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, αλλά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εάν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα και με κύριο γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) υποστηρίζει με ζέση τα πάγια αιτήματα των πασχόντων από ηπατικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων εντάσσονται και οι θαλασσαιμικοί, όπως την προώθηση της ένταξης της ηπατολογικής ειδικότητας στην Κύπρο με τρόπο διακριτό από εκείνη της Γαστρεντερολογίας ή και ειδικής εξειδίκευσης στον τομέα της Ηπατολογίας.

Είναι σημαντικό, επίσης, να υπάρξει μέριμνα για την άμεση διαθεσιμότητα αντιϊκών φαρμάκων που εδώ και μερικά χρόνια έχουν οδηγήσει στη σχεδόν πλήρη ίαση της ιογενούς ηπατίτιδας Γ’ και σε μεγάλη βελτίωση στην περίπτωση της Ηπατίτιδας Β’. Δε νοείται με κανένα τρόπο να είναι αδειοδοτημένα τέτοια φάρμακα και να μην είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμα σε κάθε φορέα της ιογενούς ηπατίτιδας.

Δεδομένου ότι είναι απολύτως απαραίτητη η πολυθεματική παρακολούθηση αυτών των ασθενών, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων και σε στενή συνεργασία με Κέντρα Αναφοράς του εξωτερικού, η ΔΟΘ υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη δημιουργίας ειδικών ηπατολογικών κλινικών και ειδικού κέντρου παρακολούθησης ασθενών προ και μετά της μεταμόσχευσης ήπατος, διαδικασίας συχνά σωτήριας για ανθρώπους με σοβαρές ηπατικές παθήσεις.

Η Κύπρος διαθέτει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα της υγείας και έχει διαχρονικά παραπέμψει εκατοντάδες συμπολίτες μας για μεταμοσχεύσεις ήπατος στο εξωτερικό, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς, πρέπει να επενδύσει και στον συγκεκριμένο τομέα με τρόπο ώστε η φροντίδα που λαμβάνουν οι πάσχοντες από ηπατικά νοσήματα να βελτιωθεί και να συστηματοποιηθεί.

Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εκρίζωση της ηπατίτιδας Γ’ μέχρι το 2030 και οι πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Ήπατος στις οποίες εντάσσονται η ενημέρωση, ο έλεγχος, η διάγνωση και η θεραπεία των ιογενών ηπατίτιδων πρέπει επιτέλους να τροχοδρομηθούν.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











667