Βασιλική Νεοφύτου: Από την πολλαπλή σκλήρυνση στη συγγραφή βιβλίων


ΚΥΠΕ - Να μην αφηνόμαστε στην απογοήτευση και στην αδράνεια και πάντα να προσπαθούμε για το καλό το δικό μας και των άλλων διότι μόνο τότε θα έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, είναι τα λόγια με τα οποία έμαθε να πορεύεται στη ζωή παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Βασιλική Νεοφύτου, η οποία γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1954 από οικογένεια Ελλήνων προσφύγων, οι οποίοι εκπατρίστηκαν στη Σόφια λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Στην Κύπρο η Βασιλική Νεοφύτου εγκαταστάθηκε το 1981 με τον σύζυγο της Νεόφυτο και τον μικρό τους γιο όπου και εργάστηκε ως φιλόλογος σε διάφορα γυμνάσια για είκοσι χρόνια. Το 2006 δέχεται το σκληρό και αναπάντεχο χτύπημα, αυτό της διάγνωσης ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση. Αναγκάζεται να αφυπηρετήσει πρόωρα για λόγους υγείας από τη Μέση Εκπαίδευση.
Η φιλόλογος και συγγραφέας μίλησε στο ΚΥΠΕ για το πώς αντιμετωπίζει την σοβαρή της ασθένεια, για το λογοτεχνικό της έργο, για τη ζωή και τους ανθρώπους της, δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Περιγράφοντας την εξέλιξη της πορείας της υγείας της η κ. Νεοφύτου είπε ότι τον Ιούνιο του 2006 της δημιουργήθηκε ένα μούδιασμα στο αριστερό  πόδι, σε λίγο χρονικό διάστημα το μούδιασμα έγινε δυσκινησία και λίγο αργότερα εξελίχθηκε σε παράλυση. 
Μετά από μήνες παρέλυσε και το δεξί της πόδι και τότε διαγνώστηκε με την πάθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης οπότε και αναγκάστηκε να αφυπηρετήσει πρόωρα από την Μέση Εκπαίδευση και να αφοσιωθεί στην άλλη μεγάλη της αγάπη : Την συγγραφή.
Τα θέματα που απασχολούν την συγγραφέα είναι ποικίλα και αφορούν πολλές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η δημιουργικότητα, η συνείδηση, η πνευματική αναζήτηση, η καλλιέργεια διάφορων αρετών, οι συνέπειες από τις ενέργειες κάποιων παραγόντων της εξουσίας και πολλά άλλα.
Με αυτά η συγγραφέας, όπως η ίδια δήλωσε στο ΚΥΠΕ, «προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει, να ξυπνήσει συνειδήσεις και να προβληματίσει τον καθένα για την ορθότητα των αποφάσεων  και ενεργειών του».
 Η Βασιλική Νεοφύτου ανέτρεξε και στο  διαδίκτυο από το οποίο άντλησε διάφορες πληροφορίες για την ασθένειά της αλλά και ενημερώθηκε για εναλλακτικές θεραπείες κάποιες από τις οποίες μάλιστα εφάρμοσε ενώ πιστεύει ότι έχει κοντά της και τον δικό της «φύλακα – άγγελο»  που με τα θεραπευτικά του κύματα ζωντάνευε τα πόδια της όταν εκείνη ήταν ακίνητη στο κρεβάτι. 
Υποστηρίζει ότι μη λαμβάνοντας τροφή για 23 ημέρες κατάφερε να σηκωθεί και περπατήσει ξανά με την βοήθεια μπαστουνιού μια θετική εξέλιξη που την χαροποίησε για αυτό και ενημέρωσε και άλλους ομοιοπαθείς ασθενείς.
Ωστόσο, η αναπάντεχη ανατροπή στην κατάσταση της υγείας της την προβλημάτιζε συχνά και έντονα και βρήκε διέξοδο στη συγγραφή προβάλλοντας στα βιβλία της διαχρονικές αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία και η αγάπη με συχνούς πρωταγωνιστές στα έργα της, ζώα.
Ασχολήθηκε και με την ζωγραφική μιας και από την παιδική της ηλικία την σαγήνευαν οι διάφορες εικόνες της φύσης αλλά και αυτές που δημιουργούσε με την φαντασία της ενώ πάντα προσπαθεί με τα κείμενα και τις ζωγραφιές της να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς.
«Αισιοδοξία επειδή ο άνθρωπος κρύβει πολλές δυνάμεις μέσα του και αξιοποιώντας τις, βελτιώνει την ζωή του και χαρά επειδή υπάρχουν γύρω μας τόσες ομορφιές της φύσης που είναι κρίμα να μην τις παρατηρούμε», εξήγησε.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η τετραλογία της αγάπης» και το 2015 το δεύτερο με τίτλο «Θαυμαστές μεταμορφώσεις».  Και τα δύο βραβεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Πολιτιστικό Οργανισμό «Καφενείο των ιδεών» κατά τον 30ο και 32ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Σικελιανά».
Το 2016 η Βασιλική Νεοφύτου κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (ΕΠΟΚ) για το μυθιστόρημα της «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος», κατά τον 6ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, ενώ το 2017 πήρε το πρώτο βραβείο για το έργο της «Η Οδύσσεια μιας ελληνικής ψυχής» κατά τον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό διοργανωμένο και πάλι από τον ΕΠΟΚ. Για το ίδιο έργο κέρδισε και τον Α’ έπαινο από το Πέτριδειο Ιδρυμα  το 2019.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











998