Αντιρευματικός Σύνδεσμος: Το 25% του πληθυσμού στην Κύπρο έχει κάποια ρευματική πάθηση


Με ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ρευματοπαθειών, στις 12 Οκτωβρίου 2020, ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου (ΑΣΚ) αναφέρει: 

«Οι Ρευματικές παθήσεις αποτελούν την σημαντικότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, είναι χρόνιες, προσβάλλουν το μυοσκελετικό σύστημα όλων των ηλικιών, ενώ στην Κύπρο ποσοστό 25% του πληθυσμού σύμφωνα με επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία έχει κάποια ρευματική πάθηση. Περιλαμβάνουν περισσότερες από 200 παθήσεις, εκ των οποίων η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι είναι εκτός εργασίας κάθε μέρα και εκατομμύρια περισσότεροι παγκοσμίως, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σημαντικό κόστος παραγωγικότητας για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Ορισμένες ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι μακροπρόθεσμες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο πολλές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από την έγκαιρη διάγνωση, ελαχιστοποιώντας τα συμπτώματα, βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον και τη καθημερινότητα. Οι καθυστερήσεις στη θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της μη αναστρέψιμης βλάβης των αρθρώσεων, των ιστών και των οργάνων, καθώς και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών καθιερώθηκε για να υπογραμμίσει τη στήριξη των ατόμων με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και το δικαίωμα τους για πλήρη ενσωμάτωση στην κοινωνία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου την εργασία, την υγεία, την άσκηση και τη ψυχαγωγία.

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Ρευματικών Παθήσεων 9-17 Οκτωβρίου 2020, ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου έχει εντάξει τη δράση “Rheumatism Walking Day” που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών 12 Οκτωβρίου εκάστου χρόνου.

Η δράση Rheumatism Walking Day στις 11 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη στήριξης και ευαισθητοποίησης του κοινού προς τους ρευματοπαθείς. Με τη χρήση εφαρμογής καταμέτρησης βημάτων σε κινητές συσκευές, ο κόσμος κλήθηκε να περπατήσει ατομικά επιλέγοντας το σημείο εκκίνησης, την ώρα έναρξης και την απόσταση που επιθυμούσε, συμβολικά προς στήριξη στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ρευματικές παθήσεις. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ανάρτησαν το στιγμιότυπο
οθόνης της τελικής καταμέτρησης βημάτων που διένυσαν στο facebook, αποστέλλοντας το στιγμιότυπο οθόνης με μήνυμα στον Aντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου. Οι 3 συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη διαδρομή στο στιγμιότυπο οθόνης τους, κέρδισαν από ένα δώρο ως ένδειξη επιβράβευσης για τη προσπάθεια τους.

Οι δράση της εκστρατείας αυτής έλαβε χώρα μέσω διαδικτύου, χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, προς αποφυγή της εξάπλωσης του ιού Covid 19, με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες. Συνολικά έγιναν 328.539 βήματα στήριξης και αγάπης για τους ρευματοπαθείς που δίνουν δύναμη στον αγώνα του

Συνδέσμου για παροχή προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ενσωμάτωσης, ψυχολογικής στήριξης, υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης προς τους ρευματοπαθείς, σε συνάρτηση με την ενημέρωση του κοινού και των εμπλεκόμενων φορέων.

Πληροφορίες για τη δράση «Rheumatism Walking Day» θα αναρτηθούν από τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22428285.

EULAR

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος κατά των Ρευματοπάθειων (EULAR) είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός- «ομπρέλα προστασίας» που εκπροσωπεί την κοινωνία επιστημόνων, τους συνδέσμους επαγγελματιών υγείας και τις οργανώσεις για άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Η EULAR στοχεύει στην απομείωση του βάρους των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων, στη βελτίωση της θεραπείας, της πρόληψης και της αποκατάστασης των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων. Για το σκοπό αυτό, η EULAR προάγει την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της ρευματολογίας. Προωθεί τη μετάφραση των ερευνητικών πρωτοβουλιών για καθημερινή φροντίδα και παλεύει για την αναγνώριση των αναγκών των ατόμων με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω ενεργειών υπεράσπισης.

Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ενάντια στις Ρευματοπάθειες (EULAR) των Βρυξελλών.

Για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοιπαθειών, μιας Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιείται στις 12 Οκτωβρίου κάθε έτους, η EULAR επιδιώκει συζήτηση με μέλη της πολιτικής αρένας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βοηθώντας στη δημιουργία και τη συνεχή ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα που αφορούν άμεσα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (RMDs) στην κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό, η EULAR ξεκίνησε ετήσιο συνέδριο EULAR στις Βρυξέλλες το 2010. Το 2020, αυτή η συνάντηση μετονομάζεται σε EULAR Brussels Forum, παρέχοντας έναν πλήρως διαδικτυακό χώρο για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων με τη κοινή γνώμη και με την κοινωνία γενικότερα, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της αλλαγής.

Για πληροφορίες και δραστηριότητες της EULAR, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.eular.org»
Comments (0)

Add a new comment:


Newsletter
406