421 παράπονα στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών κυρίως, για ελλείψεις φαρμάκων και θεραπείες


Ελλείψεις φαρμάκων για θεραπείες, αφορά ένα μεγάλο ποσοστό από τα 421 παράπονα που δέχθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της ΟΣΑΚ που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Τα ευρήματα από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Μάριου Κουλούμα.

Η Λειτουργός που διαχειρίζεται το Παρατηρητήριο, Μιχαέλλα Μάρκου αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τη λειτουργία του ανέφερε ότι από όσους υπέβαλαν παράπονο το 48% ήταν γυναίκες και το 52% άνδρες, Οι κατηγορίες παραπόνων αφορούν κατά 43,5% ελλείψεις φαρμάκων για θεραπείες, δαπάνη 14%, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας 13%, ποιότητα υπηρεσιών υγείας 13%, συμπεριφορά/εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμακοποιού, ΑΕΥ 10%, ιατρική αμέλεια 6% και λίστες αναμονής 0,5%.

Τα παράπονα αφορούσαν τους παρόχους: Νοσηλευτήριο/ ιατρικό κέντρο 35%, ΟΑΥ 33,5%, άλλο 11,6%, γιατρό 10%, Υπουργείο Υγείας 4%, ΑΕΥ 3,3%, φαρμακείο 1,6%, νοσηλευτή 0,5% και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα 0,5%.

Ηλικιακά, το 43% των ασθενών ήταν μεταξύ 51 – 70 ετών, το 34% ήταν 71 ετών και άνω, το 19% μεταξύ 31 – 50 ετών και το 4% μεταξύ 18 – 30.

Παράπονα, ανέφερε, υποβάλλονται τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και από συγγενικά τους πρόσωπα. Στο Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ απευθύνονται επίσης γιατροί και άλλοι επαγγελματίες Υγείας.

Η ΟΣΑΚ, πρόσθεσε, με τη λήψη ενός παραπόνου αρχίζει τις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων και στις περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν πιθανή ιατρική αμέλεια, οι πολίτες λαμβάνουν συμβουλή να αποταθούν σε νομικό σύμβουλο ή/και στην Αστυνομία. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές, είπε, σημειώνοντας όμως ότι σχεδόν κάθε μήνα γίνεται τουλάχιστον μια τέτοια αναφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις ευσταθούν ή παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ανάλυση δεδομένων

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των Φαρμάκων.Δυστυχώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΓεΣΥ και οι πολίτες εξυπηρετούνται από την ΕΟΑ του Yπουργείου Υγείας, η ΟΣΑΚ έχει προχωρήσει πολλές φορές, τόσο σε διαβήματα στον ΟΑΥ όσο και σε δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ. Είναι ένα πρόβλημα που επιβάλλεται να επιλυθεί άμεσα. Ενδεικτικό παράδειγμα από παράπονα ασθενών:

  • Σάββατο 7:43 ...ένατη μέρα χωρίς τα χάπια θεραπείας μου  APALUTAMITE  για καρκίνο του προστάτη με οστικές μεταστάσεις...Η αγωνία μου το άγχος ο φόβος για  το αύριο της υποτροπής και της επιδείνωσης συνεχίζονται ...Το θεριό της γραφειοκρατίας έχει νικήσει πάλι παρά τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του Γερμανικού Ογκολογικού της Λεμεσού !! Και εγώ όπως και άλλοι ασθενείς στη θέση μου ζουμε μέσα στο άγχος και τη ψυχολογική απόγνωση που μόνο εσείς μπορείτε να κατανοήσετε ως ΟΣΑΚ ....Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο εσείς έχετε τη δύναμη και θα μπορούσατε να νικήσετε αυτό το θεριό της γραφειοκρατίας για να έχουμε  όλοι οι ασθενείς μια ..." απρόσκοπτη πρόσβαση στο αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο φάρμακο .." όπως το αναφέρετε στο μανιφέστο της ΟΣΑΚ. Για αυτό αποτείνομαι σε εσάς προσωπικά ζητώντας τη βοήθεια σας για να μου σταλούν τα χάπια θεραπείας μου ...

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται συχνά στα ιδιωτικά φαρμακεία, η ΟΣΑΚ σχεδόν καθημερινά επικοινωνεί με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας τόσο για να ενημερώσει για φάρμακα που παρουσιάζουν πρόβλημα στην αγορά, όσο και για να ενημερωθεί για το που βρίσκονται οι διαδικασίες για την προμήθεια των σκευασμάτων αυτών. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά. Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι λαμβάνουμε συχνά ενημέρωση τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από το Υπουργείο Υγείας για το που βρίσκονται οι διαδικασίες εξασφάλισης των φαρμάκων αυτών.

  • Ως ΟΣΑΚ οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αυξήσουν τον μεταξύ τους συντονισμό. Μόνο τις προηγούμενες 10 ημέρες η ΟΣΑΚ χρειάστηκε να απευθυνθεί στον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας ζητώντας ενημέρωση για 7 διαφορετικά σκευάσματα τα οποία παρουσιάζαν έλλειψη. Κάποια από αυτά αφορούσαν σοβαρές παθήσεις και οι ασθενείς υποχρεώθηκαν να διακόψουν για κάποιο χρονικό διάστημα την  θεραπεία τους, κάτι το οποίο είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ.

Παράπονα σχετικά με τα φάρμακα λαμβάνει η ΟΣΑΚ και σε σχέση με τις αυξομειώσεις στις συνεισφορές που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες στα φαρμακεία. Η ΟΣΑΚ πριν από μερικούς μήνες ετοίμασε σχετικό έντυπο το οποίο διανεμήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο στους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Δυστυχώς δεν υπάρχει σωστή και πλήρης ενημέρωση των πολιτών οι οποίοι δικαίως διαμαρτυρόνται.

Επίσης αρκετά ηλικιωμένα κυρίως άτομα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι κάποια σκευάσματα, Μη Συνταγογραφούμενα, ενώ πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ τα έπαιρναν δωρεάν από τα κρατικά φαρμακεία τώρα υποχρεώνονται να τα πληρώσουν. Τα ΜΗΣΥΦΑ δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ (πρακτική που ακολουθείται σε όλα τα Συστήματα Υγείας). Ωστόσο η ΟΣΑΚ βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΑΥ ώστε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνονται στα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν οι ασθενείς συγκεκριμένων κατηγοριών να καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

-          Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες, οι πολίτες συνήθως αναφέρουν το μεγάλο χρόνο που χρειάζεται να περιμένουν για ραντεβού σε γιατρό του ΓεΣΥ (το πρόβλημα αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα), όσο και την αναμονή στα ΤΑΕΠ.

-    Αρκετοί χρόνιοι ασθενείς, κάνουν αναφορά στις διαδικασίες που εξακολουθεί να εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ με τις εγγραφές και τον μεγάλο χρόνο που χρειάζονται στις ουρές για να λάβουν στη συνέχεια υπηρεσίες που δεν διαρκούν πέραν των 5 με 15 λεπτών.

-    Η ΟΣΑΚ βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΚΥπΥ για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν δοθεί λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά τόσο τις επισκέψεις σε γιατρούς όσο και τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και την προμήθεια φαρμάκων και αναλωσίμων ειδών.

-    Για τη συμπεριφορά γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, επίσης λαμβάνονται παράπονα από την ΟΣΑΚ. Τα παράπονα αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ. Δυστυχώς πρόκειται για μια νοοτροπία η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι εντοπίζεται τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ίδιους τους ασθενείς σε κάποιες περιπτώσεις.

-   Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και τα παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ από γιατρούς και κυρίως προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ. Οι γιατροί αναφέρουν τις πιέσεις που δέχονται από ασθενείς τους για έκδοση παραπεμπτικών για ειδικούς γιατρούς ή εξετάσεις. Επίσης, παράπονα έχουν υποβληθεί από τους γιατρούς και για τα όρια που έχει θέσει ο ΟΑΥ στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδουν κάθε μήνα.

-    Βεβαίως, λαμβάνονται και τα εξ αντιθέτου παράπονα από ασθενείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο γιατρός τους επικαλούμενος τα όρια του ΟΑΥ, παρά το γεγονός ότι τους λέει ότι χρειάζονται κάποια εξέταση ή να τους δει ειδικός γιατρός, δεν τους εκδίδει το παραπεμπτικό και είτε τους λέει να περιμένουν να αλλάξει ο μήνας είτε τους προτρέπει να επισκεφθούν απευθείας κάποιο ειδικό γιατρό και να πληρώσουν από την τσέπη τους τα €25 συνειφορά.

-     Τέλος στα αξιοσημείωτα των παραπόνων που λαμβάνει η ΟΣΑΚ είναι και η μη συμπλήρωση των κλινικών σημειώσεων στο λογισμικό του ΓεΣΥ από τους επαγγελματίες Υγείας. Συχνά οι πολίτες ενώ υποβάλλονται σε διάφορες εξετάσεις, διαπιστώνουν όταν επισκεφθούν γιατρό διαφορετικής ειδικότητας κυρίως, ότι ο προηγούμενος γιατρός δεν είχε καταγράψει στον φάκελο του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειαστεί να τις επαναλάβει. Το συγκεκριμένο ζήτημα για την Ομοσπονδία Ασθενών είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Είναι υποχρεώση όλων των γιατρών ή/και άλλων επαγγελματιών να ενημερώνουν σωστά τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς ώστε να υπάρχει έγκαιρη και πλήρης αλληλόενημέρωση. Μακροπρόθεσμα αυτό θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση χρημάτων για το ΓεΣΥ.

421 παράπονα, κατά μέσο όρο 45-50 τον μήνα.

Συνολικά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το Παρατηρητήριο δέχθηκε 421 παράπονα. Δηλαδή κατά μέσο όρο 45-50 παράπονα τον μήνα.

Τα παράπονα αφορούσαν:

48% γυναίκες

52% άνδρες

Οι κατηγορίες παραπόνων που έχουμε είναι:

-    Φάρμακα και θεραπείες 43,5%

-     Δαπάνη 14%

      Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας 13%

-     Ποιότητα υπηρεσιών υγείας 13%

-     Συμπεριφορά/εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμακοποιού, ΑΕΥ 10%

-     Ιατρική Αμέλεια 6%

-     Λίστες αναμονής 0,5%

Τα παράπονα αφορούσαν τους πιο κάτω πάροχους:

- νοσηλευτήριο/ ιατρικό κέντρο 35%

- ΟΑΥ 33,5%

- Άλλο 11,6%

- γιατρό 10%

- Υπουργείο Υγείας 4%

- ΑΕΥ 3,3%

- φαρμακείο 1,6%

- νοσηλευτή 0,5%

- ακτινοδιαγνωστικά κέντρα 0,5%

Οι ασθενείς αφορούσαν τις πιο κάτω ηλικιακές ομάδες:

51 – 70 43%

71 και άνω 34%

31 – 50 19%

18 – 30 4%

Παράπονα υποβάλλονται τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και από συγγενικά τους πρόσωπα. Στο Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ απευθύνονται επίσης γιατροί και άλλοι επαγγελματίες Υγείας.

Η ΟΣΑΚ με τη λήψη ενός παραπόνου αρχίζει τις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων στα οποία οι παραπονούμενοι αναφέρονται. Στις περιπτώσεις καταγγελιών που αφορούν πιθανή ιατρική αμέλεια, οι πολίτες λαμβάνουν συμβουλή να αποταθούν σε νομικό σύμβουλο ή/και στην Αστυνομία. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές. Ωστόσο σχεδόν κάθε μήνα γίνεται στο Παρατηρητήριο τουλάχιστον μια τέτοια αναφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις ευσταθούν ή παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα  υπόλοιπα παράπονα, λειτουργοί της ΟΣΑΚ είτε προσπαθούν μέσω επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, δίνοντας τους απαντήσεις, είτε αποστέλλοντας το παράπονο στην εκάστοτε αρμόδια Αρχή. Το Παρατηρητήριο, παρακολουθεί την πορεία εξέτασης των παραπόνων και σε περίπτωση καθυστέρησης, παρεμβαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα λειτουργίας του Παρατηρητηρίου πριν από ένα χρόνο μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε μήνα, η πλειοψηφία των παραπόνων αφορούν τον τομέα των φαρμάκων.

Οι ασθενείς αναφέρουν ελλείψεις διαφόρων σκευασμάτων αλλά και δυσκολία στην πρόσβαση. Η μη ένταξη κάποιων φαρμάκων τα οποία αφορούν σοβαρές παθήσεις στο ΓεΣΥ και ο εγκλωβισμός γιατρών και ασθενών στις χρονοβόρες διαδικασίες της αρμόδιας Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας επίσης αποτελεί ένα από τα πιο σύνηθες παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ.

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, στο Παρατηρητήριο επίσης γίνονται συχνά παράπονα τα οποία αφορούν είτε τον δημόσιο, είτε τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα παράπονα αφορούν μόνο τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ αφού αρκετοί πολίτες πλέον αναφέρονται και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου.

Μέθοδοι επικοινωνίας και αναφοράς παραπόνων:

Οι ασθενείς ή τα άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν το παράπονο τους μπορούν να το κάνουν μέσω

-   Της Δωρεάν Τηλεφωνικής γραμμής 1403

-    Μέσω email (info@cypatient.org), σε μορφή κειμένου, με επισύναψη επιστολής, ή του σχετικού εντύπου που υπάρχει στα γραφεία μας και μπορεί να αποσταλεί για να συμπληρωθεί

-    Μέσω της πλατφόρμας Παρατηρητηρίου Δικαιωμάτων Ασθενών με την ηλεκτρονική συμπλήρωση εντύπου παραπόνου

-    Μέσω Φαξ (22386003)

-    Μέσω ταχυδρομείου

-    Μέσω μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΣΑΚ (Facebook) 

Στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού για την τηλεφωνική γραμμή υποβολής παραπόνων έχει δημιουργηθεί και διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο με την χορηγία της Νοvartis.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











788