29.377 δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο long covid


Αποτελέσματα δικτύου Long Covid Cyprus από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας

Από στοιχεία που εξασφάλισε το δίκτυο Long Covid Cyprus της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα στο λογισμικό του ΓεΣΥ έφεραν διάγνωση που παραπέμπει στο σύνδρομο long covid 29.377 δικαιούχοι, αριθμός ο οποίος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για το ποσοστό των ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό και παρουσιάζουν στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα συμπτώματα.

Αυτό λέχθηκε σε διάσκεψη Τύπου της ΟΣΑΚ την Τετάρτη όπου παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μάριο Κουλούμα και επιστήμονες, τα αποτελέσματα μέσα από δύο διαφορετικά ερωτηματολόγια, τα οποία απαντήθηκαν από τα μέλη του

Αναλυτικά:

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Από τα στοιχεία που εξασφάλισε το δίκτυο από τον ΟΑΥ, μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα στο λογισμικό του ΓεΣΥ έφεραν διάγνωση που παραπέμπει στο σύνδρομο long covid 29,377 δικαιούχοι, αριθμός ο οποίος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για το ποσοστό των ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό και παρουσιάζουν στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα συμπτώματα.

Η long covid είναι μία πολυσυστηματική φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να επηρεάζει πολλά όργανα και να εκδηλωθεί με πολλά διαφορετικά συμπτώματα στον καθένα. Δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιος θα εκδηλώσει long covid, ούτε φαίνεται να παίζει ρόλο η ηλικία, οι υποκείμενες καταστάσεις ή η εμβολιαστική κατάσταση, γι’ αυτό και το καταγράφουμε σε όλες τις ηλικίες και σε άτομα ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού. Ωστόσο, έχουν διαλευκανθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο οι κλινικές εκδηλώσεις όσο και οι μηχανισμοί που το προκαλούν.

Αυτό στο οποίο υπάρχει μεγάλο κενό, παρά τη συσσώρευση γνώσης, είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθεί. Φαίνεται όμως ότι, ο έγκαιρος εντοπισμός και η διάγνωση, συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ατόμου. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ένα πράγμα το οποίο πλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι, τα άτομα με μακροχρόνια συμπτώματα μετά από COVID19, έχουν σοβαρό πρόβλημα επανόδου στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες, να απουσιάζουν συχνά από την εργασία τους, ή ακόμα και να απομονώνονται στο σπίτι για μεγάλα διαστήματα.

Οι κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της κατάστασης λοιπόν είναι πολύ μεγάλες, ειδικά δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από την κατάσταση αυτή. Τι οφείλει λοιπόν να κάνει η ιατρική κοινότητα και οι αρχές; Να αναγνωρίσουν την κατάσταση, να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων όλων των επαγγελμάτων υγείας και των ασθενών, για να καταρτίσουν πρωτόκολλα και αλγορίθμους αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής, και να ενισχύσουν τις ερευνητικές προσπάθειες, που ήδη υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, ώστε να δοθεί η απαραίτητη φροντίδα και αποκατάσταση στην αυξανόμενη αυτή ομάδα ασθενών.

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «Long Covid Cypus»

Η ομάδα γιατρών και άλλων επιστημόνων του δικτύου «Long Covid Cypus» κατά διαστήματα ετοιμάζει ερωτηματολόγιο τα οποία θέτει ενώπιον των μελών του με στόχο να επικαιροποιεί τακτικά τα δεδομένα γύρω από το συγκεκριμένο σύνδρομο αφού σκοπός είναι να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και καταγραφή του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι ασθενείς βιώνουν την συγκεκριμένη κατάσταση. 

Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί δύο τέτοια ερωτηματολόγια τα αποτελέσματα των οποίων στην ουσία επιβεβαιώνουν και τις μέχρι σήμερα διεθνείς αναφορές και καταγραφές.

Το πρώτο ερωτηματολόγιο ετοιμάστηκε από τους συνεργάτες της ΟΣΑΚ καθηγητή Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνο Φελλά, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας, Χρίστο Πέτρου και τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας, Κωνσταντίνο Τσιούτη ( ανάλυση έγινε από την IMR).

Το δείγμα αποτελείτο από 528 άτομα (γυναίκες και άνδρες), όλων των οικονομικών στρωμάτων και ηλικιών. Το 55% δήλωσαν ότι πριν την μόλυνση τους, θεωρούσαν τον κορωνοϊό ως μια σοβαρή μεν κατάσταση η οποία ωστόσο, όπως πίστευαν, είχε ήπια έκβαση. Το 36% με άγχος και επιφυλακτικότητα, το 8% με αδιαφορία και το 1% με απαξίωση. Το ερωτηματολόγιο βρισκόταν στη διάθεση των ασθενών κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Απριλίου 2022.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση: 

Ένα στα πέντε άτομα δήλωσε ότι αντιμετώπισε δυσμενή διάκριση κατά και μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, το 57% απομακρύνθηκε από τον κοινωνικό του περίγυρο,

25% εξακολουθούσαν κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ το 60% εξακολουθούσε να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της Covid-19.

Μετά τη νόσηση:

- Το 36% εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα αλλά είναι ήπια.

- Το 26% παρουσιάζει συμπτώματα τα οποία είναι «ενοχλητικά» αλλά όχι σοβαρά.

- Το 9% εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα.

- Το 30% δήλωσαν ότι δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν μετά τη νόσηση τους:

- Το 50% δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί προσωπικό ή ειδικό γιατρό.

- Το 41% δεν επισκέφθηκε γιατρό.

- Το 8% επισκέφθηκε μόνο ειδικό γιατρό.

-Το 1% συζήτησε την κατάσταση του με τον φαρμακοποιό του.

Ποσοστό 9% είχε επικοινωνία με κάποιο σύμβουλο ψυχολόγο, 81% δεν είχε και το 10% σκέφτεται να το πράξει.

Διάρκεια των συμπτωμάτων

Από τα άτομα που δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα κατά τη νόσηση, το 20% δήλωσε ως πιο επίμονο σύμπτωμα το οποίο διάρκεσε και μετά τη νόσηση, την κούραση, το 16% ανέφερε τις διαταραχές γεύσης/ όσφρησης και το 10% βήχα.

- Το 60% δήλωσε ότι ακόμα και σήμερα παρουσιάζει ένα τουλάχιστον σύμπτωμα.

-Το 19% δήλωσε ότι τα συμπτώματα κράτησαν πέραν των δύο εβδομάδων.

- Το 17% πέραν της μιας εβδομάδας.

- Το 12% πέραν των τριών εβδομάδων.

 - Το 13% πέραν των 5 με 8 εβδομάδων.

- Το 10% πέραν των τεσσάρων εβδομάδων.

- Το 9% πέραν των 12 εβδομάδων.

- Το 5% πέραν των 20 εβδομάδων.

- Το 2% πέραν των 36-52 εβδομάδων.

Επιπρόσθετα, το 79% των συμμετεχόντων ήταν άτομα που είχαν εμβολιαστεί. Το 19% ανέφερε ότι μετά τον εμβολιασμό τα συμπτώματα που παρουσίαζαν μετά τη νόσηση βελτιώθηκαν, το 6% ότι επιδεινώθηκαν, το 11% κάποια βελτιώθηκαν κάποια επιδεινώθηκαν και το 64% ότι δεν επηρεάστηκαν ούτε αρνητικά ούτε θετικά τα συμπτώματα από τον εμβολιασμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ό, τι αφορά την κοινωνική τους ζωή.

Μετά τη νόσηση, το 20% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ή δυσκολίες σχετικά με τους φίλους. Το 57% έχει απομακρυνθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο, το 7% έχει άγχος και το 7% φόβο.

Οικονομικά προβλήματα μετά τη νόσηση

Μετά τη νόσηση το 25% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την οικονομική του διαβίωση και το 75% ότι δεν αντιμετωπίζει. Το 73% αυτών που απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δήλωσε ότι αυτά αφορούν τα πάγια έξοδα του σπιτιού, το 50% την αγορά βασικών αγαθών, το 40% την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και το 31% δυσκολίες στην εξασφάλιση προσωπικών εξόδων, για παράδειγμα, αγορά ρούχων ή ψυχαγωγία.

Το 23% δήλωσε ότι ακόμα και σήμερα δεν νιώθει ικανοποιημένο με την οικονομική του διαβίωση ενώ το 5% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο.

Προβλήματα κατά και μετά τη νόσηση

Κατά τη διάρκεια της νόσησης, ο ένας στους δύο συμμετέχοντες, δήλωσε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τον ύπνο. Συγκεκριμένα, το 56% δήλωσε ότι είχε ανήσυχο ύπνο, το 52% αϋπνία, το 35% μικρή διάρκεια ύπνου και το 10% είχε εφιάλτες.

Το 55% όσων είχαν προβλήματα με τον ύπνο έτυχαν στήριξης από τον/την σύντροφο/ σύζυγο, το 22% από τα παιδιά, το 16% από τους γονείς, το 16% από κανέναν, το 14% από φίλους.

Σημαντικό το γεγονός ότι το 5% εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου ενώ το 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι μετά τη νόσηση αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δουλειές του σπιτιού και  την φροντίδα του εαυτού τους. (Το 65% δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα).

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που παρουσιάζονται μετά τη νόσηση:

- Το 97% δηλώνει ότι παρουσιάζει εύκολη κούραση.

- 73% πόνους στους μύες/ κόκκαλα.

- 71% εύκολο λαχάνιασμα/ δύσπνοια.

- 52% σύγχυση/ δυσκολία στη σκέψη.

- 39% ανησυχία.

- 31% φόβο.

- 12% αδιαφορία.

- 4% ζαλάδες/ πονοκεφάλους.

Το 17% εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει των δραστηριοτήτων που αφορούν τις δουλειές του σπιτιού ή την προσωπική φροντίδα.

Το  23% εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης με το 2% να δηλώνει ότι η κατάσταση του δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.

Το Δεύτερο ερωτηματολόγιο, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τα ευρήματα του πρώτου. Βρισκόταν στη διάθεση των ασθενών το διάστημα μεταξύ Ιουλίου –Αυγούστου 2022, άρα αποτελεί ακόμα πιο πρόσφατες αναφορές.

Στόχος του ερωτηματολογίου που δόθηκε στα μέλη του δικτύου «Long-Covid Cyprus» ήταν η σύντομη καταγραφή των πιο μεγάλων καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το ερωτηματολόγιο είχε τη μορφή βαθμολογίας και οι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής: 

  • Στην ερώτηση «σε τι βαθμό έχετε δυσκολία σε απλές γνωσιακές πράξεις; (διαταραχή συγκέντρωσης, ξεχνάτε εύκολα» βαθμολογία 3 στα 5 έδωσε το 95% των συμμετεχόντων.
  • Στο ερώτημα σε ποιο βαθμό κουράζεστε σωματικά πιο εύκολα από ότι πριν νοσήσετε, το 97% έδωσε βαθμολογία 5. 2% βαθμολογία 4 και 1% βαθμολογία 3.
  • Διαταραχές ύπνου έχει το 97% με βαθμολογία 3, το 2% με βαθμολογία 5 και 1% έδωσε βαθμολογία.
  • Στο ερώτημα: «έχει επηρεαστεί η κοινωνική σας δραστηριότητα (πχ αποφεύγεται να πηγαίνετε σε εκδηλώσεις, κοινωνικές συναντήσεις κ.λπ;», το 42% απάντησε παρά πολύ, 25% αρκετά, 20% λίγο και 12% πολύ (1% δεν έδωσε απάντηση).
  • Στο ερώτημα: Τα Long-Covid συμπτώματα σας έχουν επηρεάσει άλλα χρόνια προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε; Το 60% απάντησε ναι.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προχώρησαν και σε καταχωρήσεις στο «ανοικτό πεδίο αναφοράς προβλημάτων».

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Προβλήματα στην έμμηνη ρύση
  • Τα συμπτώματα πυροδότησαν άλλες ασθένειες, όπως δερματίτιδα. Ο Π.Ι. με έστειλε για περαιτέρω εξετάσεις για αυτοάνοσο αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά
  • Η όσφρηση δεν επανήλθε.
  • Κάποιες εβδομάδες νιώθω ότι έχω γίνει σχεδόν εντελώς καλά και ξαφνικά επανέρχονται κάποια ενοχλητικά συμπτώματα (μυοσκελετικά, δύσπνοια, ταχυκαρδία, εμβοές κλπ)
  • Μου παρουσιάστηκε πρόβλημα στις αρθρώσεις.
  • Θέλω τη ζωή μου, τον παλιό μου εαυτό πίσω.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











742