«Ούτε λεπτό παραπάνω» Στο μωβ για τον παγκρεατικό καρκίνο, μια πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΚΑΦ


Με το σύνθημα «Ούτε λεπτό παραπάνω» η Αλθέα - ΠΑΣΥΚΑΦ διεξάγει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου. Ο παγκρεατικός καρκίνος αποτελεί έναν από τους πιο «ύπουλους» καρκίνους, αφού είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Η Αλθέα - ΠΑΣΥΚΑΦ μαζί με 99 οργανισμούς ασθενών απ’ όλον τον κόσμο ηγούνται αυτής της προσπάθειας  και με το μωβ χρώμα - σύμβολο του παγκρεατικού καρκίνου φωταγωγήθηκαν το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου κτίρια ορόσημα παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, μέγας χορηγός της οποίας είναι η Universal Life, φωταγωγήθηκαν στην Κύπρο το Προεδρικό Μέγαρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών, τα κεντρικά γραφεία Universal Life, το κτίριο του ΘΟΚ (Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου), το Κυπριακό Μουσείο, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, η Πλατεία Ελευθερίας, το Δημαρχείο Στροβόλου, το Δημαρχείο Λακατάμιας, το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού και το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας το 2018 καταγράφηκαν 108 περιστατικά με καρκίνο στο πάγκρεας.  O κίνδυνος για ανάπτυξη παγκρεατικού καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, αν και επηρεάζει πιο συχνά άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Το 90% των νέων περιστατικών διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται σημαντικά εάν η διάγνωση γίνει σε αρχικό στάδιο, ιδιαίτερα δε αν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση όγκου.

Στα πρώιμα στάδια του παγκρεατικού καρκίνου δεν προκαλούνται συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την πρώιμη διάγνωση. Ωστόσο, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: πόνοι στη μέση της πλάτης, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δυσφορία κατά τη διάρκεια του φαγητού, δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα που πιθανόν να επεκτείνεται στην πλάτη, δυσπεψία που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπευτική αγωγή, έναρξη διαβήτη που δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους, ίκτερος δηλαδή κιτρίνισμα της επιδερμίδας και του λευκού των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα και αλλαγές στις κενώσεις. Εάν έχετε εμφανίσει τα πιο πάνω συμπτώματα ενημερώστε το γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση. 

Στους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη του παγκρεατικού καρκίνου ανήκει το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2,  η χρόνια παγκρεατίτιδα, η γονιδιακή προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου και κάποια γενετικά σύνδρομα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ στο 22-345444.
Comments (0)

Add a new comment:


Newsletter
285