«Φυλάξου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Νίκησε τον στα σημεία»


Πρόγραμμα του ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας στη Λευκωσία, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ, ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Συνόδου του European Cancer Organisation, ECCO όπως αυτή τις ανέδειξε το 2019.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που συνεχίζει για 2η δεκαετία, ο ΠΑΣΥΚΑΦ εξήγγειλε την έναρξη εκστρατείας διαφώτισης για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη συνέχιση της προσφοράς δωρεάν εμβολίων κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, σε αγόρια ηλικίας 13-14 ετών.  Οι γονείς ή οι κηδεμόνες που ενδιαφέρονται να λάβουν τα εμβόλια θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, τηλ. 22345444, για να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα, η Δρ. Αχιλλεούδη Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου το ‘Call for action προς εξάλειψη καρκίνων και ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό HPV’ για επεξεργασία και αποδοχή.

Η Δρ. Αχιλλεούδη στην ομιλία της ανάφερε ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα συνεχίσει τη διαφώτιση για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) που θεωρείται η κύρια αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται για άλλα είδη καρκίνου όπως αυτόν του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες, του πέους στους άνδρες, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού και στα δύο φύλα. Ο ιός HPV εκτός από καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.  Πρόσθεσε ακόμη, ότι ‘ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει να στηρίζει με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ παράλληλα να προσπαθεί να πετύχει την εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού HPV, το οποίο μέχρι τώρα καλύπτει τα κορίτσια 13-14 ετών, και στα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας΄.

‘Η επίπτωση των καρκίνων στην Κύπρο που σχετίζονται εξ ολοκλήρου ή σε κάποιο βαθμό με τον ιό HPV είναι μεγάλη’, δήλωσε η Δρ. Αχιλλεούδη.  Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο αναφέρονται:36 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , 7 περιστατικά καρκίνου του αιδοίου , 8 περιστατικά καρκίνου του πέους, 10 περιστατικά καρκίνου του πρωκτού, 88 περιστατικά καρκίνου κεφαλής και λαιμού, εκ των οποίων τα  5 είναι περιστατικά καρκίνου του  στοματοφάρυγγα.

Το πρόγραμμα του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με τις ευγενείς χορηγίες των: OΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ Μέγα Χορηγoύ, Universal Life Διαχρονικού Χορηγού, MSD Χορηγού, Mesimvria Υποστηρικτή Προβολής και με την υποστήριξη της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Δερματολογικής, Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
296