Συνάντηση ΠΑΣΥΝΜ με υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ


Μέσα στα πλαίσια του κύκλου επαφών και επικοινωνίας με τους ευρωβουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές αντιπροσωπεία του Δ.Σ του ΠΑΣΥΝΜ συναντήθηκε με τους κ. Νεοκλή Συλικιώτη (ευρωβουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή) και κ. Χρύσανθο Γεωργίου (υποψήφιο ευρωβουλευτή) στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Η πρόσκληση για συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ κατόπιν αποστολής του Μανιφέστου Ευρωπαϊκών Εκλογών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (EFN) το οποίο απεστάλη σε όλα τα κόμματα και υποψηφίους.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΝΜ (Ιωάννης Λεοντίου και Γιάννος Τουμπής) τόνισαν την ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και κάλεσετους υποψηφίους ευρωβουλευτές να διασφαλίσουν ότι η εκσυγχρονισμένη οδηγία της ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων 2013/55 /ΕΕ υιοθετείται επαρκώς στα εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών της νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Σημείωσαν επίσης την ανάγκη εξασφάλισης βέλτιστων συνθηκών εργασίας και σχεδιασμό του εργατικού δυναμικού υγείας υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβάθμια νοσηλεία είναι καθοριστική για την έγκαιρη πρόσβαση σε προσιτές, προληπτικές και ποιοτικές θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Σε σχέση με αυτό, αναφέρθηκε ότι η ανάπτυξη ισχυρών εργαλείων για την εξασφάλιση κατάλληλου επιπέδου προσωπικού και συνδυασμού δεξιοτήτων πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα εντός της ΕΕ.

Σε σχέση με τη νοσηλευτική έρευνα για το σχεδιασμό πολιτικής αναφέρθηκε ότι η έρευνα στον τομέα της νοσηλευτικής αναγνωρίζεται ως θεμελιώδης πυλώνας της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής για την υγεία. Ζητήθηκε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να διασφαλίσουν ότι τα μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα θα ενισχύσουν την ερευνητική ικανότητα της νοσηλευτικής για την ενίσχυση της δημόσιας πολιτικής ώστε να ληφθούν τεκμηριωμένες πολιτικές αποφάσεις με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ενημέρωσαν σχετικά τους εκπροσώπους του ΠΑΣΥΝΜ για τη δραστηριότητα της ομάδας ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και των σχετικών παρεμβάσεων. Έγινε αναφορά ειδικά σε εκθέσεις, κανονισμούς και οδηγίες στα ζητήματα υγείας, απασχόλησης, εργασιακών σχέσεων.

Ειδικά για τα θέματα εργασίας ανέφεραν την υποστήριξη τους στην αξιοπρεπή απασχόληση που θα πρέπει να περιλαμβάνει συμβόλαια, καθορισμένο ωράριο, άδεια ανάπαυσης, εκπαίδευσης και συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης, κοινωνική ασφάλιση και συλλογικές συμβάσεις.

Σε σχέση με την έρευνα υποστηρίχθηκε η θέση για ενίσχυση και προώθησης της στον τομέα της υγείας με περεταίρω εμπλοκή και συμμετοχή των νοσηλευτών και στα μελλοντικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ.

Αναγνωρίστηκε εκ μέρους των υποψηφίων ευρωβουλευτών η σημασία της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων ειδικά για τα επαγγέλματα υγείας αφού αυτή έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, υπάρχει μια ανομοιομορφία στην εφαρμογή της από τις χώρες μέλη.

Καταληκτικά, δόθηκε διαβεβαίωση ότι οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ θα έχουν επαφή με τον ΠΑΣΥΝΜ και τους νοσηλευτές για ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτίωση των συνθηκών άσκησης του νοσηλευτικού και του μαιευτικού επαγγέλματος.

Το μάνιστο στο πιο κάτω έγγραφο:




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











385