Συναισθηματική πειθαρχία: Πώς να διαχειριστείς τον θυμό σου


ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Γιατί θυμώνουμε;

Όταν το άτομο βιώνει οποιαδήποτε μορφή απειλής και νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο μιας κατάστασης ενστικτωδώς αντιδρά με φόβο, θυμό ή επιθετικότητα. Ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι νιώθουν καθημερινά. Άλλοι σε μεγάλο βαθμό ενώ άλλοι σε λιγότερο. Ο θυμός είναι κάτι το οποίο κτίζεται. Συνήθως είναι η δυσφορία που αισθανόμαστε από ανικανοποίητες ανάγκες μας και έρχεται στην επιφάνεια με το να θυμώσω για άσχετα πράγματα. Άλλοι λόγοι εκφράσεις θυμού είναι κρυμμένα θέματα αδυναμίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, απόρριψης, θέματα πένθους, για να αντιδράσουμε στην αδικία, για να αποκτήσουμε τον έλεγχο κ.α . Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα, το οποίο χρειάζεται να το εκφράζουμε. Κάποιες φορές ο θυμός μας διαρκεί πολύ λίγο. Άλλες φορές διαρκεί για πολύ και δημιουργείται πρόβλημα όταν ξεπερνάει τα αποδεχτά όρια και γίνεται καταστροφικός για το άτομο που τον βιώνει.

Πώς αντιδρούμε;

Τα κυριότερα συμπτώματα των εκρήξεων θυμού είναι απόρροια της αύξησης της αδρεναλίνης και μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση των παλμών της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αύξηση του ρυθμού αναπνοής, διαστολή της κόρης των οφθαλμών κ.ά. Το σώμα μας αντιδρά και εκφραζόμαστε με επιθετικότητα, φωνές, ουρλιαχτά, απειλές, βρισιές, βία, κ.α

Τρόποι διαχείρισης του θυμού:

Το να χάσεις τον αυτοέλεγχο σου είναι μέρος της ζωής, ιδιαίτερα υπό τις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας και να κρατάμε την ψυχραιμία μας χωρίς να τον αγνοήσω ή να τον καταπιέσω. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο ωστόσο με τις παρακάτω απλές συμβουλές διαχείρισης θυμού μπορείτε να έχετε εσείς τον έλεγχο των αντιδράσεών σας . Στόχος της διαχείρισης του θυμού είναι να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να αντιμετωπίσει την πηγή του θυμού.

  1. 1. Ελέγξτε τις σκέψεις του θυμού σας

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μαθαίνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε όταν θυμώνουμε. Τα θυμωμένα άτομα έχουν την τάση να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και κάποτε αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να είναι αναληθές. Πριν φτάσετε σε μια έκρηξη θυμού σκεφτείτε τι ήταν αυτό που σας έκανε να θυμώσετε και γιατί. Αναρωτήσου ‘Ποια είναι η πραγματική πηγή του θυμού μου;’, Σκεφτείτε τα γεγονότα από την πλευρά των άλλων. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Πώς το βλέπουν; Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο θυμός δε βγάζει πουθενά και μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση διατηρώντας τον αυτοέλεγχο σας.

  1. 2. Ελέγξτε την συμπεριφορά σας όταν είστε θυμωμένοι

Αν δεις ότι νιώθεις θυμό χρησιμοποίησε την τεχνική του time-out. Time-οut σημαίνει να σταματήσουν να συζητούν και τα δύο άτομα. Μπορείς να απομακρυνθείς από τον χώρο λέγοντας « Χρειάζομαι λίγη ώρα για να σκεφτώ αυτά που είπαμε. Θα ήθελα να συνεχίσω τη συζήτηση σε λίγο». Αυτό δε σημαίνει πως θα αποφύγεις την κατάσταση που σε δυσκολεύει. Απομακρύνεσαι για να ηρεμίσεις, να σκεφτείς λογικά και να επανακτήσεις τον έλεγχο πριν μιλήσεις.

Μία συμβουλή ωραία ακόμα και για τα παιδιά. Το μέτρημα μέχρι το «10». Πριν αντιδράσετε αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά μέχρι το 10 μέχρι τα συναισθήματά σας να υποχωρήσουν. Όταν ανασυγκροτήσετε τις σκέψεις σας αναφέρετε τον προβληματισμό και τις ανάγκες σας ξεκάθαρα και ειλικρινά.

  1. 3. Χαλαρώστε

Όταν βρίσκεστε σε υπερένταση είναι ευκολότερο να θυμώσετε. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε μερικές ασκήσεις αναπνοής. Οι βαθιές αναπνοές και η δημιουργία μιας χαλαρωτικής εικόνας βοηθούν στο να μειώσετε το στρες της καθημερινότητας. Παράλληλα μπορείτε να ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα ή τέχνες, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε οτιδήποτε σας χαλαρώνει και σας κάνει ευτυχισμένους (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι).

  1. 4. Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να απελευθερώσετε την ένταση

Ο θυμός και το χιούμορ δεν πάνε μαζί. Το γέλιο μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση. Εστιαστείτε στην αστεία πλευρά των γεγονότων. Ωστόσο προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε σαρκασμό, καθώς μπορεί να πληγώσει τον άλλο και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Να θυμάστε ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα, τόσο στον οργανισμό μας όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις μας. Από παιδική ηλικία χρειάζεται τα άτομα να μάθουν να αντιμετωπίζουν αισθήματα θυμού και απογοήτευσης με έναν ελεγχόμενο και υγιεινό τρόπο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, εάν βρίσκεστε στην κατηγορία των ανθρώπων που ο θυμός τους βρίσκεται εκτός ελέγχου, αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που στο τέλος μετανιώνουν και επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους γύρω τους.

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Τηλ. επικοινωνίας: 99-070746




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











930