Συναγερμός Π.Ο.Υ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν τηρούν τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι βέβαια ίδια για όλο τον κόσμο. «Αν και πλήττονται όλες οι περιοχές του κόσμου, οι κάτοικοι των πόλεων χαμηλού εισοδήματος είναι αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες», διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το 98% των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων (ΜΡ10) και λεπτών σωματιδίων (ΜΡ2,5) που περιλαμβάνουν ρύπους όπως τα οξείδια του θείου, τα νιτρικά και η αιθάλη, συνιστούν τον κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα για την υγεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











315