Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας στο Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υγείας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Κύριο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η συμβολή της υγείας στην επίτευξη των γενικότερων στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, οι «28» αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη ανάγκη προώθησης των επενδύσεων στον τομέα της υγείας στη βάση αποτελεσμάτων. Παράλληλα, τόνισαν ότι η υγεία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της απασχόλησης και ενίσχυση της παραγωγικότητας, στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση της εκπαίδευσης, και στον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι ο τομέας της υγείας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, ο διάλογος μεταξύ των αρμοδίων αρχών για χάραξη οικονομικών πολιτικών και πολιτικών υγείας πρέπει να ενισχυθεί. «Σημασία δεν πρέπει να δίδεται μόνο σε βραχυπρόθεσμες λύσεις και υπό την πίεση της οικονομικής στενότητας, αλλά και στον καθορισμό της προστιθέμενης αξίας των επενδύσεων σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των αρμοδίων αρχών στο θέμα της ανασκόπησης των Ειδικών Συστάσεων για κάθε χώρα που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου παρουσιάστηκε, επίσης, η πρόοδος επί των νομοθετικών προτάσεων για τα ιατροτεχνολικά προϊόντα και τα InVitro ιατροτεχνολογικά προϊόντα, και υιοθετήθηκαν συμπεράσματα σχετικά με τον εμβολιασμό ως μέσο προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας στην περίθαλψη των ασθενών, καθώς και της καινοτομίας προς όφελος των ασθενών. Τέλος, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις σχετικά με την κρίση του ιού Έμπολα και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων οργάνων και τη δωρεά αίματος.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Υγείας θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο Υγείας Vytenis Andriukaitis, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και με εκπροσώπους της Τρόικα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











297