Συμφωνία Γερμανικού Ογκολογικού με Υπουργείου Υγείας, ένας μήνας μετά


*Κίκης Καζαμίας στο Ygeia-News: Έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες θεραπείες
*Οι ασθενείς ζητούν χημειοθεραπεία
*Το Υπουργείο πρέπει να αξιοποιήσει τη θεραπεία καρκίνου στον θυρεοειδή

Ένας μήνας συμπληρώνεται σε λίγες μέρες από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό για παροχή υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στους συνανθρώπους μας που δίνουν μάχη ενάντια στον καρκίνο. Το Ygeia-News βρέθηκε στο Ογκολογικό Κέντρο και συνομίλησε, τόσο με τη Διεύθυνση όσο και με ασθενείς, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους γι‘ αυτή τη συνεργασία, ενώ αναφέρθηκαν και σε μελλοντικές υπηρεσίες που θα πρέπει να αξιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας στον τομέα της χημειοθεραπείας και βιοψίας.

Η συνεργασία εξελίσσεται πάρα πολύ καλά

ΕΡ: Πώς εξελίσσεται μέχρι στιγμής η συνεργασία σας με το Υπουργείο Υγείας;

ΑΠ: Η συνεργασία εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Είναι η 3η βδομάδα. Κάθε Πέμπτη συνέρχεται η επιτροπή που είναι η αρμόδια για τις παραπομπές. Η συνεργασία μας ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου και σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας. Να αναφέρουμε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι πρώτες θεραπείες. Πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι καλύπτουμε όλες τις μεθόδους της ακτινοθεραπείας.

Κάποια προβλήματα, μέρα με τη μέρα απαμβλύνονται

ΕΡ: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν κάποια οργανωτικά, τα οποία μέρα με τη μέρα απαμβλύνονται. Υπάρχει ένα φαινόμενο γραφειοκρατίας το οποίο δεν υπάρχει για τους ασθενείς, οι οποίοι επισκέπτονται για τους ίδιους λόγους το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Εμείς θα θέλαμε αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να απλουστευθούν. Δηλαδή αυτό που εννοώ, είναι πως ένας γιατρός του δημοσίου μπορεί να παραπέμψει απευθείας έναν ασθενή στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, ενώ για το Γερμανικό, δεν μπορεί. Θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Υγείας κι από εκεί να πάει στην αρμόδια επιτροπή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει δυο εβδομάδες περίπου.

Θεραπεία του καρκίνου στον θυρεοειδή

ΕΡ: Ποιες επιπλέον υπηρεσίες θα μπορούσε να αξιοποιήσει το Υπουργείο;

ΑΠ: Τον τομέα της ακτινοθεραπείας τον αξιοποιεί πλήρως. Η συνεργασία μας δεν καλύπτει χημειοθεραπεία και οι ασθενείς το ζητάνε. Εμείς απλά τους ενημερώνουμε ότι δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία κι ότι προσφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Φυσικά όποιος ασθενής θέλει να κάνει την θεραπεία του εδώ, θα πρέπει να πληρώσει την επίσκεψη, ενώ τα φάρμακα δικαιούται να τα προμηθευτεί δωρεάν από δημόσιο νοσηλευτήριο. Επίσης κάτι άλλο που μπορεί να αξιοποιηθεί, είναι η θεραπεία του καρκίνου στο θυρεοειδή. Υπάρχει ειδική μονάδα ραδιοιωδίου με πέντε δωμάτια για την απομόνωση του ασθενή.

Έχουμε θέσει τις σχετικές προτάσεις

ΕΡ: Έχετε κάνει τις σχετικές προτάσεις στο Υπουργείο;

ΑΠ: Έχουμε θέσει τις σχετικές προτάσεις και περιμένουμε τις απαντήσεις. Να αναφέρω πως υπάρχει άριστη επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους του Υπουργείου.

Θετικά μηνύματα

ΕΡ: Ποια είναι Τα μηνύματα που παίρνετε από τους ασθενείς;

ΑΠ: Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Από τα όσα μας λένε οι ασθενείς δηλώνουν ευχαριστημένοι αλλά κι από εκθέσεις που καταχωρούνται στο υπουργείο, τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς αλλά κι από ιδιώτες Ιατρούς τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











473