Συμβούλιο ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για τη νομοθεσία περί ψυχοδραστικών ουσιών


Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών και το Κοινοβούλιο κατέληξαν τη Δευτέρα σε μια πολιτική συμφωνία σχετικά με μια δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις στα παράνομα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο νέος μηχανισμός θα επιτρέψει μια αποτελεσματικότερη αντίδραση της ΕΕ στις νέες ψυχοδραστικές ουσίες που εμφανίζονται στην αγορά της ΕΕ με πρωτοφανή ρυθμό και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Η δέσμη μέτρων θα απλουστεύσει τη διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ για την εκτίμηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων μιας νέας ψυχοτρόπου ουσίας και θα αποφασίσει για μια πιθανή απαγόρευση. Επίσης, οι νέοι κανόνες θα μειώσουν περαιτέρω από 12 σε 6 μήνες την ώρα που τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο. Η δέσμη μέτρων αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών, έγκαιρης προειδοποίησης και αξιολόγησης των κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Carmelo Abela, Υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας, δήλωσε τα εξής: "Τα νομικά υψηλά επίπεδα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και οι νέοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Με αυτούς τους νέους κανόνες, η ΕΕ θα προσφέρει ταχύτερη και περισσότερο Θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να αποφασίσουμε την απαγόρευση νέων ψυχοδραστικών ουσιών σε όλη την ΕΕ".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











284