Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου: Φυτώριο νέας γενιάς επιστημόνων


ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ PhD, FRMS*
Λαμβάνοντας υπόψιν τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας, της Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) ίδρυσε τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ). Κύριος σκοπός της ΣΜΙΚ είναι η προαγωγή της ακαδημαϊκής αριστείας, μέσα από την οποία ενδυναμώνεται τόσο το ερευνητικό όσο και το εκπαιδευτικό έργο του Ινστιτούτου. Η Σχολή έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με βάση την Κυπριακή νομοθεσία και προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο Μάστερ (MSc) και Διδακτορικό (PhD) στους ακόλουθους κλάδους: MSc και PhD στη Μοριακή Ιατρική, Ιατρική Γενετική και Νευροεπιστήμες όπως και MSc στη Βιοϊατρική Έρευνα.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό κύρος που προσδίδει ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στις ευκαιρίες εργοδότησης, ως και στην επαγγελματική πορεία  των αποφοίτων, η ΣΜΙΚ έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο μοντέλο φοίτησης,  που χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα ιδιαίτερα στοιχεία.
  • Περιορισμένο αριθμών φοιτητών , ώστε ο κάθε φοιτητής να επωφελείται από τον προσωπικό του ακαδημαϊκό και ερευνητικό επόπτη. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη απόδοση του κάθε φοιτητή σε όλα τα στάδια της φοίτησης του. Ο πολύ υψηλός δείκτης ακαδημαϊκού προσωπικού έναντι φοιτητών, διασφαλίζει πως θα παρέχεται μια εξατομικευμένη κατά το δυνατόν προσέγγιση στην εκπαίδευση των φοιτητών.
  • Συνδυασμός της ακαδημαϊκής φοίτησης με πρακτική εκπαίδευση. Οι φοιτητές της ΣΜΙΚ διδάσκονται τις τελευταίες γνώσεις και μετά φιλοξενούνται στα τμήματα του ΙΝΓΚ όπου εκπονούν την έρευνα τους.  Έτσι, ο κάθε φοιτητής βιώνει ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, όπου μαθαίνει πως εφαρμόζεται η γνώση σε πραγματικές ασθένειες.
  • Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της ΣΜΙΚ είναι καινοτόμα και βασίζονται πάνω στη πολύπλευρη και μακρόχρονη εμπειρία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.  Μέσω του υψηλού επιπέδου έρευνας, τέθηκαν οι μαθησιακοί στόχοι (learning objectives) της κάθε διάλεξης, ενώ μέσω της συσσωρευμένης εμπειρίας των τμημάτων ως εργοδότες, τέθηκαν οι εργασιακοί στόχοι (employment objectives) της κάθε διάλεξης. Αυτός ο συνδυασμός, προσφέρει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους απόφοιτους της Σχολής, προετοιμάζοντας τους για εργασία σε πραγματικές συνθήκες, αμέσως μετά την αποφοίτηση τους.
  • Εργασία και επιτήρηση από έμπειρους επιστήμονες, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας αιχμής. Έτσι επωφελούνται άμεσα από το δημιουργικό περιβάλλον που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο, όπου η προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, η έρευνα και η εκπαίδευση διεξάγονται κάτω από την ίδια στέγη. 
O συνδυασμός των πιο πάνω δραστηριοτήτων προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, δημιουργικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον στον κάθε φοιτητή, για να βιώσει καθημερινώς τις διάφορες δραστηριότητες του τομέα και να διαπιστώσει την κατάλληλη επαγγελματική πορεία για τον ίδιο.

Σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται ενσωματώνονται , όχι μόνο οι μαθησιακοί στόχοι αλλά και η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.  Επιπρόσθετα οι φοιτητές παρακολουθούν συνεχής σεμινάρια που στοχεύον στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως στη συγγραφή του βιογραφικού τους, στη διεξαγωγή συνεντεύξεων και σε ειδικά σεμινάρια με σκοπό την εφαρμογή των αρχών της ομαδικότητας καθώς και τις επικοινωνιακές δεξιότητες για τη σωστή και ολοκληρωμένη παρουσία σε συνεντεύξεις με μελλοντικούς εργοδότες. Προσφέρονται στους φοιτητές επίσης διαλέξεις με θέμα την επιχειρηματικότητα, τη βιοηθική, τη συγγραφή με επιστημονικό ύφος ως και καινοτόμους τρόπους εφαρμογής της νέας γνώσης.  Σημαντικό γεγονός είναι και οι ευκαιρίες που παρέρχονται στους φοιτητές, για παρακολούθηση σεμιναρίων εκτός και εντός Κύπρου όπως οι διαλέξεις Ακαδημαϊκής Αριστείας που οργανώνονται από το ΙΝΓΚ. 
 
Τέλος, η ΣΜΙΚ παραχωρεί υποτροφίες σε όλους τους διδακτορικούς φοιτητές στα χρόνια 2,3 και 4  όταν αρχίζουν την εργαστηριακή τους έρευνα. Επίσης, αρκετές υποτροφίες δίνονται και σε φοιτητές στο επίπεδο Μάστερ.
 
Συνοπτικά, η ΣΜΙΚ αποτελεί ένα πρωτοποριακό φυτώριο και υπόδειγμα εκπαίδευσης, της νέας γενιάς επιστημόνων στις Βιοϊατρικές επιστήμες και  προωθεί την ανταγωνιστική έρευνα και την καινοτομία, στους νέους μας. Έτσι, συμβάλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα μας. Είμαστε περήφανοι που όλοι οι απόφοιτοι μας με Διδακτορικό εργοδοτούνται, πολλοί σε αξιόλογα ιδρύματα στο εξωτερικό, ενώ μια σημαντική μερίδα των αποφοίτων Μάστερ συνεχίζουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα ή εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Είναι πάρα πολλοί οι τομείς όπου οι απόφοιτοι της ΣΜΙΚ μπορούν να εργαστούν όπως, σε ερευνητικά κέντρα,  σε Πανεπιστήμια,  είτε να γίνουν δάσκαλοι, καθηγητές, να εργαστούν στη φαρμακοβιομηχανία, σε νοσοκομεία, σε συνδέσμους ασθενών, σε δικηγορικά γραφεία όπως και σε κλινικά εργαστήρια.  
 
Οι ενδιαφερόμενοι για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, μπορούν να πληροφορηθούν για τα προγράμματα και την υποβολή αιτήσεων στην ιστοσελίδα της Σχολής www.cing.ac.cy/csmm/  καθώς και από το Γραφείο Εκπαίδευσης στο τηλέφωνο 22 392840. 
 
*Επίτιμος Ανώτερος Επιστήμονας
Τμήμα ΗΜ/Μοριακής Παθολογίας
Κοσμήτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











931