Οι εμπειρίες μου στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου


ΤΗΣ  ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΟΥΤΣΟΥΡΗ*

Αφού ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο πρόγραμμα Ιατρικής Γενετικής στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ), του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), αποφάσισα ότι ήθελα να συνεχίσω στην έρευνα κι έτσι σήμερα βρίσκομαι στο 2ο έτος των Διδακτορικών μου σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκομαι στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Γενετικής και Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής μαζί με τον Καθηγητή Μάριο Καριόλου και την επιστημονική του ομάδα.

Το πρώτο μου πτυχίο ήταν στην Πληροφορική με εφαρμογές στην Βιοιατρική. Ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με τον τομέα της Βιολογίας και της Γενετικής, για αυτόν τον λόγο επέλεξα τη ΣΜΙΚ. Ένας επιπλέον λόγος που με έκανε να επιλέξω τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και το  μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ήταν τα σύγχρονα εργαστήρια και τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για ανάλυση στο ΙΝΓΚ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δουλεύεις με πραγματικά δεδομένα. Οι εμπειρίες μου κατά τη διεκπεραίωση των πειραμάτων μου είναι το σημαντικότερο πράγμα που εισέπραξα από τη φοίτηση μου μέχρι στιγμής στη ΣΜΙΚ. Εκεί μαθαίνεις πως όταν κάτι δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, θα πρέπει να βρεις άλλο τρόπο να πετύχει. Σήμερα, το θέμα της έρευνας μου σχετίζεται με την καταγωγή του Κυπριακού πληθυσμού. Μελετώντας τόσο το Y χρωμόσωμα στους άνδρες, όσο και το μιτοχονδριακό DNA σε άνδρες και γυναίκες, υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης γενετικών χαρακτηριστικών όλων των Κυπρίων, σε σχέση  με άλλες χώρες για τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ ενδιαφέρον το οποίο συνδυάζει την πλούσια ιστορία της Κύπρου με τη γενετική και το συνδέει με την καταγωγή του πληθυσμού της Κύπρου. Προσθέτοντας και το λιθαράκι της Βιοπληροφορικής από το πρώτο μου πτυχίο, η έρευνα αυτή θα μπορεί να δώσει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για το γενετικό υπόβαθρο όλων των Κυπρίων που ζούνε στην Κύπρο.

Το Νοέμβριο του 2020, εκλέχθηκα για δεύτερη φορά Εκπρόσωπος των φοιτητών του Διδακτορικού προγράμματος της Ιατρικής Γενετικής, αλλά και Εκπρόσωπος όλων των φοιτητών της ΣΜΙΚ. Κύριος στόχος μου ήταν και είναι ο κάθε φοιτητής να απολαύσει το ταξίδι των σπουδών του και να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες, σε διδακτικό και εργαστηριακό επίπεδο. Το κάθε ερευνητικό πρόγραμμα της ΣΜΙΚ έχει ως σκοπό να προσφέρει  στην επιστήμη και εκεί είναι που στοχεύουμε και προσπαθούμε όλοι οι φοιτητές, υπό την καθοδήγηση των  έμπειρων επιστημόνων και γιατρών συναδέλφων μας. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι πολλοί διδακτορικοί  φοιτητές χρηματοδοτούνται από το ταμείο του ΤΕΛΕΘΟΝ, για να εκπονήσουν την  έρευνα τους στα τμήματα του Ινστιτούτου. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, μας φέρνει πιο κοντά στις ανάγκες των ασθενών και είμαστε έτσι πιο αφοσιωμένοι στο να πετύχουμε τόσο στην έρευνα, όσο και στην μετέπειτα επαγγελματική μας καριέρα.  

Μια πολύ σημαντική εμπειρία μου ως Εκπρόσωπος ήταν η συνάντηση με εξωτερικούς φορείς, οι οποίοι είχαν ως σκοπό την αξιολόγηση των προγραμμάτων της ΣΜΙΚ. Ένιωσα περήφανη που ήμουν σε θέση να απαντήσω κάθε ερώτηση που μου έθεσαν, αναφορικά με τις σπουδές μου, την έρευνα μου, το εργαστήριο μου αλλά και με τα μαθήματα που παρακολούθησα κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι στο τέλος τα προγράμματα μας αξιολογήθηκαν με αρκετά υψηλό βαθμό, κάτι που επιβεβαιώνει την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει η ΣΜΙΚ αλλά και το  επίπεδο των φοιτητών που συμβάλλουν σε αυτό. Η ΣΜΙΚ προσφέρει ένα μοναδικό και δημιουργικό περιβάλλον μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, το οποίο εφοδιάζει και παροτρύνει τον κάθε φοιτητή να δραστηριοποιηθεί στην έρευνα και να αποδώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ο ιός SARS-CoV-2 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και άλλαξε την καθημερινότητα μας. Οι νέο-εισαχθέντες φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα εξ-αποστάσεως. Ωστόσο, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει  διαδικτυακές συναντήσεις με ορισμένους φοιτητές καθώς και με τους Εκπροσώπους των υπόλοιπων προγραμμάτων της ΣΜΙΚ. Διατηρώντας την καθημερινή επικοινωνία, όλοι οι φοιτητές νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι διατηρώντας τις γέφυρες της φοιτητικής κοινότητας της ΣΜΙΚ. Όλοι μεταξύ μας νιώθουμε σαν μια μικρή οικογένεια και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν διοργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες μεταξύ μας, κάτι για το οποίο ανυπομονώ να ζήσουμε πάλι.

Είναι πολλά όλα όσα έζησα από το 2017 που ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου στη ΣΜΙΚ μέχρι σήμερα. Χρόνια γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες, πειράματα, συναντήσεις και ανθρώπους, που όλοι έχουν να σου προσφέρουν και να σου μάθουν κάτι. Το υψηλό επίπεδο της ΣΜΙΚ, η δυνατότητα να επιλέξω εγώ το θέμα της πτυχιακής μου και η οργάνωση των μαθημάτων είναι οι λόγοι για τους οποίους παροτρύνω όσους θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα, να επιλέξουν τη ΣΜΙΚ. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις την πορεία των φοιτητών που πέρασαν από τη Σχολή, από τους οποίους ορισμένοι εργάζονται σήμερα στο ΙΝΓΚ. Η έρευνα απαιτεί αρκετές ώρες δουλειάς, ωστόσο όταν είναι κάτι που αγαπάς, τότε ανυπομονείς να έρθει αυτή η στιγμή που θα πας στο εργαστήριο σου και θα ξεκινήσεις τη δουλειά σου.

*Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Γενετικής

Τμήμα Καρδιαγγειακής Γενετικής και Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής

Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου – Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1786