Μια σχολική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ*

Είμαι φοιτήτρια της μεταπτυχιακής Σχολής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και Εκπρόσωπος των φοιτητών για τη φετινή χρονιά. 

Η πρώτη επαφή μου με το ΙΝΓΚ ήταν καθοριστική για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μελλοντικών επιστημονικών μου στοχεύσεων. Ήμουν μαθήτρια της τρίτης λυκείου, όταν συμμετείχα στο Genius Genetics Quiz, το οποίο διοργανώνει η Σχολή του Ινστιτούτου. Την ίδια μέρα έγινε για τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού μια σύντομη αλλά ουσιαστική ξενάγηση γνωριμίας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ένιωσα αισιοδοξία ότι υπάρχει χώρος στην Κύπρο για επιστήμονες και ενθουσιάστικα βλέποντας τις γυναίκες επιστήμονες ειδικότερα. Αφού πέρασαν τα χρόνια, με την είσοδό μου στους συγκεκριμένους χώρους, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια πλέον, αισθάνθηκα το ίδιο δέος με τότε, αντιλαμβανόμενη το όφελος της ύπαρξης ενός τέτοιου Οργανισμού, όχι μόνο για εμάς, ως πολίτες, αλλά και γιατί τοποθετεί τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό επιστημονικό χάρτη.

Είμαι κάτοχος πτυχίου Βιολογικών Επιστημών και στα πλαίσια της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης που έπρεπε να ολοκληρώσω, αιτήθηκα στο Τμήμα Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπου και έγινα αποδεκτή για τη διεκπεραίωση της άσκησής μου. 

Επί του παρόντος, είμαι πρωτοετής φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Ιατρικής Γενετικής (MSc in Medical Genetics) στη Σχολή, και για την εκπόνηση της ερευνητικής διπλωματικής μου εργασίας, επέλεξα και έγινα αποδεκτή να συνεργαστώ για άλλη μια φορά με το Τμήμα Κυτταρογενετικής και Γονιδιωματικής του ΙΝΓΚ, που τόσο πολύ αγάπησα κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης. Από τον Φεβρουάριο του 2022 ξεκινώ την έρευνα μου στα εργαστήρια του Τμήματος, η οποία σχετίζεται με την ανάλυση σημείων διακοπής ισορροπημένων χρωμοσωμικών ανακατατάξεων σε κλινικά προσβεβλημένα και υγιή άτομα.

Ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους είναι να καταφέρω να αποκτήσω ένα διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον επιστημονική επιδίωξή μου είναι η ερευνητική ενασχόληση. Το πεδίο που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι αυτό της κυτταρογενετικής, για αυτό, άλλωστε, επέλεξα το αντίστοιχο Τμήμα, τόσο για τη διεκπεραίωση της πρακτικής μου άσκησης όσο και την εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας.

Αδιαμφισβήτητα, εκτός από πολύτιμες γνώσεις που θα με καταστήσουν πλήρως καταρτισμένη στο μέλλον, η φοίτηση μου στη Σχολή του Ινστιτούτου, μου έχει δώσει την ικανότητα να καταλάβω τι πάει να πει συναδελφική αλληλεγγύη και ομαδική λειτουργικότητα, στα πλαίσια μιας οικογενειακής προσέγγισης. Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι συνεργάζονται αρμονικά τόσα πολλά άτομα, και παράλληλα κατάφεραν όχι μόνο να χτίσουν αυτό που ονομάζουμε σήμερα ΙΝΓΚ και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, αλλά και να διατηρήσουν την άρτια και αέναη λειτουργία τους μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω ορισμένες συμβουλές στους φοιτητές που τώρα ξεκινούν τη φοιτητική τους ζωή στη Σχολή. Αρχικά, να αξιοποιήσουν όσον μπορούν την κάθε ευκαιρία που τους προσφέρει  το Ινστιτούτο για συμμετοχή στην οποιαδήποτε εκδήλωση ή συνέδριο. Επιπλέον, να νιώθουν άνετα να προσεγγίσουν οποιονδήποτε καθηγητή ή καθηγήτρια μιας και, εκτός από τις συνηθισμένες μεθόδους επικοινωνίας, υπάρχει η πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», όπου μπορούν οι φοιτητές ανά πάσα στιγμή να επισκεφθούν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού στα γραφεία τους και να συζητήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί, κάτι το οποίο έζησα από προσωπική εμπειρία και με βοήθησε δεόντως. Τέλος, να μη φοβούνται να παίρνουν πρωτοβουλίες και να εκφράζουν ανοιχτά τη γνώμη τους για ο,τιδήποτε αφορά τη Σχολή. Το Education Office είναι εκεί για να ακούει και να βρίσκει λύσεις, και με υπερηφάνεια μπορώ να επιβεβαιώσω πως τίποτα δεν περνά απαρατήρητο στη Σχολή του ΙΝΓΚ.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στους φοιτητές, και σε όλους, μια λειτουργική και εποικοδομητική χρονιά με ευόδωση των όποιων στόχων έχετε θέσει!

*Φοιτήτρια προγράμματος Ιατρικής Γενετικής (MSc in Medical Genetics) 
Εκπρόσωπος των φοιτητών 2021-2022




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1074