Σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ηπατίτιδα Β


Αλλά μόνο το 5% έχουν κάνει θεραπεία

ΓΕΝΕΥΗ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Περίπου 292 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) παγκοσμίως, αλλά μόνο ένας στους 20 (ποσοστό 5%) έχει κάνει θεραπεία, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνή ανάλυση για την εξάπλωση της νόσου.

Εννέα στους δέκα άνθρωποι δεν ξέρουν καν ότι έχουν τον ιό, επειδή δεν έχουν διαγνωσθεί. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, τα ποσοστά των μη διαγνωσμένων είναι υψηλά: στις ΗΠΑ οι δύο στους τρεις με τον ιό και στη Βρετανία οι τέσσερις στους πέντε. Στην Ελλάδα τα διαγνωσμένα περιστατικά εκτιμώνται σε 42% των συνολικών.

Λιγότερο από το 1% των εγκύων με ηπατίτιδα Β διεθνώς, που κινδυνεύουν να περάσουν τον ιό στο μωρό τους και στις οποίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιδημία της νόσου, δεν κάνουν την αναγκαία θεραπεία, με αποτέλεσμα περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια πεντάχρονα παιδιά να μολυνθούν με τον ιό HBV το 2016.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας "The Lancet Gastroenterology & Hepatology", προειδοποιούν ότι, χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη με τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Σε 600.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι παγκοσμίως που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες του ήπατος σχετικές με την ηπατίτιδα Β. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και μεταδίδεται κυρίως από τις μητέρες στα παιδιά τους ή ανάμεσα στα παιδιά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία οριστική θεραπεία, αλλά τα υπάρχοντα φάρμακα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης. Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο υπάρχει από το 1981 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει από το 1992 όλα τα μωρά να κάνουν την πρώτη δόση μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη γέννησή τους.

Αν και υπάρχει διαγνωστικό τεστ από τις αρχές δεκαετίας του 1970, μόνο το 10% των ανθρώπων με τον ιό έχουν διαγνωσθεί μέχρι σήμερα, ενώ μόνο το 5% έχουν κάνει την κατάλληλη θεραπεία κατά του ιού.

Στην Ευρώπη, τα ποσοστά όσων έχουν κάνει θεραπεία, εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις από το 3% στο Βέλγιο ως το 95% στη Φινλανδία, ενώ στην Ελλάδα είναι 51%, δηλαδή οι μισοί σε σχέση με όσους θα έπρεπε. Στη χώρα μας ο επιπολασμός της νόσου (δηλαδή ο αριθμός των περιστατικών που ήδη υπάρχουν στον πληθυσμό) εκτιμάται σε περίπου 2,3% των κατοίκων έναντι 3,9% παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, το 2016 είχαν διαγνωσθεί με ηπατίτιδα Β συνολικά 83.635 άνθρωποι και οι 1.800 ήσαν νέα περιστατικά εκείνου του έτους. Περίπου οι μισοί (45.600) πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπεία, αλλά μόνο οι 23.249 έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία κατά του ιού HBV.

Παγκοσμίως, το 2016 το 87% των νεογέννητων είχαν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο τα μισά μωρά κάνουν το πρώτο εμβόλιο μέσα σε 24 ώρες από τη γέννησή τους. Στην Ελλάδα το 98% των μωρών κάνουν έγκαιρα την πρώτη δόση του εμβολίου και το 96% έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου έως το πρώτο έτος της ζωής τους.

Ο ιός είναι πιο διαδεδομένος στην ανατολική Ασία και στην Υποσαχάρια Αφρική. Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως στόχο να εξαλείψει τον ιό της ηπατίτιδας Β έως το 2030.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

http://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(18)30056-6/fulltext




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











364