Στρες και τεχνικές διαχείρισής του


ΤΗΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΣΙΑΡΛΗ*

Κάθε λεπτό, λες και δεν μας φτάνουν οι ήδη αμέτρητες υποχρεώσεις μας, κάτι άλλο θα προκύψει το οποίο θα μας αναγκάσει να προσθέσουμε στο βαρυφορτωμένο μας πρόγραμμα μια νέα δοκιμασία. Στόχος: Nα δούμε και εμείς επιτέλους, μέχρι που φτάνουν τα όριά μας.

Στις μέρες μας παρατηρείται μια παράδοξη τάση: Άνθρωποι όλων των ηλικιών, καταπιέζονται καθημερινά, προσπαθώντας να φέρουν σε πέρας αμέτρητες και αχρείαστες, ως επί το πλείστον, ενέργειες. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι η εξάντληση και το αίσθημα αγωνίας και άγχους.

Μετά από ένα ορισμένο διάστημα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει τελικά να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού για να ξεφύγουμε από τον κυκεώνα των συναισθημάτων που μας κατακλύζουν, που αρχίζουν σιγά-σιγά να κατασπαράζουν το είναι μας. Η βοήθεια μπορεί να έρθει με το να αποταθούμε σε ένα ψυχολόγο ή ακόμη με το να καταφύγουμε στην κατανάλωση πολλών ηρεμιστικών χαπιών.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες είναι η εφαρμογή απλών, αλλά αποτελεσματικών τεχνικών, που οδηγούν στην μείωση της έντασης, της ανησυχίας και των πονοκεφάλων που μπορεί να τις συνοδεύουν, και ταυτόχρονα της βελτίωσης της ζωτικής ενέργειας και της νοητικής μας συγκέντρωσης.

Όλα αρχίζουν από την ανάπτυξη αυτογνωσίας. Δηλαδή, πρέπει πρώτα απ’ όλα να παραδεχτούμε ότι όντως έχουμε πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι το να αισθανόμαστε συνεχώς βαριεστημένοι, κουρασμένοι και αφηρημένοι, δεν είναι φυσιολογικό. Η διαταραχές της μνήμης, η μη ανοχή της κριτικής και η επιθετικότητα είναι συμπτώματα του στρες. Εάν ο καθένας μας δώσει λίγο χρόνο για να αυτοπαρατηρήσει και να αυτοαξιολογήσει το κάθε τι που κάνει, τότε μπορούμε από μόνοι μας να αναγνωρίσουμε ότι πραγματικά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να επανέλθουμε στον παλιό καλό μας εαυτό. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό;

Απλές τεχνικές χαλάρωσης: Να γινόμαστε αυθόρμητοι αλλάζοντας ξαφνικά το πρόγραμμά μας, μια επίσκεψη σε φίλους, το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια, το άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής, η ενασχόληση με την κηπουρική, η επίσκεψη σε ένα σπα, η γυμναστική κ.α.

Εφαρμογή άσκησης της διαφραγματικής αναπνοής: Τεχνική που βοηθά στην αυτοηρεμία του ατόμου. Απλά ξαπλώστε και ακουμπήστε το ένα χέρι στο στομάχι και το άλλο στη κοιλιά. Με το να αφεθείτε στην παρακολούθηση της αναπνοής σας για 10-15 λεπτά θα χαλαρώσετε ολόκληρο το σώμα. Ασυνείδητα θα παρακολουθείτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που θα σας ηρεμεί χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

Πρόκληση νευρομυϊκής χαλάρωσης: Σε ψηλά επίπεδα στρες, η ένταση εμφανίζεται με σκληρούς και αλύγιστους μύες. Ειδικές ασκήσεις προοδευτικής νευρομυϊκής χαλάρωσης μαλακώνουν τους σφιγμένους μύες σε όλα τα μέρη του σώματος. Η τεχνική εφαρμόζεται στα άκρα (χέρια-πόδια), στο στήθος, στους ώμους, στη μέση και στο πρόσωπο (στα μάτια). Σφίξτε το μέλος του σώματος και κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Ακολούθως ελευθερώστε για 5 δευτερόλεπτα. Επικεντρωθείτε στη διαδικασία και επαναλάβετε 5-6 φορές.

Διαλογισμός: Διαδικασία που ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας. Χρησιμοποιεί τη φαντασία μας και τη θετική μας σκέψη, παράγοντας μια νοητή εικόνα της ιδανικής τοποθέτησης των πραγμάτων. Αρχίζουμε με την καταγραφή του στόχου μας (ηρεμία, χαλάρωση, γαλήνη), τον προσδιορισμό των ενεργειών με τις οποίες θα μπορούσαμε να πετύχουμε το στόχο μας (αλλαγή του προγράμματος και ένταξη νέων δραστηριοτήτων), τους εναλλακτικούς τρόπους κατάκτησης του στόχου (συλλογική και ομαδική προσπάθεια) και τέλος την ικανοποίηση από την κατάκτηση του στόχου μας όταν πετυχαίνουμε.

Οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται και διδάσκονται από διάφορες ειδικότητες, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που ο κάθε κλάδος έχει να προσφέρει. Στην Αισθητική, η αντιμετώπιση του στρες συνδυάζει τις τεχνικές που αναφέρονται μαζί με χαλαρωτικό μασάζ και φυσική άσκηση. Όλα αυτά επιφέρουν τα ιδανικότερα αποτελέσματα για μια πιο συγκροτημένη και υγιεινή ζωή.

*Υπεύθυνη Κλάδου Αισθητικής, KES College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











411