Στον Υπουργό Υγείας αύριο με νομική αρωγή ανά χείρας οι κυβερνητικοί γιατροί


Έχοντας ανά χείρας τα σχόλια-συμπεράσματα του νομικού της συμβούλου, από τον οποίο ζήτησε «γνωμοδότηση» επί των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, προσέρχεται αύριο Παρασκευή σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ). Το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ σε προχθεσινή του συνεδρία ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα του δικηγόρου της, από τον οποίο ζητήθηκε νομική αρωγή, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης των θέσεων με της οποίες η συντεχνία θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τον Φίλιππο Πατσαλή. Όπως προκύπτει από τα συμπερασματικά σχόλια του δικηγόρου της ΠΑΣΥΚΙ, οι κυβερνητικοί γιατροί δεν φαίνεται πως θα συναινέσουν εύκολα σε ό,τι αφορά τα δύο νομοσχέδια.

Το ygeia-news εξασφάλισε τις απόψεις του νομικού συμβούλου της ΠΑΣΥΚΙ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δ.Σ. της συντεχνίας. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Καταλήγοντας, ως προς το προσχέδιο Νομοσχεδίου για την Αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, αναφέρουμε ότι αυτό καθορίζει ένα ευρύτερα γενικό πλαίσιο αφήνοντας πολλές ασάφειες (τις οποίες ευελπιστούμε ότι τις έχουμε καταδείξει μέσω του παρόντος κειμένου) και πολύ περισσότερα κενά που πρέπει να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανάγκη τα ζητήματα αυτά να τεθούν στο πλαίσιο του διαλόγου με τον Υπουργό και να ξεκαθαριστούν προτού αποσταλούν τα Νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.

Η ανάδειξη και ακολούθως συμπλήρωση των κενών αυτών, στα εν λόγω δύο προσχέδια Νομοσχεδίων που επηρεάζουν άμεσα τα μέλη της Συντεχνίας, πρέπει να γίνει μέσα από το φακό όχι του νομικού, αλλά του συνδικαλιστή, αφού άπτονται αποφάσεων πολιτικής της ίδιας της Συντεχνίας.

Αναφορικά τέλος με το προσχέδιο Νομοσχεδίου για το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι εξίσου γενικόλογο και θεωρητικό, σημειώνουμε τον θεσμικό ρόλο που αποδίδεται στον Π.Ι.Σ. εξισώνοντας τον μάλιστα και με τον Ο.Α.Υ. και ταυτόχρονα την παντελή απουσία της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. Επίσης, σημειώνουμε τις πρόνοιες της Παραγράφου 12, όπου γίνεται αναφορά στην αμοιβή και τα εισοδήματα των Προσωπικών Ιατρών και των Ειδικών Ιατρών, αλλά και στην αποζημίωση των λοιπών παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, όλα μετά από θέσπιση Κανονισμών. Τονίζουμε ότι η σημαντική παράμετρος της αμοιβής/αποζημίωσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης μέσα στα πλαίσια του διαλόγου, προς αποφυγή θεσμοθέτησης τέτοιων ρυθμίσεων, που να αποβαίνουν εις βάρος των συμφερόντων των κυβερνητικών ιατρών και προς όφελος των ιδιωτών».

Διαβάστε στο πιο κάτω έγγραφο αναλυτικά τα σχόλια του νομικού συμβούλου της ΠΑΣΥΚΙ επί των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











272