Στο στάδιο εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων


Στο στάδιο εκπόνησης μελέτης σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξευρεθεί η καταλληλότερη και λιγότερο δαπανηρή φόρμουλα που θα βγάλει από το ψυγείο την κατασκευή είτε ενός είτε δύο μονάδων. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας έγινε προσφάτως παραλήπτης επιστολής από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μέσω της οποίας του διαβιβάζεται η θέση ότι «υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι υλοποίησης των έργων κατασκευής των δύο νέων ακτινοθεραπευτικών, όπως για παράδειγμα η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία κρατικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων, ειδικά στη Λεμεσό, αποτελεί πάγιο αίτημα των καρκινοπαθών, δεδομένου ότι σήμερα οι ασθενείς από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται στη Λευκωσία για τη θεραπεία τους (στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου), με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Η αναβολή

Η παρούσα Κυβέρνηση, μολονότι είχε σκοπό να προχωρήσει με την κατασκευή νέων μονάδων, αναγκάστηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τη χώρα να μεταθέσει για κατοπινό στάδιο την υλοποίησή τους. Έτσι, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Μάιο του 2013, ο τότε αρμόδιος υπουργός, Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση του κράτους και λέγοντας πως κάτι τέτοιο ήταν απαίτηση της Τρόικας, ανακοίνωνε την αναβολή της δημιουργίας ακτινοθεραπευτικών κέντρων. Συναφώς, ο κ. Πετρίδη σημείωνε πως για τη δημιουργία ακτινολογικού κέντρου χρειάζονται 22 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ και ότι το κόστος λειτουργίας ανέρχεται ετησίως στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, υπογράμμιζε πως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, η δημιουργία του Κέντρου δεν αποτελεί άμεση ανάγκη.

Η επιστολή από την

Ελεγκτική Υπηρεσία

Παρέμβαση με σαφή τοποθέτηση, πάντως, στο θέμα της δημιουργίας ακτινοθεραπευτικών κέντρων έκανε προσφάτως η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με

επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

*Τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται συνεχώς και η ανάγκη για πρόσθετους γραμμικούς επιταχυντές πρέπει να θεωρείται αναντίλεκτη.

*Το «Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου», παρά το ομολογουμένως υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει, επιβαρύνει με μεγάλα ποσά (της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως) τον κρατικό προϋπολογισμό, με κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και των φαρμάκων προς τους ασθενείς του και λειτουργεί σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς χωρίς ουσιαστικό κίνητρο για περιορισμό του κόστους λειτουργίας.

*Υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι υλοποίησης των έργων κατασκευής των δύο νέων ακτινοθεραπευτικών, όπως για παράδειγμα η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











359