Στο νοσοκομείο Πάφου οι γιατροί εξέτασαν τους ασθενείς με το παλαιό σύστημα


Δρ Σπύρος Γεωργίου: Τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται προέρχονται από τους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό

Δρ. Άδωνης Ελευθερίου: Το νοσοκομείο της Πάφου δεν είναι έτοιμο να εναρμονιστεί με το καινούργιο σύστημα

Δρ Παναγιώτης Παπακυριακού: Έχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το σύστημα λειτουργεί θαυμάσια

Πρώτη μέρα εφαρμογής του Γε.Σ.Υ και στην επαρχία Πάφου τα πράγματα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κύλησαν και τόσο ρόδινα. Στην μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που αφορά τον τομέα της Υγείας, παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα. Στο κρατικό νοσηλευτήριο Πάφου οι περισσότεροι γιατροί δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα και εξέτασαν τους ασθενείς όπως και προηγουμένως.

Τα προβλήματα αποδίδονται στο γεγονός ότι αρκετός κόσμος δεν έχει ενημερωθεί για τη μεγάλη αυτή αλλαγή και ως εκ τούτου δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό του ΓΕΣΥ. Επίσης όπως διαφάνηκε σήμερα οι γιατροί δεν έχουν ακόμα εκπαιδευτεί ώστε να είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα αφού μόλις σήμερα το πρωί παρέλαβαν τους κωδικούς του νέου λογισμικού.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς στο γενικό νοσοκομείο Πάφου, οι γιατροί εργάστηκαν οι περισσότεροι, όχι με βάση τους κανονισμούς που προνοούνται από το ΓεΣΥ, αλλά ακολούθησαν την ίδια τακτική όπως προηγουμένως, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως μέχρι τη 31η Αυγούστου θα έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα και από την 1η Σεπτεμβρίου το σύστημα θα λειτουργεί απρόσκοπτα. Χαρακτηριστική δε είναι η δήλωση του Α΄ Ιατρικού λειτουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου δρος Σπύρου Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε στο Ygeia-Νews πως τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται προέρχονται από τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. «Τους προτρέπουμε να έχουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό» είπε ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε ότι «όσοι προσήλθαν στο νοσοκομείο και χρειάστηκαν οποιαδήποτε βοήθεια, το νοσοκομείο προσπάθησε να ανταποκριθεί μέσα στα νομικά πλαίσια που διέπουν τους κανονισμούς των νοσοκομείων αλλά και του ΓεΣΥ, το οποίο από σήμερα έχει έλθει στη ζωή μας. Πραγματικά είναι μια νέα καινοτομία, μια μεταρρύθμιση που γίνεται στην πατρίδα μας και στον τομέα της Υγείας. Όπως γνωρίζουμε όλοι, κάποια προβλήματα σίγουρα μπορεί να υπάρξουν. Το νοσοκομείο έχει λάβει τα μέτρα του με μια ομάδα που έχουμε δημιουργήσει για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε».

Σε όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν δόθηκαν άμεσα λύσεις στο μέτρο του δυνατού, είπε ο κ. Γεωργίου. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετοί γιατροί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα, απάντησε πως « γι αυτό τον λόγο έχει δοθεί από το Υπουργείο, η οδηγία, μέχρι 31 Αυγούστου θα μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος με το παλαιό σύστημα. Θα εξυπηρετούνται τα ραντεβού του κόσμου και το ίδιο γίνεται σε ότι αφορά τα φάρμακά του». Σε αυτούς τους τρεις μήνες πρέπει όλοι μας να εγκύψουμε και να δώσουμε αυτές τις λύσεις, ώστε την 1ην Σεπτεμβρίου να μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, μηχανογραφικά».

Ο κ. Γεωργίου κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό να το πράξουν άμεσα για δική τους εξυπηρέτηση και συνέστησε σε όλους υπομονή.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και αντιπρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι δρ. Αδωνης Ελευθερίου μιλώντας στο Ygeia-Νews υπογράμμισε ότι είναι φανερό πως το νοσοκομείο τουλάχιστον της Πάφου δεν είναι έτοιμο να εναρμονιστεί με το καινούργιο σύστημα, γι αυτό και οι γιατροί συνέχισαν σήμερα πρώτη μέρα του ΓΕΣΥ να εργάζονται όπως και τις προηγούμενες μέρες και πρόσθεσε: «Σήμερα το πρωί παραλάβαμε κωδικούς για να μπούμε στο νέο λογισμικό. Οι γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με το νέο λογισμικό οπότε δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία διεκπεραίωσης των ασθενών μέσω του λογισμικού γιατί θα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, θα υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών. Αποφασίσαμε ότι δεν θα κάνουμε αυτό το πράγμα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ως έχει μέχρις ότου εκπαιδευτούμε, εξοικειωθούμε με το σύστημα και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, γιατί ο σκοπός όλων είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών».

Οι γιατροί υπογράμμισε ο κ. Ελευθερίου, θα κάνουν το παν για να λειτουργήσουν τα πράγματα ομαλά αλλά δεν μπορούν να διορθώσουν τις παραλήψεις άλλων.

Στα ιδιωτικά νοσοκομεία η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη. Χαρακτηριστική η δήλωση του δρος Παναγιώτη Παπακυριακού Προσωπικού Γιατρού «Έχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το σύστημα λειτουργεί θαυμάσια παρ όλο που είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ αυτό το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό σύστημα του ΓεΣΥ. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να το συνηθίσουμε, εντούτοις δουλεύει θαυμάσια. Δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα, εξέτασα τους ασθενείς, γράψαμε συνταγές, γράψαμε εργαστηριακό έλεγχο, και από ότι έχω πληροφορηθεί, τα φαρμακεία και τα εργαστήρια εξυπηρετούν άριστα τους δικαιούχους».

Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε υπήρξαν περιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα όπου σήμερα πρώτη μέρα, δεν έγινε κατορθωτή η πρόσβαση στο σύστημα από γιατρούς ενώ τα τηλέφωνα που δόθηκαν για σκοπούς επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων δεν απαντούσαν.

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











609