Στο μικροσκόπιο οι Κανονισμοί του ν/σ για την καλλιέργεια και χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης


Πρόκειται να δοθούν άδειες για καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης σε δύο μόνο παραγωγούς, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 3000-5000 ασθενείς στην Κύπρο

Τους κανονισμούς για τους περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμούς του 2017 συζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς στη σημερινή τους συνεδρίαση. Υπολογίζεται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Προϊστάμενος του Τομέα Μελετών Θεσμικού Πλαισίου για θέματα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Λούης Παναγή, ότι από την καλλιέργεια και χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, θα επωφεληθούν γύρω στις 3000-5000 ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Αντίστοιχοι αριθμοί αναφέρουν ότι στην Ολλανδία επωφελούνται 200.000 ασθενείς με 17 εκ. πληθυσμού, στο Ισραήλ 30.000 ασθενείς με 8 εκ. πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται τα επόμενα 3-4 χρόνια να επωφελούνται 5 εκ. ασθενείς.

Ο κ Παναγή σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται να δοθούν άδειες για καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης σε δύο μόνο παραγωγούς και όχι σε περισσότερους, ώστε να είναι εφικτός ο αποτελεσματικότερος έλεγχος και η μέγιστη ποιότητα, διευκρινίζοντας ότι έχουν τεθεί τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες στο νομοσχέδιο που να μην υπάρχουν περιθώρια παρανομίας ή αλλοίωσης της ποιότητας. Θα ελέγχεται, δηλαδή, κάθε παρτίδα παραγωγής από το στάδιο της εγκατάστασης μέχρι την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι Κανονισμοί του νομοσχεδίου προνοούν μεταξύ άλλων ότι:

-κάθε θερμοκήπιο θα αποτελείται από 20 σκάλες με 20,000 φυτά

-κάθε φυτό θα παράγει ½ κιλό φαρμακευτικής κάνναβης κάθε 150 ημέρες

-κάθε 150 μέρες και για 9000 κιλά φαρμακευτικής κάνναβης, το κράτος θα παίρνει 45 εκατομμύρια ευρώ

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία που κατέχει μέχρι στιγμής το μονοπώλιο στην παραγωγή και εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, μετά την πρόθεση της Κύπρου να εμπλακεί σε αυτόν τον τομέα, έριξε την τιμή που πωλούσε από 7.500 ευρώ σε 5.000 ευρώ ανά κιλό φαρμακευτικής κάνναβης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας δόθηκαν τα υπομνήματα των εμπλεκόμενων φορέων. Ακολουθούν κάποια από τα σημεία για τον κάθε ένα:

-Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος: «…Θα πρέπει να διαμορφωθούν από την Πολιτεία αυστηροί κανόνες και συγκεκριμένα ιατρικά πρωτόκολλα που να θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια όσον αφορά τη διάθεση της κάνναβης…Τα πρωτόκολλα θα πρέπει να διαμορφωθούν σε συνεργασία κυρίως με την Ογκολογική Επιστημονική Επιτροπή, την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου. Επιπλέον πιστεύουμε ότι θα πρέπει να καθοριστούν οι ειδικότητες των ιατρών που θα μπορούν να χορηγούν τέτοιου είδους ουσίες και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ειδική ελεγχόμενη διαδικασία συνταγογράφησης».

-Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Κάθε ορισμός ή πρόνοια των προτεινόμενων Κανονισμών να περιγράφει τη χρήση της κάνναβης πάντα στα πλαίσια του ορισμού του Φαρμάκου όπως αυτός δίνεται στον Περί Φαρμάκων Νόμο…Να γίνει ξεκάθαρο ότι δίνεται εξουσία στο Συμβούλιο Φαρμάκων για την επανεξέταση της ασφάλειας και τη συνεχή αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου…Να καταστεί σαφές στους Κανονισμούς η απαγόρευση χρήσης κάνναβης με τη μέθοδο του καπνίσματος για ιατρικούς σκοπούς και φυσικά η συνταγογράφηση για τη συγκεκριμένη χρήση…»

-Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου: «…Νοουμένου ότι τυχόν καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης θα επιφέρει στο κράτος επιπλέον δαπάνη, κυρίως σε ότι αφορά την εφαρμογή επαρκών μηχανισμών ελέγχου που θα διασφαλίζουν την μη εκτροπή, θεωρούμε ότι το κράτος θα πρέπει επί του παρόντος να περιοριστεί στην εισαγωγή του…Θα πρέπει να προστεθούν σαφέστερες διατάξεις σε σχέση με τα μέτρα ελέγχου και ασφάλειας των εγκαταστάσεων…Οι Κανονισμοί θα πρέπει να διασφαλίζουν την εφαρμογή καλών ιατρικών πρακτικών, την ασφάλεια του χώρου με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και τη συστηματική πληροφόρηση του κοινού και των επαγγελματιών αναφορικά με τις χρήσεις, έτσι που να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κακής συνταγογράφησης ή εκτροπής».

Να σημειωθεί ότι η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, λειτουργεί ανακουφιστικά σε ασθένειες ανάμεσά τους και οι ακόλουθες:

-χρόνιος επίμονος πόνος που συνδέεται με καρκίνο, εκφυλιστικές παθήσεις κινητικού συστήματος, συστηματική ρευματοπάθεια και ανοσοπάθολογικές καταστάσεις, νευροπάθεια, γλαύκωμα

-σπαστικότητα και σχετιζόμενος πόνος σε πολλαπλή σκλήρυνση, μυοκλονία από νευρολογικές ασθένειες, τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό, νευρολογικός πόνος από τη νόσο του Πάρκινσον

-ναυτία, εμετός, διέγερση της όρεξης αναφορικά με τη θεραπεία κατά του καρκίνου και του HIV

-μετατραυματική αγχώδης διαταραχή, χρόνιο ψυχοσωματικό πόνο, νόσος Αλζχάιμερς, ενυρογενής ανορεξία

-Σύνδρομο Τουρέτ

-Νόσος του Crohn Ελκώδη Κολίτιδα




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











368